Utvecklingsutmaningar
Det österbottniska kustfisket är livskraftigt och mångsidigt, men utmaningen är en yrkeskår med hög medelålder och en näring med bristande lönsamhet. Åtgärder för att höja lönsamheten, förbättra arbetsförhållandena och få nya yrkesfiskare är därför av högsta prioritet. Ett resilient kustfiske bör vara diversifierat med ett mångsidigt och hållbart utnyttjande av olika arter.
Värdet på de traditionellt viktiga fångstarterna bör höjas samtidigt som användningen av de underutnyttjade fiskarterna samt små fiskar bör utvecklas för att kompensera de utmaningar som sälen, skarven och klimatförändringen för med sig. Målsättningen bör vara att all fångad fisk utnyttjas och ger skälig inkomst åt fiskaren. Fiskeredskap, metoder, utrustning, teknik, logistik och kommunikation bör utvecklas för att skapa ett långsiktigt hållbart kommersiellt fiske som ger inkomster, skapar arbetsplatser och bidrar till livsmedelsförsörjningen.
Användningen av energieffektiva lösningar, ny teknik, digitalisering och elektrifiering är en naturlig del av detta. Hållbart selektivt fiske, minskad skadeverkning av predatorer, utnyttjande av alla fiskarter, minskad arbetsbelastning, ökad säkerhet, hög kvalitet, hög förädlingsgrad och inget spill är ledord i utvecklingen.
Fiskhamnarnas och lossningsplatsernas fortsatta existens och utveckling är en förutsättning för yrkesfisket, liksom tillgång till en fungerande logistik och förädlingskedja. Fiskehamnars utveckling gällande cirkulär ekonomi och hållbara lösningar för energi, vatten, avfall och sidoflöden är prioriterade områden. Synergier mellan yrkesfisket, akvakulturen och närsamhället är av stor vikt för att bibehålla och utveckla fiskerinäringen med dess infrastruktur och grundförutsättningar.
Vattenbruket med fiskodling och andra former av akvakultur bör utvecklas på hållbar och långsiktig grund med målsättningen att skapa en resilient och konkurrenskraftig näring med bred acceptans. Vattenbrukets utvecklingsområden är dess fysiska och miljömässiga förutsättningar, tillstånd, teknik, samarbeten, nya odlingsmodeller samt infrastruktur. En fortsatt utveckling av cirkulära flöden samt utnyttjande av olika trofiska nivåer för kommersiella och näringsreducerande syften är av intresse. Fiskens primärproduktion i ett föränderligt samhälle och föränderliga ekosystem kräver innovationer och en tillåtande trial & error mentalitet där lyckade och misslyckade försök leder till nya lösningar.
Fokus
• Skapa ett resilient, lönsamt, diversifierat, selektivt fiske med mångsidig värdehöjning.
• Skapa ett resilient, lönsamt och hållbart vattenbruk med bred acceptans.
• Lösningar som minskar skadeverkningar av säl, skarv och andra för kustfisket skadliga arter.
• Utrustning, teknik och infrastruktur för en resurseffektiv hanteringskedja.
Prioriterade åtgärder
• Projekt för utveckling av fiskets selektivitet och mångsidighet, fiske av underutnyttjade arter för livsmedelsbruk samt minskadskadeverkning av predatorer.
• Projekt för energieffektiva lösningar, ny teknik, digitalisering och elektrifiering inom primärproduktionen.
• Innovativa eller experimentella projekt som kan öka fiskproduktionens resurseffektivitet och lönsamhet eller minska arbetsbelastningen.
• Övriga utvecklings-, investerings-, och utbildningsprojekt som svarar på tyngdpunktsområdets utvecklingsutmaningar.

Målgrupper
Primärproducenter, företag och aktörer inom fiskeribranschen, föreningar, samfälligheter, företag och aktörer inom teknik-, produkt-
och affärsutveckling, offentliga organisationer samt aktörer inom utbildning, forskning och utveckling.
Globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030