OPINTOMATKA LIETTUAAN 25.-26.10.2023
Studieresan till Litauen var ganska händelserik och lite spännande. Dominoeffekten som uppstod när vårt första flyg blev inställt ledde till flera oväntade utmaningar, men vi lyckades till slut ansluta oss till resten av gruppen. Resan inleddes i Judrėnai Steponas Darius-samhället, där vi fick smaka på lokala delikatesser och höra om platsens historia och matkultur.
På Veiviržėnai Ancient Craft Center bekantade vi oss med ett hantverkscenter som fokuserar på att bevara naturen, historien och kulturarvet. Vi fick höra om centerets samarbete med lokala småproducenter och smaka på olika lokala produkter såsom vita ostar, rökt kött och örtte.
I bysamhället Brožiai njöt vi av en middag utomhus och lyssnade på olika framträdanden. Vi fick också se och smaka på olika produkter, som ekologiskt mjöl, oljor, spannmål och frön, surkål, torkat hjortkött, vita ostar och lokalt vin.
I Priekulė-samhället bekantade vi oss med Klaipėda-regionens matkultur. Vi smakade på lokala bakverk och cikoriakaffe samt deltog i en honungsworkshop.
På Priekulė kulturcenter deltog vi i en etnisk workshop och tog en kort rundtur i Priekulė. I Dreverna fick vi avnjuta en minnesvärd lunch med Lamata hantverksgillet. Lunchen serverades med rätter tillagade enligt forntida baltiska och vikingarecept. Vi besökte också en trädgård formad som ett vikingaskepp och deltog i en workshop där.