Bergössä satsataan matkailuun

Bergössä satsataan matkailuun

Torolf West står på stranden på Bergö.
Torolf West toteutti unelmansa ja rakensi kolme vuokramökkiä Bergöön. Mökkien seuraksi on seuraavaksi suunnitteilla sauna.

Bergön saarelle ei ole tieyhteyttä, vaan sinne on otettava lossikyyti. Monelle jo se on elämys, puhumattakan itse saaresta. Kesäisin Bergö tarjoilee saaristoidylliä parhaimmillaan. Meri on läsnä kaikkialla, pienissä kalasatamissa venevajat reunustavat rantaa ja kauniit talot ja niiden puutarhat saavat haaveilemaan kesästä saariston rauhassa.

Aivan lossirannan lähellä alkaa suosittu vaellusreitti, jonka varrella on kauniita puusta veistettyjä eläimiä. Reitti on Bergö Örådin tekemä ja siihen on saatu tukea Aktion Österbottenilta. Myös koulun yhteydessä olevaan kuntosaliin ja kaukalon pukukoppiin on haettu Leader-tukea samoin kuin uimarannan kehittämiseen ja asuntovaunuparkkiin. Saariston asukkaat ovat aktiivisesti kehittäneet vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Pulaa majoituksesta

Tulijoita olisi enemmänkin, mutta majoitustilojen puute on ollut hidasteena. Uimarannan läheisyydessä seisoo nyt kolme upouutta mökkiä, joiden etuseinät ovat lasia ja ne tarjoilevat niin kauniin maiseman suoraan merelle, ettei sisätiloissa juuri muita tauluja tarvita.
Mökit ovat Torolf Westin 15 vuoden haaveilun ja sopivan paikan etsimisen tulos. Juuri valmistuneiden mökkien varauskalenterit ovat täyttyneet nopeasti ja kävijöitä on ollut Hampurista Raaheen saakka. Aktion Österbottenin tuen avulla unelmasta on tullut totta.

– Aloitin helmikuussa ja olen tänä aikana ollut vain 3 viikkoa työstäni poissa. Mutta kun tekee sitä, missä viihtyy, niin jaksaa, West perustelee.

En av tre röda hyrestugor som har stora fönster mot havet.
Mökkien pääty aukeaa merelle.

Uniikki saaristoympäristö

Saarelle kaivattaisiin lisää työllistäjiä, sillä moni asukas joutuu pendelöimään muualle töihin. Ennen merenkulku työllisti puolta asukkaista ja ammattikalastus toista puolta. Majoitustilojen lisäksi kaivattaisiin kunnon ravintolaa. Majoitusta tarvitsevat myös ne entiset bergöläiset, jotka ovat muuttaneet Ruotsiin ja Norjaan ja joiden lapsuudenkoti on ehkä myyty, mutta jotka haluavat vierailla saaressa.

West itse pitää saaren valttina sen ainutlaatuista luontoa, luontopolkuja ja linnustoa.
– Täällä on ihanan rentouttavaa, voi kuunnella lintuja ja nauttia rauhasta.

Vaikka ympäristö itsessään houkuttelee matkailijoita, tarvitaan myös tekemistä. Vieressä olevalla uimarannalla on tarjolla minigolfia, saunomista ja melontaa, mutta Westillä on mökkialueelleen jo uusia kehittämisideoita.Sauna on seuraavaksi suunnitteilla, sitä kaivataan, vaikka mökit hyvin varusteluja ovatkin.
-Lisäksi on hyvä kehittää tänne toimintaa vuoden ympäri, kuten avantouintia, kelkkasafareita, vaellusta ja esimerkiksi ohjelmaa, jossa matkailijat saavat tutustua asukkaiden tapoihin, kuten kalastaa siikaa ja savustaa sitä.

Oletko kiinnostunut millaisia tukia meillä on tarjolla yrittäjille?

Ota yhteyttä Leader-neuvojiimme:

Teksti ja kuvat: Kirsi Tikkanen, viestintäsuunnittelija