MÅNADENS BY I APRIL

av | apr 6, 2021 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I APRIL

I södra Kristinestad ligger Skaftung – en mångsidig liten by. Kommer du körandes längs landsvägen genom Skaftung är det en vacker landsbygd som öppnar upp sig. Den krokiga byavägen pyntas av kohagar, gamla stugor och på en del ställen går det att skymta havsglittret.

Skaftung är många människors lugna oas. Tack vare det fina läget vid havet är byn ett populärt ställe för fritidsbostäder. Här finns många smultronställen för den som vill njuta av naturen; badstranden i Skoängen, fiskeläget i Västra ändan och bryggan i Norrändan är bara några exempel. Dessutom finns det en cirka sju kilometer lång vandringsled och ett elljusspår om man känner för att motionera i skogsmiljö. Om man allra helst spenderar tiden ute till havs ligger Skaftung längs med Solrutten. Vintertid har byn haft skidspår till grannbyn Henriksdal.

Här följer en lista på fina platser att besöka i Skaftung:

o Kummelgrund – ett lyxigt hotell med möjligheter till middagar, konferens och fest. Allt är beläget i byns gamla sjöbevakningsstation.
o Vandringsleden Skaftung–Henriksdal – en vandringsled på cirka 7 kilometer med grillkåta och lave.
o Skaftung ungdomslokal – byns mötesplats.
o De två byakyrkorna – metodistkapellet och bykyrkan.
o Klocktornet och minnesstenen för Skaftung kapell – en historisk plats.
o Fiskeläget vid Västra ändan – en båthamn med fina små båthus.
o Högklubben – en gästbrygga vid den gamla lotsstationen. Tyvärr förfaller platsen i Senatsfastighers namn.
o Båthamnar – båtplatser finns i Norrändan, Västra ändan och Kummelgrund.
o Lekparken ”Busklobban” samt fotbollsplan.
o Skoängens simstrand – en liten allmän sandstrand med omklädningsrum.

Bland byns föreningar finns en aktiv ungdomsförening, en jaktförening, ett skifteslag samt två byaförsamlingar.

I dag är Skaftung också hem åt flera större lantbruk. Företagarandan finns i byn – här kan du köpa lokalproducerade fönster från Lindy och kvalitativt virke från Skaftung såg. Dessutom finns här rörmokare, byggare och målare. För den som vill ut till Skaftungs skär och kobbar finns företaget Skaftung Nature, som erbjuder fågelskådning och naturguidning.

Lokalproducerat ekokött av rasen Highland Cattle går att köpas direkt från gårdbutiken som finns vid Hakala ekogård. För den som vill inhandla fisk från den gamla fiskarbyn Skaftung så finns det hos Rågårds Lax. Sommartid finns det också möjlighet till färska jordgubbar från Långfors Gård.

Tack vare det havsnära läget har Skaftungborna i tiderna levt på fisket. Det livnärde många familjer. Dessutom är byn också känd för skickligt båtbyggeri. Det finns otaliga spännande historier och berättelser som tar avstamp i Skaftung – bland annat legenden om att byns kyrkklockor skulle ha slängts i Storträsket för att ingen utomstående skulle få tag i dem. En annan sägen är den om drakelden – ett sken som innebar olycka, till och med död, för den som fick syn på den. Även byns julkors som tänds lagom till jul har en stark sydösterbottnisk tradition.

För den som vill läsa mer om de forna tiderna i byn kan man läsa Gunnar Nybonds och Hilma Stockhammars böcker.

Hashtagen #skaftung är i flitig användning av både bofasta och sommargäster. Dessutom går det att gå med i Facebookgruppen Skaftung eller följa Skaftung ungdomsförening (SkaftungUF på Instagram) för att hålla sig uppdaterad om vad som händer i byn.

I Skaftung finns utrymme och goda framtidsutsikter!

Text och foto: Alexia Sahl

Categories

Archives

Tags