Månadens By september

Månadens By september

Töjby är Månadens by September 2018.

Töjby är en kustby i Närpes kommun. Byn ligger ca 25 km från Närpes centrum. I byn bor ca 350 personer.

I Töjby finns bl.a. bank, bybutik, bykyrka, dagis, ungdomslokal och paviljong. Töjby ungdomsförening håller verksamhet i ungdomslokalen samt paviljongen. I lokalen ordnas främst vår- och höstloppis varje år. Sommartid håller förening till vid sin paviljong och ordnar bl.a. bilträff, dans, allsång.

I byn finns det även en marthaförening, Töjby marthaförening.

Det finns även en sportplan i byn. Vid sportplanen finns rink, skidspår samt s.k. Töjby stadion. Byns egna fotbollslag Töjby FC som spelar i division 4 har stadion som hemmaplan. Vid planen hålls även knatte, knattefotboll, kurser, m.m.

En byskola finns också i byn men den stängde våren 2007. Så skolan används nu istället för olika tillställningar, möten, kurser, etc. En dag i veckan har även biblioteket öppet som finns f.d. skolan. Barnen i byn går i Västra Närpes skola som finns i Norrnäs.

Det finns ett flertal företag i byn. Här finns flera växthusföretagare, både stora och små. Verkstad för småmaskiner, jordyggnadstjänster, pälsfarmer, frisörer, byggare finns här också för att nämna några olika företag.

Byn lever vidare trots att det senaste tiden har varit trend att flytta ut från byarna närmare centrum. Det har bl.a. byggts nya egnahemshus, samt att nya familjer flyttat till byn.

 

Johanna Nyberg, Töjby