Bergö Årets By 2013

Bergö i Malax blev utsedd till Årets by 2013 i Österbotten. Premieringen skedde i samband med återinvigningen av simstranden vid Bredhällan den 8.6, samma dag som Bergöfärjans 50-jubileum firades.
Motiveringen till valet av Bergö som årets by är det rika föreningslivet och sammanhållingen vilka har möjliggjort många åtgärder för att förbättra trivseln i byn.Utmärkelsen överräcktes av landskapsdirektör Olav Jern från Österbottens förbund. Från Aktion Österbotten medverkade Karl-Gustav Byskata, Mathias Högbacka och Bengt Österberg samt Bjarne Blomfeldt som tagit fotografierna.Tf. kommundirektören i Malax Mikko Ollikainen uppvaktade byn från kommunen. I sitt tal framhöll han Bergöbornas engagemang för sin hembygd.

Bergö i dag

Bergö kan erbjuda ivånare och gäster ett brett serviceutbud. Samhälleliga tjänster som bank, postombud, lågstadieskola, rådgivningsbyrå, bibliotek, daghem och branddepå kompletteras med idrottsplan, elljusspår, simstrand, minigolfbana, skärgårdsgym. Dessutom finns frisör, hemvårdare och taxi, två butiker, café och kiosk.

Genom gemensamma insatser och projektstöd har man på Bergö åstadkommit flera trivselhöjande saker.

På Bergö finns en vandringsled med djurfigurer i naturlig storlek, tillverkade av bergökonstnären Lars-Göran Söderholm utplacerade i naturen.

Skyltar med områdesnamnen på äkta bergödialekt finns utplacerade runtom i byn. Dessa skyltar tillsammans med den vackra och välskötta omgivningen bidrar till att skapa en Astrid Lindgren likande idyll a la Saltkråkan.

Vid simstranden finns en bastukåta som kan bokas året runt.

Brett engagemang för hembygden

Ett omfattande engagemang både från fastbosatta och sommargästande bergöbor möjliggjorde inköp av en tomt för ett äldreboende på en central plats i byn. Med hjälp av insamlade medel lyckades bergöborna köptes en tomt som nu ägs av Bergö Öråd. Målsättningen är att få ett äldreboende till byn som ligger 30 km från kommunens centrum.

Gemensamma insatser ligger också bakom Skärgårdsgymet som invigdes år 2011 med hjälp av bidrag från Undervisningsministeriet och privata sponsorer.

Byn för fortsättningsvis en dialog med Malax kommun för att förbättrra levnadsvillkoren för Bergöborna.

“Bergöborna gör mycket för sin by”