OPINTOMATKA SARDINIAAN 8.-11.4.2024
Sardinian opintomatkalla saimme tutustua Italian ruoka- ja toimintakulttuuriin. Opintomatkalla Sardiniaan 8.–11. huhtikuuta 2024 opimme että ruoka on hyvää ja suunnitelmat joustavia.

Vierailu alkoi Cagliarin Mercato Civico di San Benedetto -torilta, Italian suurimmalta katetulta torilta. Torilla tutustuimme Sardinian erikoisuuksiin, kuten lampaan- ja vuohenjuustoihin, fregola-pastaan sekä paikallisiin vihanneksiin ja viineihin. Serramannassa vierailimme Bau Arena -tilalla, joka kasvattaa vihanneksia luomuperiaatteiden mukaan, vaikka tila on luopunut luomusertifikaatista markkinatilanteen ja kustannusten vuoksi. Tilalla kasvatetaan myös Azinara-rotuisia sardinian aaseja. Tila on alkanut kasvattaa niitä, koska rotu on uhanalainen. Pienikokoisia aaseja on käytetty aiemmin tavaroiden kuljettamiseen, mutta nykyään niitä hyödynnetään myös terapiakäyttöön.

Lounaan jälkeen vierailimme 27 Febbrario -nimisellä tilalla Samassassa, joka on harjoittanut karjankasvatusta yli 40 vuotta. Matalien maidon ostohintojen vuoksi tila on siirtynyt maidontuotannosta korkealaatuisen lihan tuottamiseen. Tällä hetkellä tila kasvattaa Black Angus -rotua, jota he tuovat Uruguaysta ja risteyttävät paikallisen rodun kanssa. Tavoitteena on saada laadukas ja saaren olosuhteisiin sopeutunut karja. Päivän päätteeksi osallistuimme vielä BIO BOES -konferenssiin, jossa italialaiset isäntämme esittelivät kestävän kehityksen käytäntöjä ja lyhyiden toimitusketjujen muodostamista karjankasvatuksen alalla.

Seuraavana päivänä siirryimme Seulon alueelle vuoristoon. Seulon kylässä Serva-tila keskittyy eettiseen sikojen kasvatukseen ja valmistaa perinteisiä lihatuotteita, kuten kinkkua ja makkaraa. Seulo tunnetaan myös yhtenä maailman ”sinisistä vyöhykkeistä”, joissa ihmiset elävät poikkeuksellisen pitkään yhteisöllisyyden ja terveellisen ruokavalion ansiosta.

Matka huipentui perinteiseen illalliseen Miramonti Seulo Turismo Rurale -hotellissa, jossa nautimme paikallisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja.