Landsbygden fick sitt manifest

Landsbygden fick sitt manifest

Landsbygdslägrets deltagarna i en gruppbild.
Det var ett 40-tal deltagare som medverkade i landsbygdslägret. Tillsammans skapade man ett manifest för landsbygden och 10 sätt att jobba för landsbygden.

 I slutet av september ordnades det första landsbygdslägret i Virdois. Ett av lägrets teman var att utveckla varumärket/bilden av landsbygden.  

– Bilderna av landsbygden är starka, så det behövs något större för att förändra dem. Ett sådant här nätverk och evenemang skapar möjligheter att bygga upp den önskade bilden tillsammans och även att göra budskapet bättre hört, tror Piritta Syrjälä, landsbygdsutvecklingsexperten från Aktion Österbotten. 

Idén till landsbygdslägret föddes för drygt ett år sedan när Syrjälä frågade sig varför landsbygdsfrågor knappt syns på sociala medier-kanalen LinkedIn. Riikka Koskinen, VD för Töitä Suomesta Ab nappade på frågan, och snart resulterade samtalet mellan två personer i ett online evenemang vid namn Maaseututreffit som är öppet för alla.  

– Det ursprungliga målet med evenemanget var att med låg tröskel föra samman människor, oavsett organisation eller perspektiv, som är intresserade av landsbygdsutveckling. Vi ville stödja människor i nätverkande och skapa möjligheter till samarbete, minns Koskinen. 

Samarbete driver förändring

Evenemanget som snart hållits online i ett års tid utökades när landsbygdslägret hölls i Virdois 28.-29.9. Ett av målen var även att lyfta fram landsbygden nationellt och bredda bilden av landsbygden utan motsättning med staden. 

– Förändring kräver samarbete och förståelse. Ofta lever vi också i våra egna bubblor, och det är bra att skaka om gränserna då och då, säger Koskinen. 

Det var ett 40-tal deltagare som medverkade i landsbygdslägret. Tillsammans skapade man ett manifest för landsbygden och 10 sätt att jobba för landsbygden. Vem som helst får börja följa de här konkreta åtgärder. Här hittas manifestet och åtgärderna.

Riikka Ksokinen och Piritta Syrjälä står ute och tittar varanda.
Riikka Koskinen från Töitä Suomesta och Piritta Syrjälä, Aktion Österbottens utvecklingsexpert står bakom idén om landsbygdsläger.

Information om landsbygdsträffarna hittar man med taggen #maaseututreffit. Man kan fortfarande ansluta sig. Koskinen är nöjd med att landsbygdsrelaterade publikationer har ökat på LinkedIn. 

– Vi har bara börjat och resan fortsätter. Det skulle vara bra om deltagarna hade tillräckligt med entusiasm och att landsbygdslägret förvandlades till ett årligt återkommande evenemang där människor över organisationsgränser kunde mötas och slå ihop sina idéer.  

Planeringshjälp har erhållits av Johanna Niilivuo, migrationsexpert vid Finlands Byar, och Nora Backlund från nätverksprojektet Hållbarhetsveckan. Lägret stöddes av Livsmedelsverkets enhet för landsbygdsnätverk, Keskitie-stiftelsen och MTK-stiftelsen. 

text: Kirsi Tikkanen
bilder: Amanda Lehtola