MÅNADENS BY JUNI: ÖVERMARK

av | jun 1, 2017 | Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY JUNI: ÖVERMARK

INVÅNARE SERVICE OCH FÖRENINGAR

Övermark var egen kommun till och med år 1973 när den blev en del av Närpes stad. Övermark är och Pörtom som också har varit en självständig kommun en av de större byarna i Närpes. I Övermark bor idag ca 1200 personer. Servicen i Övermark består av lågstadieskola, hälsostation, apotek, bibliotek, brandstation, samt bank och butik. Delar av byn har tillgång till fibernät.

Föreningslivet är en viktig faktor i byn. Övermark ungdomsförening, grundad 1895 som har revy, innebandyturnering och loppis på programmet. Vintertid ordnar idrottsföreningen IK Kamp i samarbete med Horonkylän nuorisoseura det så kallade Månskensloppet. Även om nästan alla invånare i Övermark har svenska som modersmål har byn samarbete med Horonkylä by i grannkommunen Teuva bland annat just genom månskensloppet.

Lionsklubben ordnar färdtjänst till kyrkan, Övermark byaråd ställer upp och hjälper andra föreningar när det finns behov. Byarådet i sköter i egen regi om julbelysningen i byn och Gullans park i centrum av Övermark.

Sven Eklund visar var tjäran kommer att rinna ut ur dalen

Högåsens servicehus som byggdes med hjälp av Leader-bidrag

STORA PROJEKT PÅ GÅNG I BYN

Den största satsningen för tillfället i Övermark är tjärdalen vid Högåsens skidcentrum. I januari 2013 beslöt Övermark Lions Club att ta initiativet till att bränna en tjärdal i byn, ett femårigt projekt som når sin kulmen i juli i år. Alla föreningar i byn medverkar i arrangemanget där det under en veckas ordnas program med varierande innehåll varje dag.

Grillkåtan och vedlidret

Vid stranden finns bänkar och bord

FRITID OCH REKREATION

Lionsklubben har även byggt ut friluftsområdet vid Risnäs träsk. Övermarkborna har betraktat Risnäs träsk som en naturskön plats. Det fanns en grillplats men den var brandfarlig där den låg öppen mitt inne i skogen. Lions klubben tog sig därför an projektet med att bygga en grillkåta. Virket till grillkåtan fick klubben av Övermark samfällighet. Studerande vid bygglinjen på YA i Närpes byggde taket som en del av sin utbildning. Senare har Lions klubben byggt ett utedass och ett vedlider på området. Runt sjön löper en ca 2 kilometer lång vandringsled. Vid Risnäs träsk ordnas familjefester, 50-års kalas och friluftsdagar, det är möjligt att övernatta i grillkåtan som är öppen för allmänheten.

Här finns mera att läsa om Övermark och Övermarkföreningarna

Categories

Archives

Tags