Aktion Österbotten on Pohjanmaan kylien kattojärjestö

 

Maaseudun asukkaat osallistuvat aktiivisesti oman asuinympäristönsä kehittämiseen. Kyläyhdistykset ja muut yleishyödylliset yhdistykset järjestävät tällaista toimintaa. Pohjanmaalla on yli 300 aktiivista kylää. Toiminta keskittyy usein kylätalon ympärille. Kylätoiminnalla tulee olemaan tulevaisuudessa suurempi rooli kun on kyse yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Silloin täytyy sopia työnjaosta ja tehdä yhteistyötä eri yhdistysten kesken. Aktion Österbottenin strategiaan on linjattu, että se toimii neuvonantajana ja ohjaajana  näissä haasteissa.

Ota yhteyttä työryhmään

Yhteystiedot

Ajankohtaista kylistä (ruotsiksi)

 

Täältä voit lukea kylätoiminnan uusimpia kuulumisia niin Pohjanmaalta, muualta Suomesta kuin ulkomailta. Arkistosta löytyy vanhoja postauksia täältä ja kylien vanhoilta kotisivuilta.

Ajankohtaista

Pohjanmaan aktiiviset kylät

Pohjanmaalla on aktiivisia kyliä ja kyläläisiä. Aktion Österbotten haluaa nostaa esiin niin aktiivisia kyliä kuin kyläläisiä. Kuukauden kylä -sarjassa nostetaan kuukausittain esiin joku Pohjanmaan kylistä ja esitellään se. Sarjan avulla halutaan tuoda esiin kylien kehittämisen hyviä esimerkkejä alueella ja jakaa niitä muille.

Kilpailut Vuoden kylä, Kylätoiminnan suunnannäyttäjä ja Vuoden maaseututoimija sekä vuoden kyläystävällisin kunta palkitsevat kyliä ja ihmisiä pitkäjänteisestä maaseudun eteen tehdystä työstä.

Kuukauden kylä (ruotsiksi)
Vuoden kylä (ruotsiksi)

Vinkkejä ja ideoita (ruotsiksi)

 

Ei le tarkoituksenmukaista keksiä pyörää uudelleen. Täältä voit katsoa, mitä on tehty muualla Pohjanmaalla, muualla päin Suomea tai muissa maissa. Täältä voit löytää inspiraatiota ja ideoita, joita voi soveltaa omalla lailla omassa kylässä.

Lue lisää

Meidän kylät Pohjanmaalla

 

Kartalla näkyy osa Pohjanmaan 300 kylästä. Vie hiiren osoitin kartalle ja zoomaa karttaa hiiren avulla. Mene sen kylän kohdalle, josta haluat lisätietoa ja paina kartalla olevaa täppää, niin pääset kylän kotisivulle.  

LÄS MER

Suomen Kylät

Suomen Kylät on kansallinen kylien kehittämistoiminnan kattojärjestö Suomessa.

Suomen Kylät ry kokoaa maamme paikalliskehittäjät yhden sateenvarjon alle. Yhdistys edustaa noin 4 000 kyläyhdistystä ja -toimikuntaa, 19 maakunnallista kylien yhteenliittymää, 54 seudullista Leader-ryhmää sekä kasvavaa joukkoa kuntatason kylien yhteenliittymiä ja kaupunginosayhdistyksiä.

Tästä linkistä pääset Suomen Kylät ry:n etusivulle ja löydät lisätietoa.

Pohjanmaan liiton uutisia

Pohjanmaan liitto on pohjalaisten kuntien kuntayhtymä. Österbottens förbund är en samkommun för de österbottniska kommunerna. Liitto on osa maakuntahallintoa.

Liitossa toimii noin 30 asiantuntijaa.

Pohjanmaan liitto

Svensk Byaservice

Svensk Byaservice (SB) perustettiin vuonna 1994 maaseutukehityksen ruotsinkieliseksi yhteistyöfoorumiksi. SB tekee läheistä yhteistyötä alueellisten kyläyhdistysten ja paikallisten Leader-ryhmien kanssa. Tarkoitus on tukea ja auttaa kyliä niiden toiminnassa. SB ei ole kattojärjestö eikä pyrkimyksenä ole johtaa toimintaa, kylät tekevät itse päätöksensä, SB jakaa tietoa ja auttaa kyliä oppimaan toisiltaan.

Linkki SB:n blogiin