2016: MÅNADENS BY OKTOBER NÄMPNÄS

av | okt 1, 2016 | Månadens by, Okategoriserad

2016: MÅNADENS BY OKTOBER NÄMPNÄS

OKTOBER MÅNADS BY: NÄMPNÄS

Nämpnäs är en by med ca 400 invånare som ligger 10 km norr om Närpes centrum. Ortnamnet Nämpnäs som man kan härleda till 1400-talet hör till de äldsta i Närpes. I byn finns flera aktiva föreningar där byborna kan utöva sina intressen. service. Banken drogs in för ett par år sedan och skolan stängdes år 2007 med det finns en butik som även erbjuder postservice. I skolbyggnaden verkar nu ett dagis som samlar ett 70-tal barn från Nämpnäs och från omkringliggande byar.

NÄMPNÄS EN AKTIV BY

I Nämpnäs arbetar man aktivt för trivseln i byn, som bäst på med färdigställs i ungdomsföreningens regi en allaktivitetsplan som är planerad för användning året runt. Projektet har inneburit många talkotimmar för byborna men man har ställt upp och projektet har haft en positiv inverkan på samvaron i byn. Det finns mera idéer i byn på saker som kunde göras för att höja trivseln och för att höja användningsgraden på föreningarnas byggnader. År 2013 fick Nämpnäs byn ett fibernät byggt av byborna och som underhålls av byborna. Fibernätet är sammankopplat med Dynamo-nets nätverk.

Nämpnäsborna har under åren ordnat tillställningar som aktiverat byborna. Bland sådant som hållits i Nämpnäs kan nämnas fiskfest, allsång, midsommardans och tjugondag Knut. Alla aktiviteter har inte fått en fortsättning men många av dem har blivit återkommande. Fiskfesten ordnas i slutet av juli i samarbete mellan fiskargillet och ungdomsföreningen vid fiskehamnen, förutom fisk står båtturer demonstrationer av utrustning och uppträdanden på programmet. Allsången vid paviljongen är en annan tillställning som samlar byborna under sommaren.

Historia och framåtanda

Lokala fiskare sköter om fyren på Rövargrund i Närpes skärgård. Den ca. sex meter höga fyren härstammar från 1896 och var i tiderna en viktig vägvisare för fiskarna.

Ett annat landmärke som syns från havet är vindkraftverk vid Öskata fiskehamn. Vindkraftverket startades hösten 1999.

I efterdyningarna av andra världskriget kom Nämpnäs by att spela en roll. Finländsk underrättelseutrustning och personal skeppades i hemlighet över till Sverige för att inte falla i Sovjetiska händer. Ett minnesmärke över Stella Polaris expeditionen avtäcktes år 2001.

Ungdomsföreningens loppis är välbesökt och lockar besökare långt utanför byns gränser. På vintern ordnas loppiset i ungdomsföreningslokalen och på sommaren vid paviljongen vid stranden. Den nuvarande lokalen byggdes i mitten av 1970-talet efter att den gamla lokalen som stod på en annan plats i byn brann ner.

 

Blicken mot framtiden

Byborna trivs bra i sin by och är nöjda med tillvaron, det som de önskar sig är en ny brygga vid stranden, snygga upp simstranden och renovering av paviljongen som är i flitig användning sommartid för bröllop och andra fester. Utvecklingen av paviljongen och strandområdet kräver mycket arbete men byborna har planer för att åtgärda området i framtiden.

Företagsamma bybor

I Nämpnäs finns ett antal familjeföretag inom växthus och byggnadsbranschen. Fisket är också fortfarande en del av verksamheten i Nämpnäs, förutom fiskare finns ett företag som tillverkar fiskeredskap.

I Nämpnäs finns enligt uppgift närmare 600 sommarstugor. Många bybor flyttar till sommarstugan under sommaren men många sommarstugor ägs av emigranter som kommer ”hem” till semestern.

Projektet med att bygga en allaktivitetsplan där den gamla hockeyrinken fanns tidigare är den aktivitet som har lockat flest talkoarbetare. Ytan på rinken är gjord av så kallad öppen asfalt som släpper igenom vatten vilket gör att ytan kan göras plan. När planen blir klar under hösten kommer man bland annat kunna spela tennis, basketboll och streethockey samt också anlägga is på vintern.

Categories

Archives

Tags