MÅNADENS BY I AUGUSTI

MÅNADENS BY I AUGUSTI

Maxmo skärgård består av flera öar i olika storlekar. Öarna binds ihop av små broar. Den fasta befolkningen bor i dag på de största öarna. Här har byar bildats. Idag pratar man om byarna Djupsund, Teugmo, Kvimo, Lövsund, Brudsund, Särkimo, Västerö och Österö. I den yttre skärgården finns Mickelsörarna. På Maxmo skärgårdsförenings hemsida www.maxmoskargard.fi finns mycket information att ta del av.

Djupsund är den första byn i Maxmo skärgård som du kommer till när du kör in längs vägen från Kaitsor och Oxkangar. I korsningen till Kvimo ligger Byagården, som ägs av Djupsund Lövsund Teugmo Byaråd rf. I Djupsund finns också den populära pulkabacken.

Lövsund ligger mitt emellan Djupsund och Brudsund. Här finns det populära bostadsområdet Djupön. En del av Byarådets verksamhet är att erbjuda möjligheter till motion och rekreation vid simstranden i Klockarviken i Lövsund. Här finns fina möjligheter att simma, en fin brygga, ombytesbås och utedass. Vill du fika och umgås finns bord och bänkar. Vill du grilla korv och sitta under tak finns grillplatsen att tillgå. Faller leklusten på finns gungor och klätterställning.

Teugmo är en av de äldsta byarna i Vörå kommun. Redan på 1300-talet bodde folk i Teugmo. Ännu på 1950-talet var byn full av liv och rörelse med många invånare i olika gårdsgrupper. Idag är det den minsta byn i Maxmo skärgård. På sommaren är det många som kommer ut till sina villor i området. I Byjin uppe på backen kan du uppleva fina vyer och drömma dig bort till svunna tider. Rödmålade hus och gamla stengärdsgårdar kantar vägen. Om du åker vidare mot Långholmen kommer du till Teugmo småbåthamn.

Djupsund Lövsund Teugmo Byaråd rf fick sin början 1995. I verksamhetsplanen framgick att man skulle satsa på byarnas trivsel och gemenskap, vatten- och miljöfrågor samt att fornlämningar skulle kartläggas och förvaltas på ett värdigt sätt. 1996 var medlemsantalet 45 och år 2021 var det 108. Byarådet gjorde under 2001-2002 en kulturhistorisk insats genom att i Teugmo filma hur man odlade och skördade råg i början på 1900-talet. I filmen visas hur man med digert kunnande och handens skicklighet odlade och skördade råg i början på 1900-talet. ”Rågskörd i Teugmo på gammaldags vis” säljs idag av Byarådet. Filmen har visats i Byagården i Djupsund, i WörTV och ÅrvasTv samt på Släkten
Teugmo-Holms släktträff. Diskussioner har under åren förts och åtgärder vidtagits för att skydda vattenområden och miljön. Talkodagar har ordnats för olika ändamål. Auktion och loppis har varit ett sätt att finansiera en del av satsningarna.

Träffpunkt – Byagården i Djupsund
Djupsund Lövsund Teugmo Byaråd rf fick år 2005 Bönehuset i Djupsund som gåva av Betel församling i Oxkangar. Byagården har under åren målinriktat renoverats för att betjäna Maxmo skärgård samt övriga intresserade som ser Byagården som ett gott alternativ för olika evenemang etc. Byagården i Djupsund upplevs idag som en vacker, välkomnande och funktionsduglig föreningsgård. Byagården uthyres mot en liten avgift. I salen ryms cirka 40 personer om man vill duka för alla. Stolar, bord och serviser kan också hyras skilt.

Finlands Hembygdsförbund har 2022 utsett Byagården i Djupsund till en av fem finalister för Hederspriset för bra renovering! Föreningshusen som belönas offentliggörs i samband med Föreningshusdagen och Europeiska kulturmiljödagarna i början av september. Hederspriset för bra renovering är en bronsskulptur. Dessutom kan hedersomnämnanden delas ut. www.kotiseutuliitto.fi

Byarådet erbjuder möjligheter för människor att mötas kring det som känns angeläget samtidigt som det stärker en känsla av sammanhang. Möjligheter ges till att få vara delaktig och få bekräftat att ens tankar, funderingar och åsikter är av betydelse. Verksamheten fokuserar på att bringa glädje i vardag och fest och stöda i svåra stunder. Människan mår bra av att få vara en del av en gemenskap under livets olika skeenden. Deltagare kommer från närområdet, andra byaråd, hela Maxmo skärgård och andra orter. Information om evenemang som ordnas finns på Maxmo skärgårdsförenings FB och Instagram, Österbotten evenemangskalender, Vörå-appen och i Kommunbladet.

Under 2022 satsar Byarådet på att skapa evenemang som stärker gemenskapen och inspirerar till fortsatt verksamhet under rubriken ”Kultur för alla på Byagården”.

KONSTUTSTÄLLNINGAR
Byarådet ordnade två välbesökta konstutställningar i Byagården i Djupsund under februari till april 2022. Markku Kuusinen gav följande respons: ”Oli hienoa olla ensimmäinen näyttelyn pitäjä kylätalolla, paikkana sopivan kokoinen ja valoisa tila.” Siv E. Mörk uttryckte följande: ”Positiv upplevelse, bra information, fint bemötande, trevlig och funktionell lokal.” Under augusti – oktober presenterar konstnärerna Gunda Rex och Beatrice Skott sina konstverk.

