EN MATRESA FULL AV ÖVERRASKNINGAR
Från europeiska studieresor till Österbotten
I det internationella projektet Organic Food and Sustainable Food Supply chains reste partnerna till Sardinien, Polen, Sverige, Slovenien, Lettland och Litauen. Representanter för projektets samarbetsländer besökte varandras länder för att lära känna korta livsmedelskedjor, lokal mat och olika matrelaterade verksamhetsmodeller på den europeiska landsbygden.
Österbottens delprojekt heter Matriket öppet (Ruokamaa avoinna). Vi hade gäster även i Österbotten och under tre dagar kunde samarbetspartnerna förundras över allt möjligt, från en äggkiosk, till REKO och en växthusrestaurang till en maltbastu. Europeiska samarbetspartners överraskades av finländarnas goda engelska kunskaper och ärlighet i självbetjäningskoncept för livsmedelsförsäljning. När projektledaren Piritta Syrjälä transporterade utländska gäster runt i Österbotten tyckte det att lära känna Österbottens livsmedelsföretag och lokala producenter kunde vara en ögonöppnande upplevelse även för lokalbefolkningen.
Målet att experimentera för att lyfta temat lokal mat genom evenemang
Utöver studieresan har projektet Matriket öppet innefattat åtgärder på lokal nivå. Projektledare Piritta Syrjälä hade idén att under projektets gång skulle olika koncept och evenemang piloteras och prövas, med vilka lokal mat och lokal matkunskap lyfts fram i Österbotten. En idé intresserade projektledaren mest. Det var ett koncept som användes av pensionärsföreningar – Mystery Tours. Sådana bussturer där deltagarna inte i förväg vet vilka destinationer resebussen ska ta dem till. Skulle detta koncept kunna kombineras med lokal mat?
Saker och ting tog fart när jag släpptes ut på arbetsmarknaden och kunde förverkliga denna fantastiska idé. Syftet var att planera en matresa under det nationella närmatsveckoslutet, där lokala matdestinationer på den österbottniska landsbygden besöks och de som anmäler sig till resan inte vet vart bussturen tar dem.
Datumet för den matresan sattes till den 7 september 2024, eftersom man ville kombinera den som en del av det nationella programmet för närmatsdag i Österbotten. Lokalmatens dag är inte en särskilt allmänt känd temadag i Österbotten, så detta projektexperiment var ett smidigt sätt att främja dagens synlighet.
Målet var att planera ett intressant utbud av utflyktsmål som innehållet i matresan full av överraskningar. Först var vi tvungna att planera resans möjliga resmål och en rutt som skulle passa för en heldagstur. Vi fick Proagrias Kvarken Plate-projekt som partner i arrangemang av resan, med vilken vi började kartlägga lämpliga platser för resan. Inför sommarlovet behövde målen låsas för att kunna marknadsföra evenemanget redan i augusti. Vi valde ut och kontaktade destinationerna som var Finne gård (grönsaks- och specialodling), Jokitori (marknad), Tesses Café (lunchrestaurang), Granholms (sylt, godis, saftföretag) och slutligen Liselunds Cider & Musteri (iscider och musteri). Transport för dagen avtalades med bussbolaget.
Kopplingen av den matresan till den nationella närmatdagens samordning
Som arrangör av resan kontaktade jag Närmatdagskoordinatorn och annonserade vår Matresa full av överraskningar som ett evenemang på Närmatsdagens hemsida. Eftersom det var en hemlig resa registrerades inte resans resmål som resmål på Närmatsdagens karta, så att hemligheten inte skulle avslöjas. Destinationerna för vår turné höll inte heller sina destinationer öppna för allmänheten under Närmatsdagen, förutom lunchstället och Älvtorget. Jag beställde marknadsföringsmaterial, affischer och temaband för Närmatsdagen, postat direkt till resans destinationer i förväg. Destinationerna kan använda dessa material i sin dekoration nästa år 2025, om de vill delta i Närmatsdagens aktiviteter.
Marknadsföringen startade och förhoppningen att fylla bussen
Efter sommarlovet var det bara en månad på sig att genomföra arrangemangen och deltagare att anmäla sig till resan. Vi började marknadsföra evenemanget på Aktion Österbottens hemsida, Facebook och Instagram. Vi lanserade en del sponsrad reklam i sociala medier i Vasa med omnejd. Marknadsföring gjordes på finska och svenska. Deltagandet var kostnadsfritt, men vi bad om bindande anmälningar till resan, eftersom vi hade ett begränsat antal platser med bussen.
