På Bergö satsar man turismen

På Bergö satsar man turismen

Torolf West står på stranden på Bergö.
Torolf West förverkligade sin dröm och byggde tre hyresstugor i Bergö. Därefter planeras en bastu som följer med stugorna.

Till Bergö finns ingen vägförbindelse utan man måste ta sig till ön med färja. För många är redan det en upplevelse – för att inte tala om själva ön. På sommaren erbjuder Bergö skärgårdsidyll när den är som bäst. Havet är närvarande överallt, i de små fiskehamnarna kantas stranden av båthus, och vackra hus med trädgårdar får en att drömma om sommaren i den lugna skärgården.

Strax intill färjfästet startar en populär vandringsled längs vilken man kan beundra vackra
djurskulpturer. Leden har skapats av Bergö öråd och den har beviljats stöd från Aktion Österbotten. Man har också ansökt om Leader-stöd för ett gym och ett omklädningsrum vid rinken i anslutning till skolan, för utveckling av badstranden och för en husvagnsparkering. Invånarna i skärgården har aktivt utvecklat fritidsmöjligheterna.

Brist på inkvartering

Det finns fler intresserade besökare än vad man kan ta emot. Bristen på inkvartering har varit ett hinder. I närheten av badstranden står nu tre splitternya stugor där väggen på framsidan består av glas. De bjuder på en så vacker vy över havet att andra tavlor inte behövs. Stugorna är ett resultat av Torolf Wests 15 års drömmar och letandet efter en lämplig plats. Bokningskalendrarna för de nybyggda stugorna har fyllts snabbt och man har haft besökare såväl från Hamburg som från Brahestad. Med hjälp av bidrag från Aktion Österbotten har drömmen blivit sann.
– Jag började i februari och under den här tiden har jag bara varit borta från jobbet i 3 veckor. Man orkar när man får göra något man trivs med, motiverar West.

En av tre röda hyrestugor som har stora fönster mot havet.
Stugornas gavel öppnar sig mot havet.

Unik skärgårdsmiljö

På ön behövs fler arbetsgivare. Många av invånarna är tvungna att pendla någon annanstans för jobbet.
– Tidigare sysselsatte sjöfarten hälften av invånarna och andra hälften sysselsattes av yrkesfisket. Förutom inkvarteringsutrymmen skulle man behöva en ordentlig restaurang. Inkvartering behövs även för de före detta Bergöbor som flyttat till Sverige och Norge och som kanske sålt sitt barndomshem men gärna vill besöka ön.

West själv anser att öns bästa sidor är dess unika natur, naturstigarna och fågellivet.
– Det är underbart avslappnande här. Man kan lyssna på fåglarna och njuta av lugnet.
Trots att miljön i sig lockar turister behöver de också något att göra. På den intilliggande badstranden kan man spela minigolf, bada bastu och paddla, men West har redan nya utvecklingsidéer för sitt stugområde.
– Som nästa projekt planeras en bastu. En sådan saknas trots att stugorna är välutrustade i övrigt. Dessutom är det bra att utveckla verksamhet året runt, såsom vinterbad, skotersafarin, vandring och till exempel program där turisterna får bekanta sig med invånarnas vanor, såsom att fiska sik.

Är du intresserad av att höra om våra stödmöjligheter och bidrag för företagare?

Ta kontakt med våra Leader-rådgivare:

Text och foto: Kirsi Tikkanen, kommunikationsplanerare