1. Home
  2. /
  3. Blogi
  4. /
  5. Ruokamaa avoinna
  6. /
  7. RUOKAMAA AVOINNA- OPINTORETKEN REISSUPÄIVÄKIRJA

RUOKAMAA AVOINNA- OPINTORETKEN REISSUPÄIVÄKIRJA

mennessä | tammi 16, 2023 | Aktion Österbotten, Matkaraportti, Ruokamaa avoinna

RUOKAMAA AVOINNA- OPINTORETKEN REISSUPÄIVÄKIRJA

Kaksi tiukkaa retkipäivää Pohjanmaalla 12.-14.10.2022

Aktion Österbottenin hanke Matriket öppet – Ruokamaa avoinna on mukana yleishyödyllisessä kansainvälisessä Organic Food and Sustainable Food Supply chains – prorjektissa. Hankkeen tavoitteena on edistää luomu- ja lähiruoan tuotantoa ja kulutusta ja kehittää lyhyitä ruokaketjuja ja sitä kautta parantaa ruokaketjujen ekologista, taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä. Hankkeessa tullaan myös jakamaan hyviä käytäntöjä partnerialueiden kesken. Hankkeen pääpartnerina toimii slovenialainen Leader-ryhmä LAG Heart of Slovenia. Mukana ovat myös Leader-ryhmät Aizkraukles Rajona partnerība Latviasta, LDG Ziemia Bielska Puolasta, GAL Campidano Sardiniasta, Italiasta ja VVG Pajūrio Kraštas Liettuasta. Lisäksi mukana on Refarm Linne yhdistys Ruotsista.

Kansainvälistä ajatustenvaihtoa

Hankkeen kansainväliset osuudet toteutetaan opintoretkien avulla. Jokainen hankkeen toimija järjestää vierailumahdollisuuden omalle alueelleen ja esittelee alueensa parhaita käytäntöjä liittyen luomu- ja lähiruoan tuotantoon ja lyhyisiin ruokaketjuihin. Kansainvälisten toimien lisäksi, jokainen alue toteuttaa paikallisia toimenpiteitä oman hankesuunnitelmansa mukaisesti. Aktion Österbottenin alueella osana paikallisia kehittämistoimia tullaan järjestämään alueen tuottajille, lähiruoan kanssa toimiville tai siitä kiinnostuneille yrittäjille ja yhdistyksille suunnattu työpajakokonaisuus, jonka tavoitteena on parantaa alueen lähiruokatoimijoiden asiakasymmärrystä. Tämän lisäksi hankkeen kautta tullaan järjestämään pilotti Pohjanmaan alueen omasta lähiruokatapahtumasta keväällä tai kesällä ja pyritään aktivoimaan toimijoita osallistumaan myös valtakunnalliseen Lähiruokapäivään, joka järjestetään syksyllä.

Partnerimaat tutustuivat ensin Pohjanmaan lähiruokakonsepteihin

Aktion Österbotten sai kunnian aloittaa hankkeen opintoretket 12.-14.10.2022, kun vieraaksi saapuivat edustajat Sloveniasta, Puolasta, Latviasta ja Sardiniasta. Jonas Harald Aktion Österbottenilta ja Mats Sabel, Matriket Österbotten hankkeen projektipäällikkö Dynamo Närpekseltä olivat suunnitelleet todella monipuolisen ja hengästyttävän tiukan ohjelman opintoretkelle. Retken aikana vieraamme saivat kattavan leikkauksen Pohjanmaan laaja-alaisesta lähiruokaosaamisesta ja käytössä olevista lyhyistä ruokaketjuista.

Suomalaisten rehellisyys munakioskilla ihmetytti

Keskiviikkoaamuna suunnattiin ensimmäisenä tutustumaan FinneFarmille Mustasaareen. Siellä tutustuimme tilaan ja sen tarinaan ja saimme kuulla, miten tilan tilamyymälä oli saanut alkunsa pienen tytön yrittäjähenkisyyden ansiosta. FinneFarmilta matkaamme lähti myös kasviksia, joita hyödynsimme myöhemmin illalla päivällisen valmistuksessa. Seuraava kohteemme oli LivsVinn Närpiössä. LivsVinnin liiketoimintamalli on ainutlaatuinen alueella. Se myy tuotteita, jotka muuten joutuisivat hävikkiin. Valikoimissa oli myös paljon kasviksia lähialueen tuottajilta mm. sympaattisia kieroja kurkkuja.