SÅNG, MUSIK OCH BILDKONST
I april erbjöds allsång till kaffet under Stefan Sandqvists fina musikaliska ledning. I maj hade vi möjlighet att lyssna till musikerna Alva Vik och Kevin Vikström som bjöd på låtar av bland andra Ted Gärdestad, Etta James och Ed Sheeran . Dessutom fick vi se bildkonststuderande Oskar Strangs kortfilm ”The abandonded houses”. I augusti ordnas ”Minns du sången?” i samarbete med Vörå församling och Särkimo fria församling. Medverkande är Ann-Sofi Bäck, Elisabeth Lundell och Evald Rönnlund, Britt-Mari och Gun-Helen Andtfolk, Mikael Södergård med flera.

BOKPRAT OCH BERÄTTARKONST
Bokprat på Byagården startade 2020 med fortsättning 2021 och 2022. Sandra Sundvik, Margareta Södergård, Lena Lindgård, Mikaela Nykvist och Mats Fors har berättat om sina böcker och sitt författarskap. Anna-Lena Palomäki från Gros bokhandel har medverkat med pop-up bokhandel och presenterat nyheter på bokfronten. Inkommande höst får vi lyssna till deckarförfattaren Nilla Kjellsdotter och dessutom ordnas berättarcafé med Rainer Holm som har sina rötter i Teugmo. På Byagården finns även en bokbytarhörna.

VIN- OCH MATKULTUR
Vinprovning till tapas bjöds 2021 och i mars 2022 fick vi avnjuta de ädla dryckerna till olika fiskrätter. Fredrik från Restaurang 1h+k vägledde oss i smakernas värld, studerande från YA hade tillrett maten och Jessica och Peter från YA bidrog med Fredrik till att upplevelsen av kvällen blev en fullträff! I september får vi, under temat ”Naturnära varje dag” lyssna till biodlarens erfarenheter och möjligheterna att lära oss mera om att ta vara på bär, svampar och örter. Medverkande är Per-Olof och Siv Mörk, Koskö och Jennifer Ahlbäck, Yrkesakademin i Österbotten. Naturskafferiet och
Granholms´ produkter presenteras även under tillfället. I slutet av december ordnar Byarådet den traditionella Byagröten.

HANTVERKSKULTUR OCH TRADITIONER FRÅN ANDRA LÄNDER
Stick- och virkcafé ordnas varannan vecka. Under 2021 hade vi besök av Lee Esselström från TV- programmet Strömsö och under 2022 medverkar Johanna Stolpe, The Knitting Barber, från Vasa. Hon delar med sig av sitt digra kunnande och förevisar olika tekniker inom stickning. Vi får vi inspireras i handarbetets konst genom att lära av varandra.


PIDRO – ETT KULTURARV
PIDRO ordnas varannan vecka på Byagården under tiden februari – maj och september – december 2022. Pidro är ett kortspel som spelas i par, mot ett annat par. De populära pidrokvällarna har deltagare från när och fjärran.

BARNEN – VÅR FRAMTID
Byarådet satsar även på att ordna kulturell verksamhet för barn. Vändagspyssel har ordnats i februari 2022 och julpyssel för barn ordnas i november. I slutet av december ordnas “Kindersilvester” vid simstranden i Klockarviken. I många byar och städer i Österrike är det tradition att fira “Kindersilvester” (barnens nyår).
Birgit Müller-Sigfrids, föräldra- och familjecoach från Djupsund, håller en föreläsning på Byagården i
september under temat “Ditt underbara barn”.


HÅLLBARHET OCH ÅTERANVÄNDNING
LOPPISRACE ordnades i juli i samarbete med Maxmo skärgårdsförening r.f. Besökarna kunde fynda allt från köksluckor, konstverk till bönehusbänkar och allt däremellan. Många nöjda besökare gjorde loppisfynd, många köpte lotter med turen på sin sida. Våfflorna var jättegoda, kaffe med mockaruta likaså, metet var populärt. Många samtalsämnen varvades med glada skratt. Dagen avslutades med besökare bla från Frankrike, Belgien och Nederländerna och tidigare under dagen från England, danska språket hörde vi också – en lyckad dag på alla sätt trots att dagen började med regn.


SAMVERKAN OCH SAMARBETE
Samverkan och samarbete lyfts ofta upp i dagens samhällsdiskussioner. Den omtalade talkoandan, som var en naturlig del av verksamheten tidigare, visar sig vara svår att uppbringa idag. Många föreningar uttrycker att människor inte vill förbinda sig till frivilligverksamhet på samma sätt som tidigare. Föreningar kan inte heller överleva om det endast finns några eldsjälar som förvaltar och verkställer föreningens målsättningar. Samtidigt bör föreningar stanna upp och fundera på hur verksamheten skall förverkligas idag. Skall det vara ett tillägg/komplement till det som redan finns eller bör det vara något helt annat än det som bjuds i samhället i övrigt? Ensam är inte stark och det är en sanning som även gäller föreningar. Samverkan och samarbete med andra aktörer i samhället är av stor betydelse för att garantera kvalitet, kontinuitet och livskraft. Vi gläds nu också över att Vörå Medborgarinstitut ordnar kurser på Byagården i Djupsund. Tillsammans kan vi åstadkomma mycket till glädje för många!

Välkomna till Byagården i Djupsund!

Djupsund Lövsund Teugmo Byaråd rf
genom Elisabet Björk-Norrgård, viceordförande
Augusti 2022