Aktion Österbottens projekt Matriket öppet – Ruokamaa avoinna är ett Leader-projekt som har fått finansiering från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden.
Projekt deltar i det allmännyttiga internationella Organic Food and Sustainable Food Supply chains – projektet. Projektets mål är att främja ekologisk- och närproducerad matproduktion, lokal konsumtion samt utveckla korta matkedjor för att den vägen förbättra matkedjornas ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhet. Inom projektet kommer man även att dela med sig av praktiska exempel från de olika partnerområdena.
Som projektets huvudpartner fungerar den slovenska Leader-gruppen LAG Heart of Slovenia. Övriga partners är Leader-grupperna Aizkraukles Rajona partnerība Latvia, LDG Ziemia Bielska Polen, GAL Campidano Sardinien, Italien och VVG Pajūrio Kraštas Litauen. Dessutom är Refarm Linne föreningen från Sverige med i projektet.
FM i Mathantverk-sparring i Österbotten
Vi strävar efter att anordna en FM i mathantverk i Österbotten under de närmaste åren och vill därför ge företag och matentusiaster i regionen en möjlighet att förbereda sig för kommande tävlingar.
Det finns alltså fortfarande tid att öva, och därför har man i Österbotten beslutat att erbjuda sparring för regionens små matföretag eller för de som tänker bli företagare inom mathantverk. Även om företagets mål inte är att delta i tävlingen, är sparringen ett bra tillfälle att få feedback på sin produkt, träffa andra mathantverksentusiaster och bygga sitt nätverk. Sparring och provtävling är kostnadsfria för deltagarna. Det finns många fantastiska mathantverksföretagare i Österbotten, och vi hoppas att ni först sparrar med oss och sedan tävlar mot andra mathantverksmästare från hela Finland.
Vår FM-sparring kulminerar i ett kvällsevent på Bock’s Corner Brewery i Vasa, torsdagen den 21.11.2024, där mathantverksprodukter från Österbotten får feedback och matentusiaster får träffa varandra.
Arrangör: FM i Mathantverk-sparring arrangeras av Aktion Österbottens Matriket öppet – Leader projekt som har fått finansiering av NTM Centers Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden.
Sparring organiseras i samarbete med föreningen Mathantverk i Finland.
Hur deltar jag?
Anmäl dig till sparringen/simulerade tävlingen med din mathantverksprodukt genom att fylla i detta formulär
Mathantverksfilmer -kommer snart!
Mathantverks PODDEN
Sparring
Livsmedelsföretagare och blivande företagare har nu en unik möjlighet att öva på att delta i mathantverkstävlingen. Projektet Matriket öppet anordnar en simulerad FM-tävling för mathantverk där företagarna kan öva på att tävla enligt samma regler som i den riktiga tävlingen (Se reglerna för Rovaniemi SM-tävlingen).
Till skillnad från den ”officiella” tävlingen tävlar alla produkter i samma kategori, och deltagandet är gratis. Deltagaren behöver inte ha ett FO-nummer. Vi kräver inte att produkten redan är till försäljning eller att den uppfyller alla de kriterier som krävs i den riktiga tävlingen. I denna tävlingssimulering rangordnas inte produkterna, och alla deltagare är vinnare eftersom de får värdefull feedback på sina produkter. Syftet med denna sparring är att uppmuntra mathantverksföretagare i Österbotten att delta i FM-tävlingen, utveckla sina produkter och få marknadsföringsfördelar för sitt företag.
Hur deltar jag?
Anmäl dig till sparringen/simulerade tävlingen med din mathantverksprodukt genom att fylla i detta formulär
Okej, saken är klar. Jag är intresserad av att delta med min produkt, vad ingår i sparringen?
