OPINTOMATKA LIETTUAAN 25.-26.10.2023
Opintomatka Liettuaan oli varsin tapahtumarikas ja vähän jännittäväkin. Dominoefekti, jonka ensimmäisen lennon peruuntuminen aiheutti, sai matkaan monia ennalta arvaamattomia haasteita, mutta niin vain selvisimme lopulta samaan osoitteeseen muun seurueen kanssa. Opintomatka aloitettiin Judrėnai Steponas Dariuksen yhteisöstä, jossa pääsimme maistamaan paikallisia herkkuja ja kuulimme paikasta ja ruokaperinteistä.
Veiviržėnai Antient Craft Centrerissä tutustuimme käsityökeskukseen, joka keskittyy luonnon, historian ja kulttuuriperinnön säilyttämiseen. Kuulimme käsityökeskuksen yhteistyöstä paikallisten pientuottajien kanssa ja maistoimme erilaisia paikallisia valkoisia juustoja, savustettua lihaa ja paikallista yrttiteetä.
Brožiaihin kyläyhteisössä nautimme illallisen ulkona ja kuulimme erilaisia esityksiä. Meille esiteltiin myös erilaisia tuotteita, kuten ekologista jauhoa, öljyjä, viljoja ja siemeniä, hapankaalia, kuivattua hirvenlihaa, valkoisia juustoja ja paikallista viiniä.
Priekulėn yhteisössä tutustuimme paikalliseen Klaipėdan alueen ruokaperinteeseen. Maistoimme paikallista kakkua ja sikurikahvia. Osallistuimme myös hunajatyöpajaan.
Priekulėn kulttuurikeskuksessa osallistuimme etniseen työpajaan ja teimme lyhyen kierroksen Priekulėssa. Drevernassa pääsimme nauttimaan ikimuistoisen Lounaan Lamata käsityökillalla. Lounaalla tarjoiltiin ruokaa muinaisten balttilaisten ja viikinkien reseptien mukaan. Vierailimme myös viikinkiveneen muotoisessa puutarhassa, osallistuimme työpajaan.