2016:MÅNADENS BY NOVEMBER TÖLBY

av | nov 1, 2016 | Månadens by, Okategoriserad

2016:MÅNADENS BY NOVEMBER TÖLBY

MÅNADENS BY I NOVEMBER: TÖLBY

Tölby är en by i den södra delen av Korsholms kommun. Smedsby har alltid varit centralorten för byborna. I Tölby bor ca 300 invånare både sådana som har bott länge i byn och sådana som har flyttat in från andra orter.  Den kommunala servicen i byn består av en gemensam skola med Tölby-Vikby, dagis och hälsostation. Biblioteket finns i Solf bokbussen trafikerar i byn. Byn har ingen egen representant i Korsholms fullmäktige men bybor finns i flera nämnder.

Närheten till Vasa har mestadels haft en positiv påverkan på byn. Människor flyttar till byn tack vare att det är nära till staden och föreningar och privatpersoner från Vasa ordnar kalas och andra sammankomster i byns föreningshus. Kommunen har bidragit till inflyttningen genom att den har planerat för egnahemshustomter i byn. Nyinflyttade tas med i byagemenskapen och ges möjlighet att vara med i verksamheten i byn. Sammanhållningen är god och det råder ingen brist på talkofolk.

Samarbetet mellan föreningarna i byn är gott. Marthorna och scouterna använder tillsammans med hembygsföreningen ”lokalen” i byn för sina sammankomster. Hembygdsföreningen är mycket mera än det som man vanligen förknippar med en traditionell hembygdsförening. Föreningen ordnar evenemang för människor i alla åldrar man har verksamhet för barn, barnfamiljer och tonåringar likväl som för deras föräldrar och far- och morföräldrar.

”Gå ut och i naturen och se hur det ser ut”

Kulturrundan (Kul-tur) bjöd på en tur genom byn där man bekantade sig med till exempel var den första julgranen i byn stod, brandklockan och varggropen. Pensionärer med personliga erfarenheter av platserna ställde upp som berättare. Bilorienteringen hade tio olika stationer med uppgifter som passade för hela familjen, även de som inte ännu var läskunniga. Sagokvällar där en del av föräldrarna ställer upp som berättare medan de andra som inte är i tur kan sitta och samtala om undertiden blev en populär verksamhet i byn.

KÖKET PÅ LOKALIN

Renoveringen av köket i föreningshuset har betytt mycket för byn. Renoveringen är nu på slutrakan endast lite finslipning återstår ännu. Med hjälp av Leaderfinasiering från Aktion Österbotten och en stor talkoinsats från byborna har man nu ett modernt och välutrustat kök där kan man ordna större fester, även cateringfirmor har ändamålsenliga utrymmen att arbeta i. Möjlighet finns att ordna kurser för byborna. Även Vuxeninstitutet kan numera tack vare att byn har ett tidsenligt kök utlokalisera kurser till Tölby. I Tölby liksom i många andra byar har utomstående inte tillträde till skolans kök för matlagningskurser.

Pensionärsträffar där ett femtontal personer diskuterar kring olika teman. Under träffarna märkte deltagarna att bänkarna som fanns i lokalen började vara i dåligt skick. Så under några träffar rustade pensionärerna upp de gamla bänkarna som nu är nästan i nyskick.

Till träffarna har man bjudit in tandhygienister, fysioterapeuter som har berättat kring aktuella teman.

”DET ANDRA LEADER-PROJEKTET”

Jaktföreningen har saknat utrymmen men kan nu tack vare Leaderfinansiering bygga ett klubbhus. Tidigare har byns jägare inte haft några gemensamma utrymmen där de kunnat uppbevara och stycka viltet. Utrymmens i klubbhuset kan användas förutom för slakt av vilt för att bygga foderautomater och jakttorn men även för att hålla kurser i viltvård.

I byn ordnas påskbrasa, midsommarfester och julgröt.

GRILLKÅTAN ETT POPULÄRT SAMLINGSSTÄLLE

Grillkåtan på gården vi lokalen är öppen för alla. Där har det ordnats födelsedagskalas och andra mindre sammankomster. Ett tag råkade grillkåtan ut för ofog men efter att kåtan öppnades på nytt efter en tid har det inte förekommit ofog. Skifteslaget ser till att veden inte tar slut.

BYAKALENDER

För att samla in pengar till en tidigare renovering av lokalen gav hembygdsföreningen ut en väggalmanacka med månadsbilder som togs fram via en fototävling

PÅ ÖNSKELISTAN FÖR FRAMTIDEN

På önskelistan finns en vandringsled som kunde följa den gamla kyrkostigen som går genom byn. Man kunde sätta upp informationsskyltar om växter och om historien längs stigen som går genom byn.

Ett byaråd som skulle vara ett diskussionsforum för föreningar och privatpersoner och som skulle kunna föra byns talan gentemot kommunen och andra organ intresserar byborna nu när många av de mest akuta problemen har åtgärdats.

Läs mera om Tölby på denna länk

Categories

Archives

Tags