-
- Du skickar in din produkt till den simulerade tävlingen
- Utvärdering på Bock’s Corner Brewery i Vasa, där en jury bedömer produkterna
- Efter utvärderingen får du feedback på din produkt
- Träffa andra mathantverksföretagare och nätverka
Tidtabell för sparringsprocessen
Oktober 2024
Teams-sparring för intresserade deltagare
14.11.24
Sista anmälningsdag för att anmäla sig till sparring
18 – 20.11.24
Lämna in produkten enligt instruktionerna
21.11.24
Event på Bock’s Corner Brewery. Utvärdering/”tävling” på dagen och feedback med mingel på kvällen för deltagarna och matentusiaster.
Observera som deltagare
Anmäl dig
Anmäl dig med din produkt senast den 14.11.24 genom att fylla i formuläret och läsa igenom anvisningarna för testtävlingen.
Bild på tävlingsproduktens etikett
När du anmäler din produkt till sparringen via formuläret, ta samtidigt bilder på dina produkters etiketter, eftersom de ska skickas via e-post till anita.storm@aktion.fi.
Inlämning av tävlingsprodukter
Två exemplar av varje anmäld produkt ska lämnas in: ett för bedömning och ett för utställning.
Observera att produkterna som lämnas in till juryn inte får ha några etiketter eller förpackningsmärkningar.
Produktmottagning
Officiell produktmottagning sker 18–20.11.2024 kl. 8–16 på Aktion Österbotten rf, Handelsesplanaden 18A9A, 65100 Vasa.
Under denna tid kan produkterna även skickas per post eller via annan transporttjänst.
Produkten ska levereras direkt till den adress som arrangören anger. Deltagaren ansvarar för leveransarrangemangen, eventuell kyltransport och leveranskostnader.
Arrangören ansvarar inte för skador på produkten under transporten eller för att produkten förstörs på grund av brott i kylkedjan.
Produktbedömning
Tävlingsprodukterna bedöms som de lämnas in (se tävlingsregler). Särskild vikt läggs vid utseende, konsistens, struktur, doft, smak och helhetsintryck. I den officiella tävlingen kan det finnas olika kategorier, såsom en innovativ klass där produktens innovationsgrad också bedöms. I denna sparringtävling tävlar alla produkter i samma tävlingsklass och den här gången finns inga specialkategorier med.
Sparraren för testtävling i mathantverk
Kontaktinformation i frågor som rör sparringregler och anmälan samt för leverans av produkter:
Anita Storm, sparringsledare för mathantverk
040 741 9261
Anita Storm
Sparraren för testtävling i mathantverk
Anitas mångsidiga kunskap om lokal mat och utnyttjande av naturliga råvaror gör henne till en respekterad ambassadör för den lokala matkulturen. Just nu jobbar Anita framför allt med musslor och vattenbruk, men utöver sitt arbete hinner hon utbilda allt från svamp till tvålar som ser misstänkt ut som chokladkaka
I juryn sparrar:
Margot Wikström
Mathantverkare, utbildare och verksamhetsledare för Mathantverk i Finland rf.
Margot har arbetat med mathantverk i över 10 år och deltagit med sina egna produkter i mathantverkstävlingar i Finland, Sverige och Island. Hon har varit ordförande för juryn i Finland och domare i Sverige. Margots specialitet är frukt- och bärprodukter.
Mervi Louhivaara
En mjölkteknolog och yrkeslärare och styrelseordförande för Mathantverk i Finland rf.
En mjölkteknolog och yrkeslärare med erfarenhet av mångsidiga jobb inom livsmedelssektorn. En person på Pyhäjärvi-institutet som genomför utvecklingsprojekt för livsmedelskedjan i Egentliga Finland, för vem förpackningsmärkningar är en passion.
Jonas Harald
Företagsrådgivare, matentusiast, Aktion Österbotten rf.
Jonas har arbetat med utveckling av lokal mat och matentreprenörskap nästan hela sitt liv och varit jurymedlem i finska, svenska och nordiska tävlingar i mathantverk. Idag arbetar han främst inom fiskerisektorn, men brinner för mathantverk, äkta smakupplevelser och lokal matkultur.
