Byainfluencer blogg om Spelmansstämman i Tjöck!

Byainfluencer blogg om Spelmansstämman i Tjöck!

Spelmansstämma i Tjöck 2-4.8.2019

STÄMMAN

I början av Augusti 2019 var det äntligen dags för spelmansstämman i Tjöck. Spelmansstämman har planerats länge på förhand, och spelmanslaget i Tjöck har gjort en fin insats i att arrangera denna tillställning. Jag själv tillhör detta spelmanslag och jag har varit med och fixat inför stämman. Spelmansstämman startade på fredagskvällen och höll på tills söndagseftermiddagen. Spelmanslag från hela Svenskfinland befann sig i Tjöck och Kristinestad under denna helg. Även ett spelmanslag från Umeå fanns på plats, vilket var roligt! Programmet under stämman var allt från kyrkokonserter till dans på lokalen. Framför allt spelades det mycket folkmusik. Under dessa tre dagar kunde man ta del av olika platsers musik, folkdräkter och traditioner. På lördagen ordnades det bland annat en dräktparad där alla folkdräkter från Tjöck visades upp. Det fanns även flera olika workshoppar som man kunde delta i. Lördag kväll var det dans på “lokalin” i Tjöck. Där kunde man beskåda när Tjöck folkdansarna dansade Tjöckmenuetten och polskan. På söndagen var det dags för festkonserten där alla de olika spelmanslagen uppträdde med två låtar var.

FOLKDRÄKTEN

Klädseln för denna helg var såklart folkdräkten. Jag bar min egen folkdräkt som jag har haft under många tillställningar tidigare. Enligt mig borde folkdräkten användas oftare! Den röda dräkten som jag har på mig på bilderna är den så kallade “festdräkten”. Av Tjöck folkdräkten så finns det fem olika varianter för kvinnorna och endast en variant för männen. De olika färgerna på kvinnornas kjolar, sjalar och mössor är sen gammalt till för olika tillfällen. Den röda dräkten bars till fest, medan den blåa, gröna och svarta skulle användas i sorgetider. Det fanns även en speciell folkdräkt som skulle bäras när man gick i kyrkan. I den dräkten visade inte kvinnan sina broderade ärmar, och hon bar även en sjal på huvudet för att dölja sin mössa. 


Förr i tiden var det vanligt att kvinnorna i hemmen hade tiotal av varje färgs kjolar och mössor. I dagens läge är det ganska ovanligt att se t.ex. en blå eller svart variant av Tjöckdräkten, så det var väldigt roligt att få den chansen under spelmansstämman.
Sammanfattat så var det en riktigt lyckad helg! Roligt att få lyssna till folkmusik och ta del av både gamla och nya låtar. Nästa år kommer spelmansstämman att ordnas i Ingå.


Text & bild: Ellen Hagback