1. Home
  2. /
  3. Projekt
  4. /
  5. STUDIERESA TILL LETTLAND 6.-8.5.2024

STUDIERESA TILL LETTLAND 6.-8.5.2024

STUDIERESA TILL LETTLAND 6.-8.5.2024

På den första dagen deltog vi i en internationell konferens där aktörerna i projektet presenterade de bästa metoderna från sina regioner för korta leveranskedjor. Det var också intressant att höra om andra länders metoder, varav många vi redan hade fått bekanta oss med under studieresor.

Det första besöksmålet var Olalā!-vaktelgården, där vi fick bekanta oss med gårdens produktionsprocess och njöt av en utsökt lunch. Efter vaktelgården besökte vi Ievas siers-ostproduktionen, där vi lärde oss om hur osten tillverkas av komjölk. Dagens sista besöksmål var Skrīveru mājas saldējums, där man tillverkar hemlagad glass. Rundturen avslutades med en utsökt middag som avrundades med glasstårtportioner.

Den andra besöksdagens första mål var A/S Balticovo, som är en betydande äggproduktionsanläggning i Lettland. Vi åt lunch på restaurangen Wild rančo, där vi serverades lokala smaker. Efter lunchen bekantade vi oss med gården ZS Krišjāņi, som specialiserar sig på att tillverka fårmjölksostar. Vi besökte också gården Kāpostnīca, där vi fick se de olika stegen i kålproduktionen.

 

Trots att Lettland geografiskt ligger mycket nära Finland var det intressant att se hur olika länderna ändå är. Produktionsvolymerna var höga, men produkterna var inte massproduktion. En överraskande information var att letter köper vita ägg från Finland eftersom de är lättare att koka och skala. Innan denna resa hade vi kanske inte heller tänkt på att glass passar i sallader tillsammans med bacon.