Mats Sabel
Mångsidig expert med lång erfarenhet inom restaurangbranschen.
En restauratör med lång erfarenhet från restaurangvärlden som kock men även som företagare. Har även jobbat inom utbildningen som kocklärare men också med olika matrelaterade projekt, då främst lokalproducerat från Österbotten.
Har ett genuint intresse för kvalitativt nyskapande på traditionens grund gällande mat.
Sofia Grynngärds
En matinspiratör som är utbildad kock och hushållslärare.
Sofia är en matinspiratör med en passion för mat och odling samt undervisning. Sofia är utbildad kock och hushållslärare. Hon har en tendens att hitta på nya recept. Sofias företag, Trädgårdsköket, erbjuder kurser, föreläsningar och workshops om mat och odling samt matservice för olika tillfällen. Du kan bli inspirerad av Sofias recept på hennes sociala mediekonto @tradgardskoket
Heidi Barman-Geust
projektledare och teamledare för fokusområdet Hållbara livsmedelssystem
Heidi jobbar med utveckling av mathantverk och närmat genom olika projekt och i föreningar. Hon har varit jurymedlem i mathantverkstävlingar i både Finland och Sverige. Heidi jobbar idag som projektledare och teamledare för fokusområdet Hållbara livsmedelssystem på Novia.
Hälsning från Mathantverk i Finland rf
En mathantverksprodukt är en unik, tillsatsfri, handgjord produkt av inhemska råvaror eller till och med från din egen gård, som lyfter fram traditionella tillverkningsmetoder och ändå lever med sin tid. Det finns precisa regler för mathantverk som aktören kan lita på. Vi har skickliga mathantverkare och otroligt fina hantverksprodukter i Finland, men vi behöver fler unika produkter!
För att hitta sin egen väg är feedbacken från proffs på sin egen produkt absolut guld värd för mathantverkare och de som vill vara det. Vårt mål är att uppmuntra utvecklingen av produkter där god smak och hög kvalitet möts ända fram till förpackningen. Vi hoppas att du gör det bästa av möjligheten!
Vi ses i november!
Vad är mathantverk?
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården.
Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung.
Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.
Utmärkande för mathantverk:
- Människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan.
- Produkterna tillverkas med naturliga metoder och utan tillsatser, vilket framhäver tillverkarens yrkesskicklighet.
- Produkterna är unika och av hög kvalitet: mathantverksprodukter har rik smak och en tydlig
identitet. - Mathantverk värdesätter och vidareutvecklar traditioner och skapar innovativa produkter.
FM i Mathantverk
Tävlingen har som syfte att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling samt att öka kännedomen om och efterfrågan på mathantverk.
Tävlingen bidrar till mathantverkares produktutveckling genom att alla produkter som lämnas in till tävlingen poängsätts och får ett skriftligt omdöme med konstruktiv kritik som kan användas för att utveckla produkten vidare.
Genom tävlingen får mathantverksbranschen uppmärksamhet så väl på regional som nationell nivå. Vinnande produkter får märkas med medaljen. Det visar kunden att det är en kvalitetsprodukt och ger kraft i marknadsföringen. Det ökar kunskapen om mathantverk och breddar marknaden.
Syftet med denna nationella tävling är att bevara den lokala matkulturen och göra mathantverk mer känt.
I certifierat mathantverk används så lite tillsatser som möjligt, oftast inte alls, råvarorna kommer från nära håll och framställningen sker på råvarans, inte på maskinernas villkor. Även de hjälpämnen som används anges vid ansökan om certifiering, fastän lagstiftningen inte kräver det. Maskiner kan användas för att göra det fysiska arbetet lättare, men inte automatiserade linjer.
Certifikatet beviljas av Mathantverk i Finland rf – Suomen artesaaniruoka ry.