Aktion Österbottenille 7 miljoonaa maaseudun kehittämiseen

Aktion Österbottenille 7 miljoonaa maaseudun kehittämiseen

Aktion Österbottenille on myönnetty 7 miljoonaa euroa, joilla se kehittää maaseutua Kristiinankaupungista Kokkolaan ulottuvalla alueellaan. Maa- ja metsätalousministeriö myönsi Leader-rahoituksen vuosille 2023–2027.

Mathias Högbacka ja Piritta Syrjälä yhteiskuvassa seisomassa rannalla.
Aktion Österbottenin toiminnanjohtaja Mathias Högbacka ja kehittämisasiantuntija Piritta Syrjälä haluavat kehittää kestävää Pohjanmaata, jossa uskotaan tulevaisuuteen.

– Olemme tyytyväisiä ja iloisia tästä määrästä, 7 miljoonalla eurolla voimme toteuttaa monia hankkeita ja parantaa paikallisyhteisöä, toteaa toiminnanjohtaja Mathias Högbacka.

Myös tällä kerralla Aktion Österbotten sai eniten euroja Suomen 52 Leader-ryhmästä, mikä ilahduttaa Högbackaa.

Leader-ryhmä Aktion Österbotten myöntää rahoitusta maaseudun yrityksille ja yleishyödyllisille yhdistyksille. Yhdistyksen toimintaa ohjaa uusi, Meidän Pohjanmaamme  -strategia, jossa mukana ovat YK:n Agenda 2030 -tavoitteet.

– Kestävä kehitys on meidän kaikkien asia. Se nousi vahvasti esiin valmisteluissa. Pohjanmaalla on tehty jo paljon kestävän kehityksen eteen. Vaikka Agenda 2030 on globaali toimintaohjelma, sitä voidaan edistää hyvinkin paikallisilla toimilla. Meidän yhtenä tavoitteenamme on auttaa hanketoimijoita toimimaan  vastuullisesti, kehittämisasiantuntija Piritta Syrjälä perustelee.

– On tärkeää avata keskustelu ja näyttää esimerkkejä siitä, mitä kestävä kehitys pitää sisällään. Kestävän kehityksen eteen tehdään jo paljon, mutta tietyssä määrin olemme huonoja tuomaan sitä esiin. Jokainen voi tuoda muutosta kestävän kehityksen suhteen, kunhan kaikki ovat mukana, voimme saada aikaan ihmeitä, Högbacka toteaa.

Aktion Österbotten sai eniten euroja Suomen 52 Leader-ryhmästä.

Elinvoimaa ja
elämänlaatua

Aktion Österbotten satsaa nuoriin, yrityksiin, älykkäisiin kyliin ja kylien kehittämiseen. Kaikki nämä ovat keskeisiä ja tärkeitä, kun halutaan säilyttää ja kehittää elinvoimaisuutta ja elämänlaatua Pohjanmaalla.

– Haluamme luoda yhä paremman Pohjanmaan, joka on avoin, suvaitsevainen ja perheystävällinen ja innovaatioiden ja ratkaisujen suhteen eturintamassa ja jossa asukkaat ja yritykset uskovat tulevaisuuteen, Syrjälä ja Högbacka tiivistävät.

Högbacka toivoo, että hankkeita voidaan alkaa rahoittamaan huhtikuun tai toukokuun aikana. Hankkeiden suunnittelun voi aloittaa jo, strategian painopisteet ja keskeisimmät kestävän kehityksen tavoitteet löytyvät jo yhdistyksen kotisivulta.

– Pohjanmaalla tulevaisuus nähdään hyvin myönteisenä, vaikka maailma ympärillä on ollut hyvin epävarma. Ratkaisukeskeinen ote näkyi vahvana ja kriisin keskellä ajatukset ohjautuivat epätoivon sijasta varautumiseen ja omavaraisuuteen, Syrjälä toteaa.

teksti ja kuva: Kirsi Tikkanen