1. Home
  2. /
  3. Hankkeet
  4. /
  5. Artesaaniruoan SM-sparraus

ARTESAANIRUOKAYRITTÄJIEN SPARRAUS

ARTESAANIRUOKAYRITTÄJIEN SPARRAUS

Artesaaniruokakeskustelu

Mikä?

Tavoittelemme lähivuosina Artesaaniruoan SM-kilpailujen järjestämistä
Pohjanmaalle ja siksi haluamme tarjota alueen yrityksille ja
ruokaharrastajille mahdollisuuden valmistautua tuleviin kisoihin.

Meidän SM- sparraus huipentuu Bock’s Corner Breweryssä, Vaasassa torstaina 21.11.2024 iltatilaisuuteen, jossa Pohjanmaan artesaaniruokatuotteet saavat palautetta ja hyvän ruoan ystävät tapaavat toisiaan.

Artesaaniruoan SM-sparrauksen järjestää Aktion Österbotten rf:n hallinnoima Ruokamaa avoinna- Leader-hanke, joka on saanut rahoituksen ELY-keskuksen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.

Sparraus järjestetään yhteistyössä Suomen artesaaniruoka ry: kanssa.

Miksi?

Vaikka SM-kilpailu ei olisi yrityksen tavoitteena, on sparraus hyvä tilaisuus kuulla palautetta omasta ruokatuotteesta sekä tavata muita artesaaniruoanystäviä ja saada heitä omaan verkostoon. Sparraus ja koekilpailu ovat osallistujille maksutonta. Pohjanmaalla on paljon upeita artesaaniruokayrittäjiä, joita toivoisimme ensin sparrailemaan meidän kanssamme ja sitten kisaamaan muita Suomen artesaaniruokataitureitavastaan.

Miten?

Elintarvikeyrittäjillä tai yrittäjäksi aikovilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus päästä harjoittelemaan artesaaniruokakilpailuun osallistumista. Ruokamaa avoinna-projekti järjestää simulaation ”SM- artesaaniruokakilpailusta,” jossa ruokayrittäjä voi harjoitella kilpailuun osallistumista samoilla säännöillä, kuin oikeassakin kilpailussa (katso Rovaniemen SM-kilpailun säännöt, linkki).

Erona ”viralliseen” kilpailuun, kaikki artesaaniruokatuotteet kilpailevat samassa kategoriassa ja kilpailuun osallistuminen on maksutonta. Osallistujalla ei tarvitse olla y-tunnusta. Emme vaadi, että tuote on jo myynnissä tai, että se täyttää kaikki ”oikeassa kilpailussa” vaaditut kriteerit. Tässä kilpailusimulaatiossa arvioitavia tuotteita ei pistetä järjestykseen ja osallistujat ovat voittajia, sillä kaikki saavat arvokasta palautetta tuotteistaan.
Tällä sparrailulla halutaan kannustaa Pohjanmaan artesaaniruokayrityksiä osallistumaan SM-kilpailuihin ja siten kehittämään tuotettaan ja saamaan markkinointihyötyjä yritystoimintaan.

Selvä homma, olen kiinnostunut lähtemään tuotteeni kanssa tähän. Mitä sparraus sisältää?

    • Toimitat ruokatuotteen simulaatio- artesaaniruokakilpailuun
    • Arviointitilaisuus Bock’silla Vaasassa, jossa tuomaristo arvioi tuotteet
    • Arvioinnin jälkeen saat palautteen tuotteesta
    • Mingle muiden artesaaniruokatoimijoiden kanssa

Kuva kilpailutuotteen etiketistä

Ilmoittaessasi lomakkeella tuotteesi sparraukseen, ota samalla kuvat omien kilpailutuotteiden etiketeistä, sillä ne tulee toimittaa sähköpostitse anita.storm@aktion.fi

Kilpailutuotteiden toimittaminen

Kilpailua varten tulee toimittaa kaksi (2) kappaletta jokaista ilmoitettua tuotetta: yksi tuote arvostelua varten ja yksi näyttelytuote. Huomioithan, että tuomariston arvioitavaksi toimitettavissa tuotteissa ei saa olla näkyvillä etikettejä tai muita pakkausmerkintöjä.

