STUDIERESA TILL SARDINIEN 8–11.4.2024<br>
Under studieresan till Sardinien fick vi en inblick i Italiens mat- och kulturtraditioner. Vi lärde oss att maten är fantastisk och att planerna är flexibla.
Besöket började på Cagliaris Mercato Civico di San Benedetto, Italiens största inomhusmarknad. Där bekantade vi oss med Sardiniens specialiteter, såsom får- och getostar, fregola-pasta samt lokala grönsaker och viner. I Serramanna besökte vi gården Bau Arena, som odlar grönsaker enligt ekologiska principer, även om de har avstått från ekologisk certifiering på grund av marknadssituationen och kostnaderna. Gården föder också upp sardinska åsnor av rasen Azinara, som är utrotningshotad Dessa små åsnor har tidigare använts för transport, men används nu även i terapi.
Efter lunch besökte vi gården 27 Febbrario i Samassi, som har sysslat med boskapsuppfödning i över 40 år. På grund av låga mjölkpriser har gården gått över från mjölkproduktion till att producera högkvalitativt kött. ör närvarande föder de upp Black Angus, en ras som importeras från Uruguay och korsas med en lokal ras för att skapa en anpassad och högkvalitativ boskap för öns förhållanden. Dagen avslutades med BIO BOES-konferensen, där våra italienska värdar presenterade hållbara metoder och utveckling av korta leveranskedjor inom boskapsuppfödning.
Nästa dag reste vi till bergsområdet Seulo. I byn Seulo besökte vi Serva-gården, som fokuserar på etisk grisuppfödning och tillverkning av traditionella köttprodukter som skinka och korv. Seulo är även känt som en av världens ”blå zoner”, där människor lever exceptionellt länge tack vare gemenskap och hälsosam kost.
Resan kulminerade i en traditionell middag på Miramonti Seulo Turismo Rurale-hotellet, där vi njöt av delikatesser tillagade av lokala råvaror.