Lounaan nautimme Linds Kök kasvihuoneravintolassa, mikä herätti vieraissa ihastunutta ihmettelyä. Ihmetystä aiheutti myös kasvihuoneravintolan pihassa toimiva itsepalvelupiste, josta oli mahdollista ostaa mansikoita. Lounaan jälkeen istuttiin pidempi tovi bussissa, kun suuntasimme Äggbodenin munakioskille Sundomiin. Tämänkin itsepalvelupisteen toimintaa ihmeteltiin kovasti. Sundomista matka jatkui Fjärskärsin kalasatamaan, jossa tutustuimme Kalaliike Ruotsalan toimintaan ja valikoimiin. Mukaan lähti monenlaista kalaa päivällistä varten.

Raippaluodon sillan jälkeen saimme kuulla Aktion Österbottenin hankeneuvojan Annika Pollarin toimesta hieman Merenkurkun maailmanperintökohteen historiasta ja matkailusta. Annika on ollut mukana monessa matkailun kehittämishankkeessa, joten hän osasi kertoa hyvin alueen merkityksestä turismin kannalta. Päivän viimeinen vierailukohde oli kenties läntisin mantereella sijaitseva pienpanimo Kvarken Brewery. Yövyimme Raippaluodossa ja pitkä päivä päättyi yhdessä valmistettuun päivälliseen. Tämä ohjelmanumero jäi monelle vieraalle positiivisena mieleen.

REKO jakelu kiinnosti ja päivä päätettiin suomalaisittain savusaunaan

Aamupalan aikana Mats Sabel esitteli Tilamyymälä-kartan ja kertoi sen kokoamisen vaiheista. Aamupalan jälkeen matka jatkui pohjoisen suuntaan. Ensimmäisenä tutustuimme Boden Boxin toimintaan heidän varastollaan. Jonka jälkeen nautimme lounaan Rosenlundin ravintolassa.

Lounaan jälkeen Thomas Snellman tuli kertomaan REKO jakelun historiasta, nykypäivästä ja jakoi ajatuksiaan tulevaisuudesta. Thomas sai vierailtamme rokkitähden kohtelun, kun häneltä toivottiin omistuskirjoituksia REKO historiikki kirjoihin, jotka hän vieraillemme lahjoitti ja kuvia otettiin paljon. Jännityksellä jäämme seuraamaan, miten pian uudet REKO jakelut näille alueille tullaan perustamaan.

Esityksen jälkeen suuntasimme Marcs Gårdiin, Purmoon ja sukelsimme hetkeksi hunajaiseen maailmaan. Sieltä matka jatkui Ala-Ähtävään, Jeriko Gårdiin, jossa kuulimme yrityksen syntytarinan ja pääsimme kurkistamaan valtavan kokoiseen muurattuun leivinuuniin. Jeriko Gårdissa pidimme myös kahvitauon.

Tämän jälkeen palasimme Pietarsaareen ja torille. Torilla kävimme ensin tutustumassa Två Gårdarin myyntivaunuun ja kuulimme sen toiminnasta. Jos itsepalvelu oli herättänyt ihmetystä, niin täällä herätti ihmetystä niin laajan valikoiman säilyttäminen myyntivaunussa keskellä kaupunkia. Suomalainen rehellisyys konseptina tuntui monesta kovin vieraalta. Torilla kävimme tutustumassa myös illan REKO jakeluun, jossa tapasimmekin tuttuja päivän vierailukohteista Marcs Gårdilta ja Jeriko Gårdilta. Vierailun toinen päivä päätettiin muiden laittamaan päivälliseen ja savusaunaan. Rohkeimmat vieraista ja koko järjestäjäporukka uskaltautuivat välillä vilvoittelemaan myös pimeään mereen (vesi oli noin 10 asteista).

