2016: MÅNADENS BY SEPTEMBER ÖJA

av | sep 1, 2016 | Månadens by, Okategoriserad

2016: MÅNADENS BY SEPTEMBER ÖJA

SEPTEMBER MÅNADS BY, ÖJA

Öja är en skärgårdsby i Mellersta Österbotten med ca 900 fasta invånare. Öja var tidigare en egen landskommun men slogs ihop med Karleby stad (tidigare landskommun) år 1969. Landskapet i Öja präglas av landhöjningen och inbjuder till natur- och havsnära aktiviteter året runt.

 

Öja består av byarna Knifsund och Långö. Tankar fyrö är den sista utposten mot Bottenviken.

ÖJA ÅRETS VÄRLDSBY 2017

 Byborna i Öja deltar aktivt i föreningslivet och många jobbar för att bibehålla och utveckla byns livskraft. Långö Byagille rf satte tack vare sitt mångåriga arbete, Öja på kartan, genom att i sommar tilldelas titeln Årets Världsby 2017.  Utnämningen har redan tillfört byn synlighet i lokal media fastän de huvudsakliga evenemangen äger rum under sommaren 2017. Bakom Världsbyarna står föreningen KyläHyve ry som arbetar för välbefinnande i hela landet. KyläHyve vill få människor ute i byarna att påverka sin egen välmåga. Utmärkelsen är ett sätt att skapa engagemang och händelser ute i byarna. I Öja arrangeras Världsbydagarna den 29.7-30.7.2017 med temat skärgården och havet.

Läs mera om utmärkelsen här

Byacentret stod klart våren 2005 och totalt 750m2 kan hyras för fester, evenmang, konferenser och fritidsaktiviteter.

Restaurang för max 80-100 personer och sal för max 200 personer

Byskolan ligger vackert belägen vid havsstranden i Gäddviken och eleverna arbetar mycket kring temat natur och miljö. Skolan har för tillfället 32st elever i årskurserna 1-6. I byn finns även service som många byar numera saknar, nämligen bybutik, samlingslokal för ungdomar, byacentrum och bykyrka samt en handfull privatföretagare som även erbjuder arbetsplatser.

 

Läs mera om Öja och Öjaborna på denna länk

Categories

Archives

Tags