Årets by 2009 Hankmo byar (Österhankmo och Västerhankmo)

Utnämningen av Årets by 2009, skedde i Hankmo skola samtidigt som en friidrottstävling ägde rum och byautvecklingsarbetet i de två byarna, Västerhankmo och Österhankmo firade 3 årskalas.  

                                                                                                         

Västerhankmo och Österhankmo byar har tagit beslutet att just samarbete är den bästa lösningen för de båda byarna för att komma framåt inom utvecklingen av området. Hankmo byar är ett föredömligt exempel på att samarbete fungerar.

Byarna började med att göra en ordentlig utvecklingsplan för hela området. Tack vare samfällighetens värdskap fanns en projektorganisation som stod för det juridiska projektägarskapet. För att ro hela projektet iland tillsattes olika arbetsgrupper som hållit i trådarna. Via ett utvecklingsprojekt finansierat genom Österbottens POMO+ program, kunde det hela dra igång. I projektet ingick flera delprojekt. Eldsjälar har gett fart åt arbetet och utan dem skulle det nog inte finnas någon utvecklingsplan heller!

Hankmo byar är mycket väl värda titeln som Årets by 2009 i Österbotten. Det finns en lång lista på verksamheter och åtgärder som byautvecklingsarbetet genomfört eller medverkat till, och jag skall kort nämna några.

Det bjöds på kaffe och tårta för 3 års firandet av byaurvecklingsarbetet.
Under friidrottstävlingarna fanns grillkorv och kaffe att köpas. Barnen fick tårta och saft efter att deras prestationer var avklarade.