Smart landsbygd
Främjar landsbygdens utveckling i Österbotten och stödjer smarta lösningar
Vi på Aktion Österbotten arbetar för att utveckla landsbygden i Österbotten genom att främja hållbara och innovativa lösningar. Vårt mål är att skapa en levande och dynamisk landsbygd där invånarna kan trivas och utvecklas.
RIPEET
Energy Village 3.0 är en av de pilotslösningar som utvecklats i Österbotten som ett resultat av utlysningen från RIPEET-projektet. Aktion Österbotten, organisationen som implementerar lösningarna, kommer att utveckla och testa en ny organisationsmodell för att utveckla strategier för smarta energibyar som utnyttjar den kunskapspotential och de lokala resurser som finns tillgängliga. Modellen aktiverar och förbättrar byarnas och landsbygdens kapacitet att hantera energisjälvförsörjning och motståndskraft. Modellen testas genom en samskapande process i en by.
PEAK – Paikallisen energiajärjestelmän kehittäminen Pohjanmaalla
Projektet genererar ny kunskap för att påskynda förändringen och utvecklingen av det regionala energisystemet mot koldioxidneutralitet med hänsyn till förnybara energikällor. Analysen genomförs ur teknisk, ekonomisk och gemenskapsperspektiv genom tre mål. Projektets mål är att skapa en förståelse för vilka förutsättningar och utvecklingsbehov som finns i regionen för att utveckla ett koldioxidneutralt energisystem ur ett tekniskt-ekonomiskt perspektiv. Dessutom genereras förståelse för experters, beslutsfattares och medborgares inställning och perspektiv på införandet av förnybara energikällor. Projektet syftar också till att identifiera och skissa på affärsmodeller relaterade till olika funktioner och aktörer inom det regionala energisystemet samt identifiera eventuella flaskhalsar, resurs- och kompetensbrister och lagstiftningsmässiga begränsningar för genomförandet av potentiella affärsmodeller.
Aktion Österbotten deltog våren 2022 i RIPEET-projektets Transition LAB-process, som syftade till att främja lokal utveckling av hållbara energilösningar i områdena. Att stödja smarta byar är också ett av fokusområdena i vår egen utvecklingsstrategi för perioden 2023–2027, och vi såg många likheter mellan RIPEET-projektets mål och vår egen strategi. När projektet öppnade ansökan för två pilotprojekt, ansökte vi och blev antagna.
Genom piloten började vi, i samarbete med Esse, bygga en modell för en smart energiby. Under processen använde vi oss av Smart Rural 21-projektets vägkarta för smarta byar och det energiby-koncept som utvecklats vid Vasa universitet. Nedan sammanfattas pilotens huvudpunkter.
Kontext och intressentmappning
En energiby är ett område som strävar efter över 100 % energi-självförsörjning med förnybara energikällor. Till en energiby hör bebyggelsen samt omgivande marker såsom åkrar, skogar och myrar. Konceptet fungerar särskilt väl på landsbygden, där merparten av de förnybara energikällorna finns eller kan återvinnas.
Energibyn är också ett koncept och ett verktyg som sammanfattar nästan 20 års forsknings- och utvecklingsarbete vid Vasa universitet och som fortfarande utvecklas systematiskt inom flera projekt. Implementeringen är en långsiktig process där enskilda åtgärder, som att etablera energiproduktionsenheter och lagring, gradvis bildar en fungerande helhet.
Skapa en lokal stödgrupp
I intressentkartan representerar Esse Byarådet, den lokala byaföreningen, invånare och lokalsamhället.
Företag representeras särskilt av det lokala energibolaget Esse Elektro Kraft samt av andra företag och gårdar.
Pedersöre kommun och Österbottens förbund representerar den offentliga sektorn. Forskningen representeras av Vasa universitet.
”Spindeln i nätet” är Aktion Österbotten, den lokala Leader-gruppen, samt Merinova, Vasaregionens utvecklingsorganisation för energisektorn.
Identifiera utmaningar och hot
Svagheter: Brist på idéer och engagemang, infrastrukturens brister, höga kostnader, ungdomars utflyttning.
Hot: Brist på kapital, konkurrens om råvaror, instabil lagstiftning, motstånd mot vindkraft.
Identifiera styrkor och möjligheter
Styrkor: Eget elbolag, bra infrastruktur, stora förnybara energikällor, stark gemenskap, sol- och energipark.
Möjligheter: Små åkrar, distansarbete, marknadens expansion, teknologisk utveckling, energilagring.
I RIPEET-projektet fick vi en bra start tillsammans med Ähtävä by, där vi identifierade områdets energipotential samt byns styrkor och svagheter. Arbetet mot en smart energibygd fortsätter nu genom två projekt. Aktion Österbotten är delaktig som underleverantör i PEAK-projektet, som fokuserar på utveckling av lokala energilösningar, och samtidigt har byalaget sitt eget projekt för en smart energibygd, som driver Ähtävä bys hållbara och intelligenta energiframtid framåt.
Identifiera möjliga lösningar
I PEAK analyserar vi hur mycket förnybar energi som planeras att produceras i Österbotten och hur det skulle fungera i praktiken.
Målet är att gå mot ett energisystem som är miljövänligt, koldioxidneutralt och hållbart.
Elnätet måste kunna anpassas för att klara av varierande produktion av förnybar energi. I PEAK analyserar vi hur vi på bästa sätt kan utnyttja flexibla resurser för att maximera användningen
av förnybar energi och förbättra tillförlitligheten och stabiliteten i regionens elförsörjning.
En viktig del av PEAK är att förstå hur lokalbefolkningen och centrala aktörer uppfattar användningen av förnybar energi och förändringar i energisystemet. Vi involverar människor i diskussioner, intervjuer och workshoppar och lyssnar på deras idéer.
Vi undersöker nya affärsmöjligheter som ett koldioxidneutralt energisystem kan erbjuda och analyserar hur lokala företag och samhällen kan involveras för att förverkliga dem.
Smart bya strategi
I Esse fortsätter vägen mot ett självförsörjande och smart energibygd även genom byalagets arbete.
Byarådet i Överesse rf har fått finansiering från Aktion Österbotten för projektet Esse – Smart Energiby, som fokuserar på hållbarhet och förnybar energi.
Projektets mål är att införskaffa den senaste kunskapen om förnybar energi och hållbarhet genom studieresor och workshops. Den inhämtade kunskapen kommer sedan att spridas lokalt till projektets målgrupp, som består av företag, föreningar och invånare i byn, för att stärka byns livskraft och främja hållbarhetsaspekter.
Generera åtgärder och finansiering
Österbotten har över 300 byar där byborna aktivt deltar i utvecklingen av den egna omgivningen. Aktion Österbotten r.f. är takorganisation för byarna i Svenska Österbotten.