Kylätoiminta

Tervetuloa Aktion Österbottenin kylätoiminnan sivuille. Täältä löydät ajankohtaista tietoa ja hyviä neuvoja kylätoimintaan. Aktion Österbotten on ruotsinkielisen Pohjanmaan kylien kattojärjestö. Aktion Österbotten on Suomen Kylät ry:nj ja Svensk Byaservice rf:n jäsen.

AKTION ÖSTERBOTTEN ON KYLIEN KATTOJÄRJESTÖ POHJANMAALLA.

Maaseudun asukkaat osallistuvat aktiivisesti oman asuinympäristönsä kehittämiseen. Kyläyhdistykset ja muut yleishyödylliset yhdistykset järjestävät tällaista toimintaa. Pohjanmaalla on yli 300 aktiivista kylää. Toiminta keskittyy usein kylätalon ympärille.

Kylätoiminnalla tulee olemaan tulevaisuudessa suurempi rooli kun on kyse yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Silloin täytyy sopia työnjaosta ja tehdä yhteistyötä eri yhdistysten kesken.

Kylämme Pohjanmaalla

Pohjanmaalla on aktiivisia kyliä ja kyläläisiä. Aktion Österbotten haluaa nostaa esiin niin aktiivisia kyliä kuin kyläläisiä. Kuukauden kylä -sarjassa nostetaan kuukausittain esiin joku Pohjanmaan kylistä ja esitellään se.

Sarjan avulla halutaan tuoda esiin kylien kehittämisen hyviä esimerkkejä alueella ja jakaa niitä muille.

Vuoden nimitykset

Kilpailut Vuoden kylä, Kylätoiminnan suunnannäyttäjä ja Vuoden maaseututoimija sekä vuoden kyläystävällisin kunta palkitsevat kyliä ja ihmisiä pitkäjänteisestä maaseudun eteen tehdystä työstä.

Inspiraatioksi

Maaseudun yritystukia myönnetään yritystoiminnan aloittamiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Jos sinulla on maatila, voit saada yritystukea maatilasi toiminann uudistamiseen liittyviin kokeiluihin.

Se Österbotten - Se Pohjanmaa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Kyläbingo

Pohjanmaalla on yli 300 aktiivista kylää. Aktion Österbotten r.f. on ruotsinkielisen Pohjanmaan kylien kattojärjestö.

Suomen Kylät ry

Suomen Kylät on valtakunnallinen kylätoiminnan kattojärjestö Suomessa.

Suomen Kylät ry edistää ja kehittää kylätoimintaa ja muuta paiakllista kehitystä kansallisella tasolla. Suomen Kylillä on 130 jäsenorganisaatiota. Alueelliset kyläyhdistykset, paikalliset toimintaryhmät (LAG, LEADER) ja kansalliset organisaatiot (esim. SPEK) ovat Suomen Kylät ry:n jäseniä.

Tästä linkistä pääset Suomet kylät ry:n kotisivuille ja löydät lisätietoa.

Uutisia Pohjanmaan liitosta

Pohjanmaan liitto on pohjalaisten kuntien kuntayhtymä. Pohjanmaan liitto on osa maakuntahallintoa.

Liitossa toimii noin 30 asiantuntijaa.

Svenskfinlands Byar

Svenskfinlands Byar perustettiin vuonna 1994 maaseutukehityksen ruotsinkielisiksi yhteistyöfoorumiksi.

Svenskfinlands Byar tekee läheistä yhteisttyötä alueellisten kyläyhdistystenjapaikallisten Leader-ryhmien kanssa. Tarkoitus on tukea ja auttaa kyliä niiden toiminnassa. Svenskfinlands Byar ei ole kattojärjestö, eikä tarkoituksena ole johtaa toimintaa. Kylät tekevät itse päätöksensä. Svenskfinlands Byar jakaa tietoa ja auttaa kyliä oppimaan toisiltaan.

Ajankohtaista

MÅNADENS BY I MARS

MÅNADENS BY I MARS

Korsnäs – Finlands västligaste fastlandskommun, tidigare världens svenskaste kommun, består av byarna Korsnäs, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax. Kanske har du hört talas om den unika Korsnäs-tröjan, den som innehåller både stickade och virkade bårder i glada...

ÖPPNA BYARS DAG 2024

ÖPPNA BYARS DAG 2024

VÄLKOMNA MED PÅ FINLANDS STÖRSTA BYAEVENEMANG – ÖPPNA BYARS DAG! I år den 8.6 är det tionde gången som den riksomfattande byafesten Öppna byars dag arrangeras. På evenemangsdagen öppnar byarna i Finland sina dörrar genom att arrangera mångsidiga program. Dagen ger...

MÅNADENS BY I APRIL

MÅNADENS BY I APRIL

Yttermark grundades 1546 och är en av de större byarna i Närpes. Invånarantalet var 945 i januari 2022. Närpes å rinner genom byn och därmed delas byn upp i östra och västra Yttermark.Ån i Yttermark Foto – Gabriel EkJordbruk, skogsbruk och växthusnäring utgör stora...