Partnerimaiden ajatustenvaihto ei varmasti jää tähän

Aamupalan ja kiitosten jälkeen olikin aika laittaa opintoretki pakettiin ja suunnata kohti Vaasaa. Siellä vierailimme vielä Aktion Österbottenin toimistolla, josta vieraat lähtivät omien aikataulujensa mukaan kohti Helsinkiä. Toiset junalla ja toiset lentäen. Väsyneet isännät ja emäntä siirtyivät tyytyväisinä viikonlopun viettoon. Opintoretki oli onnistunut loistavasti ja kotimatkalle lähti tyytyväisiä vieraita uusien ajatusten kanssa. Kovin kauan ei hankkeessa saada kuitenkaan hengähtää, kun suunniteltu työpajakokonaisuus käynnistyy jo helmikuussa. Siitä lisätietoja löytyy täältä.

Reissupäiväkirjan kirjoittanut Piritta Syrjälä, hankkeen projektipäällikkö ja lähiruoan suuri ystävä

Toukokuussa oli ensimmäinen opintomatka Suomen ulkopuolella, kun matkasimme Puolaan Ziemia Bielskan alueelle. Majoituimme paikallisessa Bed and Breakfastissa ja tutustuimme moniin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Laventelia ja luonnonmukaisia viljelmiä

Ensimmäinen vierailukohde ”Lawenda za Stodołą”, on luonnonmukainen laventeliviljelmä Zabrzegissä. Täällä osallistuimme laventelityöpajaan, nautimme opastetusta kierroksesta laventeliviljelmällä ja nautimme puolalaisesta vieraanvaraisuudesta.

Naudanlihaa ja paikallisia markkinoita

Seuraavaksi vaihdoimme laventelin tuoksun hieman erilaiseen hajumaailmaan, kun vierailimme ”Podbeskidzka Wołowina” -nimisellä paikallisella maatilalla Bronówissa, jossa saimme esittelyn heidän luonnonmukaisesta naudanlihantuotannostaan.

Meitä varten oli järjestetty pienet minimarkkinat ”Rybaczówkaan” Kaniówiin, jossa pääsimme tutustumaan paikallisiin tuotteisiin. kokemaan paikallisten tuotteiden markkinat. Kaniowskissa tapasimme myös Kaniowskin kuninkaallisen karpin kalastusyhdistyksen puheenjohtajan, joka karpin kasvatustoimintaa.

Alpakoita ja puolalaista vieraanvaraisuutta

Lounaan jälkeen vierailimme ”Alpaqueroon” Międzyrzecze Górnessa, koulutusmaatilalla, jossa tutustuimme tilaan ja alpakoihin. Ensimmäinen päivä päättyi vierailuun ”Haczek” -nimisellä luonnonmukaisella maatilalla Pisarzowicessa. Teimme kierroksen tilalla, osallistuimme työpajaan, nautimme runsaan illallisen. Mukava ilta tarjosi mahdollisuuden kuulla tilan historiasta ja tutustua paikallisiin ihmisiin.

Itämaista väriterapiaa ja mehiläisiä

Perjantaina opintoretki jatkui aamupalan jälkeen. Ensimmäisenä vierailimme ”Pudełko,” hortikulttuurifarmi Pisarzowicessa, jossa tutustuimme ainutlaatuiseen itämaiseen puutarhaan, jonka väriloisto oli uskomaton. Sieltä siirryimme “Skowronek” -nimiselle mehiläistarhalle Stara Wieśissä, jossa tutustuimme mehiläistarhaan ja monipuoliseen hunajatuotevalikoimaan. ”Szetyńscy” puutarhalla Kozyssa tutustuimme mustikan viljelyyn ja sen eri vaiheisiin. Jatkoimme tutustumista ”Haczek” tilan monipuoliseen liiketoimintaan vierailemalla perheen taimitarhalla.

Erikoisia kasvihuoneita

Viimeinen vierailukohde oli jännittävä ekologinen puutarha, ”Dolina Bawole Serce”, jossa pääsimme testaamaan osaamistamme siementen tunnistuskilpailussa ja tutustuimme valtaavan määrään tomaatin siemeniä. Puutarhan erikoiset pallokasvihuoneet aiheuttivat myös ihmetystä.

Saimme paljon uutta tietoa ja tutustuimme moniin uusiin ihmisiin. Opintomatka Ziemia Bielskaan, oli kaikin puolin onnistunut.