Hevoset ja yrittäjyys veivät mukanaan

Hevoset ja yrittäjyys veivät mukanaan

Leader-tuki toi turvaa investointiin

Stall Rideawayn omistaja Anna Tujulin ja suomenhevonen Elli.
Hevonen treenaa vesikävelymatolla.

Suomenhevonen Elli hörähtelee ja kuopii kaviollaan innostuneesti. Viisivuotias hevonen tietää pian pääsevänsä treenaamaan vesikävelymatolla, kun sen omistaja, Stall rideaway -ratsastuskeskuksen omistaja Anna Tujulin huuhtelee sen kavioita.

– Vastaavaa laitetta ei ole Pohjanmaalla, tällä voidaan kuntouttaa hevosia ja tämä antaa erinomaisen voimatreenin esimerkiksi ravureille. Me vuokraamme tallipaikkoja, joten tämä lisää meidän palvelutarjontaamme. Emme ole paljoakaan mainostaneet tätä, mutta kokemukset ovat hyviä ja sana on jo levinnyt, kehuu Tujulin Leader-tuen avulla hankittua investointia.

Mustasaaressa sijaitsevassa tallissa on 23 hevosta, joista 3 on Tujulinin omaa. Tallipaikkojen vuokraustoiminnan lisäksi järjestetään pienimuotoista ratsastuskoulu- ja hevoskerhotoimintaa. Tulijoita olisi enemmänkin, mutta ulkotilojen koko rajoittaa vuokrapaikkojen määrää. Tujulin aloitti toiminnan vuonna 2018, jolloin tilat olivat olleet joitakin vuosia tyhjillään.

– Haaveilin alusta alkaen vesikävelymatosta, mutta se tuntui aluksi liian suurelta investoinnilta. Vuoden paikkaa pyöritettyäni huomasin kuitenkin, että tulijoita riitti ja investointi alkoi tuntua mahdolliselta. Aktion Österbottenin tuki merkitsee meille paljon, siitä tuli jonkinlainen turva. Iso investointi oli vähemmän pelottava.

Investoinnin myötä yritys tekee yhteistyötä muun muassa Vaasan alueen hierojien kanssa. Hevosen liikkeet matolla kuvataan ja näin voidaan analysoida mahdollisia ongelmia.

Tujulin on ollut pienestä pitäen hevostyttö, jonka kaikki vapaa-aika kului lähimmällä tallilla. Hevosissa häntä kiehtoo niiden olemus, kiltteys, lempeys ja se, että ne ovat kukin omia persooniaan. Hän ei olisi koskaan kuitenkaan uskonut, että hänestä tulee ison tallin yrittäjä.

– Kun tämä mahdollisuus tuli, piti vain napata kiinni. Tämä on vienyt mennessään, koskaan ei ole valmista, kehitettävää riittää eivätkä projektit lopu kesken.

Vaikka yrittäjän työ on haasteellista, Tujulin pitää siitä, että hän pääsee itse vaikuttamaan kaikkeen ja haastamaan itsensä. Eikä ihan kaikkea tarvitse hoitaa itse, Tujulinin mies  Kim Kurenmaa auttaa esimerkiksi kiinteistönhuollossa. Seuraavaksi tavoitteena on saada myös palkattua työntekijä tallille.

teksti ja kuvat: Kirsi Tikkanen