Månadens by december

Månadens by december

December månads by Tjärlax

Tjärlax är en liten strandby i med ca 120 invånare Närpes stad. Till Närpes centrum är det ca7 km. Trots att det är en liten by, har byn på senare år haft bra inflyttning med många nybyggen. I Tjärlax verkar ett tiotal olika föreningar.  Tjärlax omnämns första gången år 1442 i skrift i samband med ett tvistemål om rådragningen mellan Tierwelax (Tjärlax) och grannbyn Nämpnäs. Först år 1786 fastställdes den slutgiltiga råsträckningen, som gäller ännu idag. I Tjärlax ordnar byborna evenemang som inkluderar alla bybor.

Tjärlax by

Tjärlax är en gammal jordbrukarby, men fiske och sjöfart med egna skutor haft stor betydelse i Tjärlax. Fiskehamnen vid Granön används ännu idag av fritidsfiskare. Utanför Storskatan gick tidigare en viktig farled. Under Stora Ofreden (hösten 1714) förliste några skutor ur den ryska flottan utanför Storskatan. Man har i flera års tid anordnat marin- arkeologiska dykläger i dessa vatten med den lokala dykföreningen Scuba -77 rf i Närpes och Bothnia Navalis rf som arrangörer. Vid dykningarna har man hittat alltifrån druvhagel av bly, kanonkulor, uniformsknappar och vapen till en fullstor kanon som finns till påseende i Närpes stadshus.

 Granas tjieldon. Den första bosättningen lär ha uppstått kring den så kallade Granas tjieldon

 

 

Byaverksamheten i Tjärlax

Byn har tidigare haft både skola och butik. Folkskolan drogs in år 1964, efter en drygt 60-årig verksamhet. Samma höst bildades Tjärlax bygårdsförening. Året därpå 1965 köptes folkskolan av Bygårdsföreningen och började härefter kallas Tjärlax Bygård.

Tjärlax Bygård är numera byns enda samlingspunkt och livsnerv.  Den fyller en viktig funktion och är avgörande för byns gemenskap och talkoanda. När det ordnas talko eller någon annan verksamhet i bygården ställer byborna upp så gott som mangrant.  Förutom föreningsmöten ordnas bland annat veteranfordonsdagen, motionsjippot ”rulla-och-gå” och loppis. En årligen återkommande höstfest för byborna, allsångskvällar, påskfest och julfester. Ett annat uppskattat evenemang är när älgjaktlaget bjuder bybor och markägare på mat. Under flera år har byborna ordnat olika endags bussresor.

Bygården är viktig också eftersom byns bredbandscentral är inhyst i bygården. Vid bygården finns också fotbollsplan, lekställning för barn, jaktlagets utrymmen och serveringsutrymme i uthuset (skämtsamt kallad för Pub Dörän, eftersom väggarna är täckta av gamla dörrar som dekoration).

              

  • Veteranfordonsdagen började i privat regi 2014 hos familjen Bertell. Den har under åren utökats med mera fordon och maskiner och behövde mera utrymme, så den förflyttades till bygårdens områden. I år ordnades samtidigt en fin tavelutställning av Edna Källström, samt flera lokala försäljare, som sålde grönsaker, ägg, bakverk, mat och hantverk. Från parkeringsplatsen kunde man åka med veterantraktor och specialbyggd vagn.
  • Rulla-och-gå jippot är ett motionsjippo för alla åldrar, där även rullstolsbunda, familjer med barnvagnar och även husdjur kan medverka. Tack vare lokala sponsorer går alla intäkter oavkortat till Närpes Sjukvårdsfond.
  • Loppis har ordnas i olika omgångar av byns kvinnor, även kallade ”wildkattor”
  • Påskfest med påskbrasa, ordnas årligen i samband med festen delas en gåva till barn som har blivit födda i Tjärlax, under året som gått

 Granöudde,  byns fiskeläge med båthus. härifrån är det endast 6 km sjövägen till Kaskö

I Tjärlax finns en stugby med ett tjugotal stugor som drivs i privat regi, de flesta är uthyrda året runt.  En fin, men utmanande vandringsled finns vid stugbyn. Vid simstranden vid stugbyn finns rutschkana, gungor och volleybollplan samt wc och omklädningsutrymmen.