7 miljoner euro till Aktion Österbotten för landsbygdsutveckling

7 miljoner euro till Aktion Österbotten för landsbygdsutveckling

Aktion Österbotten har beviljats 7 miljoner euro med vars hjälp man utvecklar sitt verksamhetsområde och landsbygden mellan Kristinestad i söder till Karleby i norr. Leader finansieringen har beviljats för åren 2023-2027.

Mathias Högbacka och Piritta Syrjälä står vid stranden.
Verksamhetsledare Mathias Högbacka och utvecklingsexpert Piritta Syrjälä vill utveckla hållbart Österbotten där invånarna och företagarna andas framtidstro.

– Vi är mycket nöjda och glada över tilldelningen, med 7 miljoner euro kan vi förverkliga många olika projekt och förbättra vårt lokalsamhälle, konstaterar verksamhetsledare Mathias Högbacka. Även denna gång lyckades Aktion Österbotten få mest i euro och sent av samtliga 52 Leader-grupper i Finland, vilket gläder Högbacka.

Även denna gång lyckades Aktion Österbotten få mest i euro .

Leader-gruppen Aktion Österbotten beviljar finansiering för landsbygdens företag och allmännyttiga föreningar. Föreningens verksamhet styrs nu av den nya utvecklingsstrategin Vårt Österbotten, där FNs globala Agenda 2030 målsättningar även genomsyrar strategin.

– Hållbar utveckling är allas sak, det framkom starkt redan i förberedelsearbetet. I Österbotten har man redan gjort mycket för att befrämja hållbar utveckling. Trots att Agenda 2030 är ett globalt verksamhetsprogram, så kan man befrämja det genom mycket lokala åtgärder. En av våra målsättningar är att hjälpa projektaktörerna att agera ansvarsfullt, argumenterar utvecklingsexpert Piritta Syrjälä.

– Det är viktigt att öppna upp diskussionen och påvisa exempel på vad hållbarhet är. Mycket görs i hållbarhetens tecken, men tyvärr har vi i viss mån varit dåliga på att berätta om detta utåt. Var och en kan göra en skillnad beträffande hållbarhet, bara alla hjälps åt så kan vi göra underverk tillsammans, säger Högbacka.

Livskraften och livskvaliteten

Aktion Österbotten kommer att satsa på unga, företag, smarta byar och byautveckling. Alla dessa är centrala och viktiga målgrupper för att behålla och utveckla livskraften och livskvaliteten i Österbotten.

– Vår målsättning är att skapa ett ännu bättre Österbotten, som är öppet, tolerant och familjevänligt, som ligger i framkant då det kommer till innovationer och lösningar, där invånarna och företagarna andas framtidstro, säger Syrjälä och Högbacka.

Högbacka hoppas att man kan börja finansiera projekt i april/maj. Man kan börja planera sina projekt redan nu, strategins tyngdpunkter och de centrala målsättningarna kring hållbar utveckling finns redan på föreningens hemsida.

-I Österbotten ser man mycket positivt på framtiden, fast det funnits mycket osäkerhet runt om i världen. Problemlösningsansatsen var stark och tankegångarna mitt uppe i en kris präglades inte av desperation utan istället av förberedelser och självhushållning, konstaterar Syrjälä

text och foto: Kirsi Tikkanen