Boktryckarkonst för alla i Jakobstad

Boktryckarkonst för alla i Jakobstad

Camilla Gunnar presenterar en gammal bok om boktryck.
Camilla Gunnar har samlat på gamla tryckverktyg och utrustning i flera år.

På Tingshusgatan i Jakobstad känns det som att man befinner sig i en värld från gångna tider. Sandvägen kantas av gamla trähus med rutfönster och mansardtak. Samma gammaldags stämning fortsätter när man stiger in i hus nummer fyra, en lägenhet som tillhör föreningen Bland Typer och Tryck, som vill främja bevarandet av den gamla boktryckarkonsten. Lägenheten har renoverats med bidrag från Aktion Österbotten. Stöd behövdes bokstavligen för att få det gamla golvet att bära den gamla tryckmaskinen som införskaffats från Sverige.
– Lägenheten var verkligen fin men krävde en omfattande renovering som inte hade varit möjlig utan stödet. Till exempel var man tvungen att gräva bort cirka ett meter tjockt lager med jord under golvet och skaffa asbestsanerare, berättar föreningens ordförande Camilla Gunnar.

Handarbete ökar välbefinnandet


Camilla studerade vid Kungliga konsthögskolan i Sverige när hon blev intresserad och hänförd av boktryckarkonsten. Medan hon arbetade på Marinhistoriska museet på helgerna skaffade hon sin tryckmaskin av en tillfällighet. En anställd på museet hade hört om Camillas intresse och visste varifrån hon kunde få tag på en tryckmaskin. Samlingen har vuxit och nu fylls ett rum av typer, kast och material som behövs vid handtryck.
– Man slängde mycket material när man övergick till offset-tryck på 1960-talet. Bland dödsbon till proffs inom branschen kan man hitta tryckmaskiner och typer, och man vill ofta sälja dem tillsammans. Det kan vara svårt att hitta endast typer.


I England och Holland är boktryckarkonsten populär. I Finland finns inte särskilt många som behärskar konsten. Föreningens syfte är att föra konsten vidare genom att ordna kurser, temakvällar och annan verksamhet och dela information och inspiration.

Vad är det då som fascinerar Camilla med den här konstformen?
– När man gör det här med sina egna händer vet man vad som händer. När man jobbar på en dator kan man inte alltid vara säker på vad som händer och varför. När man arbetar med händerna får man nya idéer och visioner. Handarbete ökar välbefinnandet, oberoende om det är fråga om boktryck, virkning eller stickning. Nu har man kommit alltför långt från att göra saker själv. Det är också viktigt att allt inte händer så snabbt.

olika bokstäver som kallas typer

Bra samarbete med andra konstnärer

Camilla har bott 20 år i Sverige men flyttade tillsammans med sin familj tillbaka till sin hemstad Jakobstad. Finland får beröm för att det varit lättare att sköta saker än i Sverige.
– Här får man hjälp direkt av människor, i Sverige måste man skicka e-postmeddelanden och vänta i veckor. Även

Jakobstad är en idealisk plats att bo på. Här finns allt nödvändigt nära och man har ett bra samarbete med andra föreningar och konstnärer. Även ordkonsten är stark. Föreningen har som mål att utrymmet ska bli en mötesplats för bild, text och boktryck.
– Många som besökt oss har berömt stämningen i utrymmet. Det finns naturligtvis inte deltagare för kurser varje vecka, men utrymmet kan också hyras om man till exempel vill trycka något för hand för ett eget projekt, till exempel postrar, vykort eller visitkort. Det skulle också vara möjligt att ordna afterwork för arbetsplatser. Vi kan också utöka det internationella samarbetet och bjuda in gästkonstnärer, eftersom det också finns möjlighet att övernatta här, berättar Camilla.

Text och foto: Kirsi Tikkanen, kommunikationsplanerare

Är du intresserad av att veta mera om utvecklings- eller investeringsstöd för föreningar?
Ta kontakt med våra Leader-rådgivare!