Kilpailutuotteiden vastaanotto

Virallinen kilpailutuotteiden vastaanotto järjestetään 18.-20.11.2024 klo 8-16 Aktion Österbotten rf, Kauppapuistikko 18A9A, 65100 VAASA.

Tänä aikana tuotteiden toimitus on mahdollista myös postitse tai muun kuljetuspalvelun kautta.
Tuotteet on toimitettava kilpailun järjestäjän ilmoittamaan osoitteeseen perille asti. Kilpailuun osallistuja vastaa toimituksen järjestelyistä, tarvittavista kylmäkuljetuksista ja toimituksen kustannuksista. Kilpailun järjestäjä ei vastaa tuotteelle kuljetuksen aikana sattuneista vaurioista tai esimerkiksi kylmäketjun katkeamisesta aiheutuneesta tuotteen pilaantumisesta.

Kilpailutuotteiden arviointi

Kilpailutuotteet arvioidaan sellaisina kuin ne on kilpailuun jätetty (katso kilpailusäännöt). Erityisesti arvioidaan ulkonäkö, koostumus, rakenne, tuoksu ja maku, kokonaisvaikutelma.
Oikeassa kilpaillussa voi olla erilaisia kilpailukategorioita kuten innovatiivinen kilpailuluokka, jossa voitaisiin sitten arvioida myös tuotteen innovaatioastetta. Tässä sparraustapahtumassa kaikki tuotteet kilpailevat samassa kilpailuluokassa eikä tällä kertaa ole erikoiskilpailukategorioita mukana.

Missä?

14.11.24
Viimeinen ilmoittautumispäivä sparraukseen

18 – 20.11.24 Toimita ruokatuote/tuotteet ohjeiden mukaisesti

21.11.24 Tilaisuus Bock’s Corner Breweryssä. Arviointitilaisuus/ ”kilpailu” päivällä ja illalla osallistujille palautteenanto tilaisuus ja mingle artesaaniruoan ystävien seurassa.

Kuka?

Koekilpailussa sparrailee

Sparrauksen sääntöihin ja ilmoittautumiseen ja tuotteiden toimitukseen liittyvissä kysymyksissä yhteyshenkilönä toimii:

Anita Storm, artesaaniruoka-sparraaja

040 741 9261

anita.storm@aktion.fi

Anita Storm

Anita Storm

Artesaaniruokasparraaja

Anitan monipuolinen osaaminen lähiruoasta ja luonnon raaka-aineiden hyödyntämisestä tekee hänestä arvostetun paikallisen ruokakulttuurin lähettilään. Juuri nyt Anita työskentelee erityisesti simpukoiden ja vesiviljelyn parissa, mutta töiden ohessa hän ehtii kouluttamaan kaikkea sienistä suklaakakkua epäilyttävistä muistuttaviin saippuoihin.

Tuomaristossa sparrailevat

Margot Wikström

Margot Wikström

Ruoka-artesaani, kouluttaja ja Suomen Artesaaniruokayhdistyksen toiminnanjohtaja.

Margot on työskennellyt artesaaniruoan parissa yli 10 vuotta, osallistunut omien tuotteiden kanssa artesaaniruokakilpailuihin Suomessa, Ruotsissa sekä Islannissa. Toiminut tuomariston puheenjohtajana Suomessa ja tuomarina Ruotsissa. Margotin spesialiteettina ovat hedelmä- ja marjatuotteet.

Mervi Louhivaara

Mervi Louhivaara

Maitoteknologi, elintarvikealan opettaja ja Suomen Artesaaniruokayhdistyksen hallituksen pj.

