1. Hem
  2. /
  3. Fiske

Kustaktionsgruppen – KAG

Kustaktionsgruppen (KAG) driver fiske-leader verksamhet på den Österbottniska kusten​

Österbottens Fiskeleader Kustaktionsgruppen (KAG) är ett av de totalt 11 fiskeleader-områdena i Finland. KAG är en del av Aktion Österbotten rf och verksamhetsområdet är kusten från Kristinestad till Karleby.

​Vår uppgift är att utveckla fiskerinäringen, vattenbruket och kustsamhällena med medel från Europeiska havs- fiskeri- och vattenbruksfonden (EHFVF), staten samt regionens kommuner.​

Genom Kustaktionsgruppen kan man få finansiering för allmännyttiga utvecklings- och investeringsprojekt som stöder till exempel fisket, vattenbruket, kustkultur och nätverk, fiskens livsmiljöer, teknisk utveckling, innovationer, forskning och ny kunskap inom sektorn. Fiskare, företagare, föreningar, organisationer av olika slag eller kommuner/städer kan söka om projektfinansiering.

​Vi kan bevilja projektmedel för projekt som lyfter och främjar fiskerinäringen i enlighet med vår strategi Smart resiliens vid ett livskraftigt hav.

Nätverket

Cool Blue

We focus on cultivating mussels, seaweed, and oysters sustainably, ensuring environmental health and economic prosperity for coastal communities. Through collaboration with locals, scientists, and policymakers, we strive for a future where oceans thrive alongside human activity. Join us in our mission to promote sustainable practices, raise awareness, and foster a cooler, bluer future for generations to come.

Blue Products 3.0

Blue Products 3.0 -innovationsprogrammet strävar efter att utnyttja hela fiskens potential genom att utveckla nya processer och produkter från strömming, mindre värdefulla fiskarter och biprodukter från fiskförädlingen. Målet är att skapa mer högvärdiga produkter, förbättra branschens lönsamhet och främja användningen av inhemsk fisk. Programmet bygger på tidigare forskningsresultat och fokuserar på att förbättra fiskens kvalitet, produktutveckling, kommersialisering och samarbetsnätverk.

Laatukalaa pakkasesta ja PFAS haltuun

För finska konsumenter är fiskens färskhet en garanti för kvalitet, men den långa logistiska kedjan för vildfångad fisk försvårar tillgången till färsk fisk i detaljhandeln. Detta projekt undersöker möjligheterna att använda frysning för att förbättra tillgången på inhemsk fisk och utvecklar metoder för att avlägsna PFAS-föreningar från fisk. Målet är att främja användningen av inhemsk fisk och säkerställa dess livsmedelssäkerhet.

Ta kontakt

Jonas Harald

Jonas Harald

Fiske-leader rådgivare

050 433 4683

jonas.harald@aktion.fi