Under tiden vi marknadsförde resan hade vi kontakt med olika kontakter inom livsmedelsbranschen och erbjöd företag möjligheten att delta i vår resa, till exempel i form av sponsrade produkter. Företagen deltog väl och vi fick matvaror lämpliga för temat för utflykten från producenter i Österbotten eller livsmedelsföretag. Det här var ett bra sätt att involvera aktörer, för naturligtvis kan inte alla företag vara besöksmål på en busstur.
Bussen började fyllas. Anmälningarna började komma. Till en början var det väldigt osäkert om folk skulle vara intresserade av en sådan heldagstur, men det blev tillräckligt många som blev intresserade.
Morgonen för den matresan full av överraskningar
Samordnaren hade fjärilar i magen. När jag närmade mig startpunkten för morgonen, Kaserntorget, var jag nästan säker på att personerna som hade anlänt till torget hade kommit för den gemensamma avfärden av något annat evenemang. Det stod trots allt även en buss beställd av ett annat företag än mitt på parkeringen. Men ja, alla människor hade kommit till vår matresa. Folk ville vara med på den här resan, även om vädret utlovades riktigt bra. Mitt pessimistiska antagande var att det kunde bli avbokningar, eftersom turen var gratis och en bra väderprognos kunde köra folk till en stuga eller andra sommaraktiviteter istället för en heldagstur med buss.
Vi fick igång resan. Vi drack den första drinken som vår partner bjöd på och började köra mot resans första mål, grönsaksgården. På gården fick vi lära oss om grönsaksodling, besökte åkern och hörde av företagaren hur en bondes vardag och årskalender ser ut. De fick gå och handla grönsaker. Kassorna började fyllas med kål, bönor och annat hälsosamt.
Nådde första målet, en grönsaksodling i Finnefarm.
På Finne gård kom vi till åkern för att studera grönsaksgrödor
De färgglada pumporna väckte beundran.
Hälsosam shopping i väskan
Påfågelfjädrar och sommarstämning på Älvtorget
Därefter tog vi en buss till Älvtorget, i Veikars, där marknadsevenemanget har en lång tradition, men många deltagare på resan kom till denna marknad för första gången. Marknaden hade säljare från när och lite längre, som sålde t.ex. bageriprodukter, mjöl, fisk, grönsaker, hantverk, påfågelfjädrar, honung och mycket mer. Dessutom tillkännagavs vinnaren av projektet Kvarken Plate och Österbottens förbunds recepttävling på marknaden. Det fanns möjlighet att njuta av kaffe på marknaden. Som tur var hade vi en duktig busschaufför som hittade en säker plats för passagerarna att gå ombord på en smal byväg som var full av marknadsbesökare med sina bilar.
Efter Älvtorget fortsatte vi vår resa till dagens lunchställe, Tesses café. Restaurangen hade täckt en egen yta för resans deltagare och inrett lokalen fint i enlighet med temat för närmatsdagen.
Vi åt dagens lunch på Tesses Café.
Ett trevligt besök på Granholm’s, där man kunde köpa ett stort utbud av sylt, gelé, sötsaker och saft.
Magarna fulla, det var dags för oss att sätta oss på bussen och förflytta oss från åkrarna mot skärgården. Bussen svängde från Riksåttan till Maxmo och där var vårt besöksmål Granholms gårdsbutik.
Eftersom schemat var begränsat och vi inte hann besöka alla ställen i skärgården fick vi Maxmo hembageris chokladkaka att smaka på vid Granholms. Tårtan var jättegod och det fanns goda tilltugg och saker att köpa. Olika sylter, saft och pickles smet ner i shoppingkassarna och det verkar som att någon redan har julhandlat.
Granholms hade många saker att smaka på
Vi hade en sista plats kvar att besöka i Liselunds Cider & Musteri Socklot i Nykarleby. Vid det här laget upptäckte vi att vi var lite efter i schemat, och att vi skulle vara ungefär en timme efter den beräknade hemresa.
Bussen kördes till Liselund gård och vi fick höra om hur man gör iscider och hur musteriet fungerar och hur det är att vara äppelodlare. I Liselund fanns en trevlig gårdskiosk med gårdsprodukter och artesanglass som tillverkats av samarbetspartners. Vi tackade för att vi hade lärt känna Liselund och det var dags att åka hem till Vasa.
Vi fick ett smakprov på Liselunds produkter och det var intressant att höra om äppelodlarens år och hur must och iscider tillverkas
I Liselund fanns en söt kiosk ”Äppelskafferiet” vid sidan av vägen som betjänade förbipasserande
Under resans gång berättade vi om alla företag som bidragit med produkter eller på annat sätt.