Monipuolisissa elintarvikealantöissä marinoitunut maitoteknologi ja elintarvikealan ammatillinenopettaja. Pyhäjärvi-instituutissa Lounais-Suomen ruokaketjunkehittämishankkeita toteuttava ihminen, jolle pakkausmerkinnät ovat intohimo.

Jonas Harald

Jonas Harald

Yritysneuvoja, ruokaintoilija, Aktion Österbotten

Jonas on työskennellyt lähiruoan ja ruokayrittäjyyden kehittämisen parissa lähes koko ikänsä ja toiminut tuomariston jäsenenä suomalaisissa, ruotsalaisissa ja pohjoismaisissa artesaaniruokakilpailuissa. Nykyään hän työskentelee pääasiassa kalastusalan parissa, mutta suhtautuu intohimoisesti artesaaniruokaan, aitoihin makuelämyksiin ja paikalliseen ruokakulttuuriin.

Heidi Barman-Geust

Heidi Barman-Geust

Projektipäällikkö ja tiiminvetäjä Kestävät ruokajärjestelmät fokusalueella.

Heidi työskentelee artesaaniruoan ja lähiruoan kehittämisen parissa erilaisten projektien ja yhdistysten kautta. Hän on ollut tuomariston jäsen artesaaniruokakilpailuissa sekä Suomessa että Ruotsissa. Heidi työskentelee tällä hetkellä Novialla projektipäällikkönä ja tiiminvetäjänä fokusalueena Kestävät ruokajärjestelmät.

Mats Sabel

Mats Sabel

Monipuolinen asiantuntija, jolla pitkä kokemusta ravintola-alalta.

Ravintoloitsija, jolla on pitkä kokemus ravintola-alasta, toiminut kokkina sekä yrittäjänä. Mats on työskennellyt koulutusalalla keittiöopettajana, mutta myös erilaisissa ruokaan liittyvissä hankkeissa, jotka ovat pääasiassa liittyneet paikalliseen ruoantuotantoon Pohjanmaalla.

Hän on aidosti kiinnostunut uuden keksimisestä ruoka-alalla huomioiden laadukkuus ja perinteiden kunnioittaminen.

Sofia Grynngärds

Sofia Grynngärds

Ruokavaikuttaja, joka on koulutukseltaan kokki ja kotitalousopettaja.

Sofia on ruokavaikuttaja, jolla on intohimo ruokaan ja viljelyyn sekä opettamiseen. Sofia on koulutukseltaan kokki ja kotitalousopettaja. Hänellä on taipumus keksiä uusia reseptejä. Sofian yritys Trädgårdsköket tarjoaa ruokaan ja viljelyyn liittyviä kursseja, luentoja ja työpajoja sekä ruokapalveluita erilaisiin tilaisuuksiin. Voit inspiroitua Sofian resepteistä hänen sosiaalisen median tilillään @tradgardskoket

Elina Huhta

Elina Huhta

Elina toimii asiantuntijana Seinäjoen Ammattikorkeakoulu SeAMKissa, Kestävät ruokaratkaisut-TKI-tiimissä.

Elina Huhta on työskennellyt pitkään lähiruoan parissa Etelä-Pohjanmaan Ruokaprovinssissa erilaisten lähiruokayritysten toimintaedellytyksiä parantavien hankkeiden ja toimenpiteiden toteuttajana. Tällä hetkellä kehittämistyö keskittyy vastuullisuuden ja vähähiilisyyden edistämiseen mikrokokoisissa elintarvikeyrityksissä.

Suomen artesaaniruokayhdistyksen tervehdys

Artesaaniruokatuote on uniikki, lisäaineeton, kotimaisista tai jopa oman tilan raaka-aineista käsin tehty ja perinteisiä valmistusmenetelmiä esiin nostava ja kuitenkin aikaansa elävä tuote.  Artesaaniruoalle on olemassa tarkat säännöt, joihin toimija voi nojata. Meillä on Suomessa taitavia ruoka-artesaaneja ja uskomattoman hienoja artesaaniruokatuotteita, mutta tarvitsemme uniikkeja tuotteita lisää!

