1. Home
  2. /
  3. Blogi
  4. /
  5. Okategoriserad
  6. /
  7. AKTIIVISTA KEHITTÄMISTÄ KAUDEN LOPPUUN...

AKTIIVISTA KEHITTÄMISTÄ KAUDEN LOPPUUN SAAKKA

mennessä | joulu 2, 2022 | AKTION R.F., AKTION R.F., Okategoriserad

AKTIIVISTA KEHITTÄMISTÄ KAUDEN LOPPUUN SAAKKA

Toiminnajohtaja Mathias Högbacka ja Leader-neuvoja Annika Pollari ovat tyytyväisiä, että Aktion Österbotten onnistui rahoittamaan paljon hyviä hankkeita rahoituskauden viime metreille saakka.

Aktion Österbottenin Leader-rahoituspotti on nyt jaettu. Leader-rahoitusta jaettiin  yli 17 miljoonaa euroa julkista tukea erilaisiin maaseudun yhdistysten ja yritysten hankkeisiin Maaseudun kehittämisohjelmasta vuosina 2014–2022.  Yhteensä rahoitettiin yli 300 kehittämishanketta ja yli 100:aa yritystä Pohjanmaalla. Loppuvaiheessa kautta rahoituksesta syntyi jo kilpailua.

–  Onnistuimme rahoittamaan paljon hyviä hankkeita rahoituskauden viime metreille saakka. Hankkeet ja yritykset olivat aktiivisia ja lopussa jouduimme toteamaan, ettei rahoitus riitä kaikille, kertoo Aktion Österbottenin toiminnanjohtaja Mathias Högbacka.

Nyt ollaan kahden EU:n rahoituskauden välissä. Uuden maaseudun kehittämisen rahoituskauden arvioidaan alkavan keväällä 2023.

– Ehkä maaliskuussa ollaan viisaampia ja osataan neuvoa hankehakemuksen tekijöitä, arvioi Leader-neuvoja Annika Pollari.

Hyrrä uudistuu

Nykyiseen sähköiseen Hyrrä-järjestelmään ei voi jättää uuden rahoituskauden hakemuksia.

– Nyt on hyvä aika ideoida uusia hankkeita, sillä kehittämistarve yrityksissä ja yhdistyksissä ei ole varmasti kadonnut minnekään. Hakijoiden pitää kuitenkin odottaa kevääseen uuden hakemuksen jättämisen kanssa, sillä sähköinen hakemussysteemi Hyrrä on uudistumassa, ohjeistaa Pollari.


Nykyiseen sähköiseen Hyrrä-järjestelmään ei voi jättää uuden rahoituskauden hakemuksia.

Aktion Österbottenin Leader-neuvojat toivovat, että ne hankkeet, jotka eivät enää mahtuneet rahoitettavaksi tällä kaudella, laittavat hakemuksen sisään heti uuden kauden alussa. Näin hyvät ideat eivät jää käyttämättä.

Kestävä kehitys keskiössä

Aktion Österbottenilla odotetaan innokkaasti uutta EU:n ohjelmakautta, jolloin päästään toteuttamaan Meidän Pohjanmaamme 2023 – 2027 -strategiaa. Strategian läpileikkaavina teemoina ovat YK:n Kestävän kehityksen Agenda 2030-tavoitteet, joiden edistämistä edellytetään myös alueen hankkeissa. Uudesta rahoituskaudesta jaetaan tietoa heti, kun lait ja asetukset varmistuvat kansallisesti.

– Kannustamme, kuten ennenkin yhdistyksiä, yhteisöjä ja yrityksiä ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä, jotta voidaan keskustella hakijan ideoista ja viedä kehittämistä ja rahoitusasioita eteenpäin, Pollari ja Högbacka muistuttavat.