Senare visade det sig från besökarnas synpunkter att människor inte hade någon information, till exempel, om hur många närstående livsmedelsproducenter som fanns i vårt område.
Under resan lottades dessutom produkter från lokala matproducenter som mjöl och ägg ut bland deltagarna.
Vi anlände till kaserntorget i Vasa med en buss full av glada och kanske trötta vandrare från dagens aktiviteter och solen. Alla fick också en presentpåse med hem med överraskningar sponsrade av lokala producenter. Så även om det inte var tur i utlottningarna fick alla åtminstone ägg och morötter.
Vår leende turnégrupp på den sista destinationen för matresan full av överraskningar
Reseledarna var trötta och glada i sina blomsterkransar, för turnédagen kunde inte ha varit mycket mer lyckad. Naturligtvis hade det soliga vädret sin del, för allt är finare i bra väder än i regn. Vi överraskade verkligen människor med denna matresan och det var meningen! Jag hoppas att någon gör sådana resor möjliga i framtiden, för jag tror att de kommer att vara trevliga för deltagarna såväl som för lantliga livsmedelsföretag eller producenter.
En feedbackenkät skickades till deltagarna i matresan, som besvarades av 22 personer. Deltagarna på utflykten var nöjda med utflykten och dess arrangemang och gav betyget 4,9 medan 5 betydde mycket nöjda. Deltagarna gillade resans mångsidiga resmål och speciellt det faktum att resmålen inte var kända i förväg. Några nämnde att platserna att besöka var sådana som inte nödvändigtvis skulle ha besökts annars. Deltagarna var mest förvånade över hur många lokala producenter det finns i Österbotten och hur lite de själva vet om dem. Varje deltagare fick presentpåsar och produktpriser från lokala producenter lottades ut bland besökarna. Besökarna gillade alla besöksmål, men för många var just det att besöka grönsaksgården en upplevelse. Resans alla resmål var, enligt någon, resans mest intressanta resmål.
Deltagarna var fortfarande hungriga på att uppleva nya resmål och alla livsmedelskategorier fanns inte med i dagens program. Deltagarnas korgar var uttömda av kött, mjölk och bageriprodukter, men samtidigt noterades att alla livsmedelsföretag förstås inte passade in i endagsutflyktsprogrammet. Under dagen noterades det och feedbacken avslöjade också att det är svårt att planera dagens shopping när man inte vet vart man ska ta vägen härnäst. Kommer du att få t.ex. fiskstall först senare under resan.
Närmatsdagen var ett bekant koncept för vissa, men vissa visste inte att en sådan dag fanns. Av de tillfrågade trodde 45 % att de hade hört talas om Närmatsdagen innan denna resa, 31 % hade inte hört och 22 % var inte säkra på om de hade hört eller inte. De flesta av deltagarna på utflykten var från Vasa med omnejd, men även ett fåtal kom längre bort.
Event i antal:
-
48 deltagare i utflykten
-
5 besöksmål
- 11 företag som sponsrar produkter för provsmakning, i vandrarnas presentpåsar och för en utlottning
- 10,5 timmars längd på utflykten
- 2 personer involverade i arrangemanget av utflykten
Sammantaget var matresan full av överraskningar ett mycket lyckat experiment i projektet Matriket öppet, då målet var att göra Närmatsdagen mer känd i Österbotten och öka människors medvetenhet om lokala livsmedelsaktörer. Att ta med folk till lokala livsmedelsföretag och producenter verkade vara ett meningsfullt koncept ur deltagarnas perspektiv. Arrangörerna av resan var nöjda med dagen och hoppas att det behövs fler sådana här resor.
Tack till alla deltagare, producenter och företag som var involverade i evenemanget!
Denna turbeskrivning är skriven den 17.12.2024 av :
Annika Pollari, researrangör och projektkoordinator för Aktion Österbottens projekt Matriket öppet.
Bilder: Kirsi Tikkanen
Matresan arrangerades i samarbete med ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskapets projekt Kvarken Plate.
.
Ett varmt tack till alla närmatsaktörer som möjliggjorde detta evenemang!
- FinneFarm
- Det händer i Älvbyarna – Jokikylissä tapahtuu
- Tesses Café
- Granholm’s
- Liselunds Musteri
- Jungarå Ekogård Luomutila
- Keppo Bryggeri
- Kvarnfors Gård
- Bageri Bergwall
- Annagården
- Ottogård
- Andreas Knips Hembageri
- Maxmo Hembageri
- Luomanvarren Highland
- Haga gårdspackeri
- Äggboden-kiosk
- Skärgårdens Skatter