Löytääkseen oman polkunsa, ruoka-artesaanille ja sellaiseksi mielivälle omasta tuotteesta saatu ammattilaisten palaute on aivan kullanarvoinen. Tavoitteenamme onkin kannustaa kehittämään tuotteita, joissa mahtava maku ja korkea laatu kohtaavat pakkausta myöten. Toivomme että otat tilaisuudesta kaiken irti!

Nähdään marraskuussa!

Mervi Louhivaara

hallituksen puheenjohtaja, Suomen artesaaniruokayhdistys ry - Mathantverk i Finland fr

Mitä artesaaniruoka on?

Artesaaniruoka on ainutlaatuisia tuotteita, joissa on paljon makua, jotka ovat laadukkaita ja joilla on selkeä identiteetti. Nämä valmistetaan pääosin paikallisista raaka-aineista, huolella jalostaen, pienissä erissä ja usein omalla tilalla.

Artesaaniruoan tuntomerkkinä on ammattitaitoinen käsin tekeminen läpi kokotuotantoketjun. Tämä takaa terveellisiä tuotteita ilman turhia lisäaineita – tuotteita,joiden alkuperä on jäljitettävissä.

Artesaaniruoka nostaa esiin perinteet ruuanlaitossa, jalostaa näitä perinteitä ja luoinnovatiivisia tuotteita.

Artesaaniruoan tunnusmerkkejä:

  • Ammattitaitoinen käsin tekeminen läpi koko tuotantoketjun
  • Luonnolliset valmistusmenetelmät ja lisäaineettomuus korostavat tekijän ammattitaitoa
  • Ainutlaatuisuus ja korkea laatu: artesaaniruokatuotteissa on paljon makua ja niillä on selkeä identiteetti
  • Perinteiden kunnioittaminen ja jalostaminen sekä innovatiivisuus.

Artesaaniruoka SM kilpailut

Artesaaniruoan SM-kilpailuja järjestetään lähes vuosittain eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja innostaaartesaaniruokayrityksiä heidäntuotekehityksessään sekä lisätäartesaaniruoan tunnettuutta ja kysyntää.

Kilpailu myötävaikuttaa artesaaniruoantuotekehitykseen siten, että kaikkikilpailuun lähetetyt tuotteet arvostellaan jasaavat kirjallisen arvion sekä rakentaakritiikillä, jonka avulla tuotetta voidaankehittää edelleen. Kilpailun kautta artesaaniruoka-ala saahuomiota sekä alueellisella ettävaltakunnallisella tasolla.

Voittajatuotteet saavat tunnustusta mitalilla. Se osoittaa asiakkaalle, että kyseessä on laadukas tuote, ja antaa tehoa markkinointiin. Se lisääartesaaniruoan tuntemusta ja laajentaa markkinoita. Kansallisesti järjestettävän Artesaaniruokakilpailun tarkoituksena on säilyttää paikallista ruokakulttuuria ja tehdä tunnetuksi artesaaniruokaa.

Sertifioitu artesaaniruoka

Sertifioidussa artesaaniruoassa käytetään niin vähän lisäaineita kuin mahdollista, yleensä ei lainkaan, raaka-aineet tulevat läheltä ja valmistuksessa edetään raaka-aineen eikä koneiden ehdoilla. Myös käytetyt apuaineet ilmoitetaan sertifiointia haettaessa, vaikka laki ei sitä vaatisi. Ruumillisen työn keventäjinä voidaan käyttää koneita, mutta ei automatisoituja linjastoja.

Sertifikaatin myöntää Mathantverk i Finland r.f – Suomen artesaaniruoka r.y.