MÅNADENS BY I NOVEMBER

MÅNADENS BY I NOVEMBER

Om du svänger av från riksåttan (E8) i Kaitsor eller Ölis och kör norrut till vägs ände kommer du till Österö i Maxmo skärgård. På väg ut till Österö passerar du den andra halvan av ö-samhället, nämligen Västerö. Här på öarna bor drygt 100 fast bosatta personer. Under sommarmånaderna ökar befolkningen flera gånger om då sommargästerna flyttar ut till sina stugor.
År 1964 var skärgårdsvägen ut till Österö klar. Varutransporterna blev enklare då man slapp att frakta varor med båt. Att skaffa egen bil blev aktuellt för fler och fler. Man kunde åka iväg när man det passade en själv bäst.
Pälsdjursnäringen har gett utkomstmöjligheter åt en stor del av familjerna i Österö och Västerö. Nu finns sex farmer kvar. Utom farmerna finns ett par småföretag här som ger arbetsplatser. Idag pendlar de flesta till ett jobb på annan ort, till Oravais, Vörå, Vasa.
En mötesplats i vardagen är butiken på Österö, Ab Skärgårdens Handelskompani, som verkat sedan 1948. På lördagsförmiddagarna samlas karlarna på ”gubbdagiset” och ventilerar viktiga angelägenheter, byns enda fiskare säljer fisk här under sommarlördagarna vilket lockar fiskköpare också längre ifrån, och i och med sommargästerna ökar ju butikens omsättning betydligt.
Också Österö-Vesterö byaförening r.f. samlar byborna. Byaföreningen ordnar skärgårdsmarknad vid UF-lokalen på Österö i början av juli, allsång i augusti och höstmarknad i Stråkaviken i slutet av september. Detta går att genomföra tack vare att byborna ställer upp. Talkoandan är mycket god. Man kan hyra UF-lokalen för möten, och också om man vill ordna en fest, en konsert eller varför inte ett läger.
Vill man komma ut och njuta av den rena naturen och tystnaden i skärgården kan man till exempel gå Västerö vandringsled som bjuder på vandring både i skogen och vid havet. Från havsstranden syns Mickelsörarna som är en del av Kvarkens världsarv. För den historiskt intresserade finns på den norra leden minnesmärket över vapenbåten Equity som förde 80 ton vapen till Storsandviken den 31 oktober 1917. Kommer man med båt till Österö kan man ta i land vid gästbryggan i Stråkaviken.
På Sandskata camping kan man slå upp sitt tält eller ställa sin husbil. Här finns också en allmän badstrand. Vill man åka ut och fiska och har egen båt med, finns här ett utmärkt ställe att lägga ut den. I närheten finns en fiskebrygga för den som tycker om att sitta och meta.
De viktigaste i Österö-Västerö är ju ändå människorna som bor här. Det är ju dessa som i allra högsta grad bidrar till att de som flyttat hit trivs. Du möts inte av stora åthävor men vill du bli en i bygemenskapen välkomnas du in. I en artikel i Vasabladet 8.8.2020 om Österö sade en inflyttare: ”Det är så jädrans varmt mottagande här”, en annan: ”Jag flyttade hit 2008 och har inte ångrat det en enda gång”.