Hienot lapsuusmuistot vievät Alexia Sahlin Skaftungiin

Hienot lapsuusmuistot vievät Alexia Sahlin Skaftungiin

Skaftung on vuoden kylä Pohjanmaalla

Kaksi naista katsoo nuorisoseuran ikkunasta ulos.
Mia Häggblom-Ingves ja Alexia Sahl ovat Skaftungin nuorisoseuran aktiiveja.

Pohjanmaan vuoden kylä 2022 Skaftung on kuin piilossa olevan helmi, jonka löytää, kun malttaa poiketa kasitieltä entiseen Siipyyn kuntaan. Kristiinankaupunkiin kuuluvaan kylään ajetaan kulttuurimaiseman läpi, lehmähaat ja mökit reunustavat kylätietä. Skaftungissa meri on lähellä, kylässä on uimarantoja, pieniä satamia ja tietenkin myös kesämökkejä. Kesäasukkaiden myötä 250–300 asukkaan väkimäärä lisääntyy varmaankin puolella, arvioivat Skaftungin nuorisoseuran puheenjohtaja Alexia Sahl, 26, ja rahastonhoitaja Mia Häggblom-Ingves, 37.

Kylä on rauhallinen mutta yhteisöllinen. Kristiinankaupungin Lållbystä kotoisin oleva Häggblom-Ingves muutti kylään opiskeltuaan ensin Turussa.

– En viihtynyt kovin hyvin, kun on tottunut esimerkiksi siihen, että on oma puutarha eikä mene montaa minuuttia, että pääsee metsään. Täällä on turvallista kasvattaa lapsia ja minut on otettu hyvin vastaan, ei ole ollut kynnystä päästä mukaan, sanoo 9- ja 6-vuotiaiden lasten äiti.

Sahl on muuttanut Vaasaan kymmenisen vuotta sitten opiskeluiden ja työn vuoksi, mutta toimii edelleen aktiivisesti kylässä.

– Tänne minua vetävät lapsuusmuistot, minulla oli täällä hieno lapsuus.

Skaftungissa meri on lähellä ja kylässä on idyllisiä satamia ja kauniita rantoja.

Kaikki ovat tervetulleita

Molemmat naiset sanovat olevansa ylpeitä vuoden kylä -nimityksestä. Vaikka nuorisoseura on aktiivinen toimija kylässä, kuuluu heidän mielestään tunnustus koko kylälle. Kyläläiset, poismuuttaneet ja kesämökkiläiset kuvailevat kylää hienoilla sanoilla.

-Muut yhdistykset, kuten metsästysseura, kalakilta, kyläseurakunnat ja jakokunta toimivat yhdessä kanssamme ja nuorisoseuramme talo toimii myös heidän kokouspaikkanaan. Tämä on hieno tunnustus yhdistysten tekemälle vapaaehtoistyölle, Sahl toteaa.

– Olen iloinen, että saan asua täällä. Kylään on tullut lisää lapsia, korona-aika on vaikuttanut siten positiivisesti, että etätyön myötä muuttaminen pienempiin paikkoihin on tullut mahdolliseksi, Häggblom-Ingves iloitsee.

Koronavuodet ovat rajoittaneet toimintaa, mutta tänä vuonna on järjestetty pääsiäiskokko ja syksyllä aloitettiin kyläkahvilailtojen järjestäminen.

– Kyläkahviloiden tarkoitus on, että kyläläiset ja muut Skaftungista kiinnostuneet saavat tavata toisiaan. Seuraavan kyläkahvilan ohjelmassa on kahvitarjoilun lisäksi valokuvanäyttely ja sana on vapaa. Ei tarvitse olla niin monimutkaista, jotta olisi mukavaa, Sahl huomauttaa.

Leader-tuella rakennettu leikkipuisto Busklobban toimii myös hyvänä kohtauspaikkana kylässä samoin kuin kylän uimarannat.

– Itse olin Skoängenin uimarannalla lasten leikki- ja uimaohjaajana kesätöissä ja sieltä on jäänyt hyvät muistot. Parasta on myös itse saaristo, sen luodot ja saaret. Jäällä hiihtäminen talvella on hienoa, Sahl kuvailee.

Naiset haluavat toivottaa kaikki tervetulleeksi kylään, myös kesäasukkaiden toivotaan tulevan mukaan toimintaan. Sosiaalisen median kanavien, kuten nuorisoseuran Facebookin, kotisivun ja Instagramin kautta voi ottaa yhteyttä, jos haluaa lisää tietoa toiminnasta tai vaikka vinkkejä siitä, mihin kävijän kannattaa kylässä suunnistaa.

Teksti ja kuvat: Kirsi Tikkanen