- Hem
- /
- Laatukalaa pakkasesta ja PFAS...
Kvalitetsfisk ur frysen och PFAS under kontroll
Kvalitetsfisk ur frysen och PFAS under kontroll
För de finländska konsumenterna har färsk fisk alltid varit en garanti för kvalitet. Fisk som fångas samma dag finns dock sällan att köpa vid fiskdiskarna i butikerna, eftersom den logistiska kedjan av vild fisk ofta är mycket lång. Färsk fisk kan dock användas för att göra frysta filéer, som har en betydligt längre hållbarhet än färska filéer. I restauranger och storkök används i huvudsak frysta råvaror.
PFAS-föreningar är organiska föreningar som är skadliga för hälsan, som bryts ner långsamt och vars halter i fisk har ökat på senare tid. PFAS-ämnen håller på att bli ett stort kvalitetsproblem för fisk i Östersjön, vilket kan hindra eller försvåra användningen av fisken. Många fiskarter har höga halter i förhållande till gränsvärdena. Den största delen av fisken i Östersjön används som råvara för fiskmjöl, och det är inte känt hur PFAS-föreningar avlägsnas vid fiskmjölsproduktion.
Projektet kommer att genomföras i två delar. Det första delpaketet är inriktat på användningen av frysning för att balansera tillgången på inhemsk fisk på detaljhandelsmarknaden. I det andra delprojektet testas tekniska metoder för att ta bort PFAS-ämnen från fisk med hjälp av fiskmjöl som modell.
Partners
Aktion Österbotten (administratör)
Naturresursinstitutet
Pro Fisk r.f.
Åbo universitet
Österbottens Fiskarförbund (koordinator)
Finansiär
Egentliga Finlands NTM-central, Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden, Finlands program 2021-2027.
Projekttid
01.05.2024 – 31.12.2026
Budget
300 000,00 €
Stödprocent
80,00 %
Kontaktperson
Koordinator Marina Nyqvist
+358 50 527 2314
marina.nyqvist(at)fishpoint.net
