Månadens by februari

Månadens by februari

Harrström är månadens by i februari 2019.

Harrström är en liten by vid havet söder om Korsnäs som man passerar genom när man åker längs Strandvägen. För 10 år sedan åkte de flesta förbi utan att knappt notera att man passerade en tätort men på senare år har allt fler stannat till och sommartid är den nya aktivitetsparken, den upprustade hamnen eller simstranden målet för många resenärer.

Hamnområdet

Inredningen i båthuset

Simstranden i Harrström

 

Nästen hela byn är klassad som nationellt värdefullt kulturlandskap och här har bl.a. scener i filmen Colorado avenue spelats in. Finlands största väderkvarn står mitt i byn och nere vid den gamla fiskehamnen står rader av gamla båthus.

Sommarevenemang i Harrström

Finlands största väderkvarn

Båthus i Harrström hamn

 

Ungdoms- och hembygdsföreningen konstaterade 2007 att vi har svårt att skapa arbetsplatser så då ska vi se till att man trivs i byn och har ett gott utbud av fritidssysselsättningar och service. Sedan dess har föreningen stått bakom att rusta upp hamnområdet genom att ordna en officiell farled till hamnen, ställa i ordning en gästhamn, bygga ett samlingshus för mindre tillställningar och piffa upp området i allmänhet. Hamnen har stagnerat efter att yrkesfisket slutat har fått liv och rörelse igen.

Solnedgång i Harrström

Danspaviljongen i Harrström

 

Av bara farten renoverades vindsvåningen på ungdomslokalen och en av Österbottens största aktivitetsparker kom till bredvid.

Den renoverade övervåningen i UF lokalen

 

Tomas Hansson, Harrström