2016: MÅNADENS BY APRIL REPLOT

av | apr 1, 2016 | Månadens by, Okategoriserad

2016: MÅNADENS BY APRIL REPLOT

APRIL MÅNADS BY, REPLOT

Replot Ungdomsförenings lokal 

Vackra vyer möter en ute i skärgården.

Replot har gamla anor

För ”alltför mycket länge sedan i tiden” då jättarna ännu huserade i Sverige och Norge, blev jätten Finn för något illdåds skull utdriven ur Sverige av de andra jättarna. Finngubben kallad tog en stor skinnsäck och fyllde den med större och mindre stenar eller klippstycken, tog säcken på ryggen och begav sig på väg över Kvarken för att söka sig ett nytt land där han kunde slå sig ned. Då han kommit halvvägs över Kvarken gick det hål på säcken och en del av stenarna föll ur. På det stället bildades Valsörarna och de många skär och holmar som finns i den trakterna. Men då gubben kom till det ställe som idag heter Panike, brast hela bottnen på säcken och alla stenarna föll ur. Något som väckte Finngubbens vrede såpass  att han i ilskan vilt slängde stenarna åt alla håll. Tanken hade varit att stenarna skulle användas som eventuellt försvar vid flytten till det nya landet, men nu kom de istället att bilda Replot, Björkö och Vallgrund. (På Wikipedia finns en artikel om jätten Finn)

REPLOT I DAG

Idag tillhör Replot, beläget i Kvarken, Finlands enda naturarv och är upptaget på UNESCOS lista över sådana. Månne vi har Finn att delvis tacka för detta?

Under lång tid kom man endast med båt eller färja ut till Replot och resten av Korsholms skärgård, men idag finns broförbindelse. Bron öppnades för trafik år 1997 och är för tillfället Finlands längsta på 1045 meter.

I byn blandas det gamla med det nya. Här finns ca 850 invånare bestående av människor som bott här i hela sitt liv men även människor som lockats av byns lugn men ändå rikliga service och därför flyttat hit. Avgörande i många fall är även att både Korsholms kommuncentrum och Vasa som närmaste stad befinner sig på endast en halvtimmes bilfärds avstånd. Här finns många föreningar med aktiv och varierande verksamhet. Här finns simstrand, båthamn och gästhamn med sommarrestaurang. På byns industriområde verkar en handfull företag och centralt i byn finns en blomaffär och två matvarubutiker varav en sköter postverksamhet och en har apoteksskåp. För byns växande barnaskara finns daghem och grundskola (F-6).

För två år sedan grundades i byn ett Byaråd som har tagit som en av sina uppgifter att fyra gånger per år ge ut tidningen Replot Byablad. Här kan du läsa den tidning som gavs ut inför sommaren 2015, i vilken man bland annat sammanställde information om evenemang som under sommaren ägde rum i skärgården.

Replot byaråds tidning Byabladet kan ni läsa härByablade-nr-2-2015_(1).pdf

Categories

Archives

Tags