Två fullspäckade resdagar i Österbotten 12-14.10.2022

Aktion Österbottens projekt Matriket öppet – Ruokamaa öppet deltar i det allmännyttiga internationella Organic Food and Sustainable Food Supply chains – projektet. Projektets mål är att främja ekologisk- och närproducerad matproduktion, lokal konsumtion samt utveckla korta matkedjor för att den vägen förbättra matkedjornas ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhet. Inom projektet kommer man även att dela med sig av praktiska exempel från de olika partnerområdena. Som projektets huvudpartner fungerar den slovenska Leader-gruppen LAG Heart of Slovenia. Övriga partners är Leader-grupperna Aizkraukles Rajona partnerība Latvia, LDG Ziemia Bielska Polen, GAL Campidano Sardinien, Italien och VVG Pajūrio Kraštas Litauen. Dessutom är Refarm Linne föreningen från Sverige med i projektet.

Internationellt idéutbyte

Projektets internationella delar förvekligas med hjälp av studieresor till respektive deltagande partners områden genom att alla partners organiserar besöksmöjligheter till sitt eget område och där förevisar hur man i praktiken producerar ekologisk- och närproducerad mat samt exempel på direktförsäljning och korta leveranskedjor. Förutom den internationella verksamheten skall alla deltagande områden förverkliga lokala åtgärder i enlighet med den egna projektplanen.

Aktion Österbotten kommer att anordna riktade workshopshelheter för lokala producenter och andra som är intresserade av eller arbetar med lokalproducerad mat. Workshopparnas syfte är att förbättra lokalproducenternas kundförståelse och samarbeten. Dessutom kommer man inom ramen för projektet att organisera ett närmatsevenemang i Österbotten på våren eller sommaren, samt försöka engagera producenter att delta i den nationella Närmatsdagen som arrangeras årligen i september.

Partnerländerna bekantade sig med Österbottens närmatskoncept

Aktion Österbotten fick äran att inleda projektets studieresor 12.-14.10.2022, då samarbetspartnernas representanter från Slovenien, Polen, Litauen och Sardinien anlände till Österbotten. Jonas Harald från Aktion Österbotten och Mats Sabel från projektet Matriket Österbotten som ägs av Företagshuset Dynamo i Närpes hade planerat ett mångsidigt och intressant program för studieresan. Under resans gång fick våra gäster uppleva ett brett utbud av den Österbottniska närmatskompetensen och av ibrukvarande korta matkedjor.

Finländarnas ärlighet förvånade vid Äggboden

Onsdag morgon inleddes studieresan med ett besök på FinneFarm i Korsholm. Där fick vi bekanta oss med farmen och dess story om hur deras gårdsbutik startade tack vare en liten flickas önskan att bli företagare. Vi köpte även med oss ett rikligt urval av rotsaker från FinneFarm för vår planerade middagsbjudning senare på kvällen. Nästa besöksmål var LivsVinn i Närpes. LivsVinn:s affärsmodell är unik i sitt slag i Österbotten. Där säljs produkter som normalt sett skulle tas bort från butikshyllan på grund av att sista förbrukningsdatum närmar sig. I sortimentet finns mycket grönsaker från närområdets producenter, egentillverkad soltorkad tomat, och charmiga krokiga gurkor.

Lunchen avnjöts på växthusrestaurangen Linds Kök. Våra gäster imponerades djupt av restaurangens koncept med levande ätbara växter i restaurangen och den egenkomponerade maten från egen produktion. Även den självbetjäningskiosk som fanns ute på gården vid Linds Kök väckte stor uppmärksamhet, framförallt att vi litar så mycket våra kunders ärlighet gällande betalningen vid dessa obevakade kiosker och att systemet verkligen fungerar. För att demonstrera funktionerna så köptes för kvällsbjudningen färska jordgubbar.

Efter en riklig lunch blev det dags att åka till Sundom för att där bekanta oss med konceptet Äggboden som är en självbetjänings äggkiosk med den allra senaste tekniken gällande dörrlås och betalningsmetoder vilket även den väckte stor förundran i gruppen. Härifrån inköptes frukostäggen också det för att kunna demonstrera betalningsmetoden. Från Sundom gick färden vidare till Fjärdskärs fiskehamn där Ruotsalas Fiskaffär presenterade sin verksamhet och urval. Även härifrån fick vi med oss en hel del produkter för vår kvällsbjudning.

Efter kort presentation av Finlands längsta bro fortsatte färden mot Klobbskat på Replot, under resan presenterades det världsnaturarv som vi har i skärgården av projektrådgivare Annika Pollari som varit delaktig i många olika turismprojekt . Dagens sista besöksmål var Kvarken Brewery som torde vara Finlands västligaste fastlandsbryggeri. Därifrån fick vi köpa med oss måltidsdrycker och bröd inför middagen/frukosten. Vi övernattade på OddInn (nedlagd skola på Klobbskat) där vi tillsammans tillredde kvällens middag av dagens inköpta råvaror, detta upplevdes som en verklig höjdpunkt på dagen av många deltagare.

REKO intresserade och dagen avslutades på finskt sätt med rökbastu

Torsdagen började med vår lokalproducerade frukost och under den presenterade även Mats Sabel Gårdsbutikskartan och dess uppbyggnad, därefter satte vi oss i bussen och körde iväg mot Nykarleby. Som första mål på torsdagen besökte vi BodenBox som är en online butik för livsmedel med lager i Nykarleby.

Efter Nykarleby for vi till Jakobstad och Rosenlunds trädgård där vi fick en kort presentation av historien kring den omfattande trädgården. Lunchen intogs på Rosenlunds restaurang dit även Thomas Snellman, grundare av REKO, kom för att berätta om REKO:s uppkomst och väg ut i världen. Thomas mottogs av våra gäster nästan som en rockstjärna inklusive selfies och autografer. Alla gäster fick varsitt exemplar av hans bok om hur REKO kom till, de flesta med autograf. Intresserat kommer vi att följa med hur fort det bildas rekoringar i våra gästers områden där sådan inte redan finns

Efteråt for vi till Purmo och Marcs Gård där vi dök ner i honungens värld och en hel del av deras honung finns nu även ute i Europa. Resan fortsatte till Ytteresse och Jeriko Gård där vi fick berättat för oss om bageriets födelse och filosofi, dessutom erbjöds vi en förevisning av bageriets 25 ton tunga ugn som är platsmurad av en specialist. I deras lilla café drack vi vårt eftermiddagskaffe.

Efter detta var det återigen dags för en tur till Jakobstad till gårdsbutiken Två Gårdar som har en försäljningsvagn stationerad på torget i stadens centrum, här förundrades gästerna över hur stort utbud en vagn mitt på torget kan ha. Den finländska ärligheten verkade att imponera på våra gäster i flera avseenden. Vi avslutade dagen i Jakobstad med att ta del av REKO-kvällen på ort å ställe. Där var även en del av de gårdar vi besökt tidigare på dagen representerade, i många fall blev även det en överraskning. Besökets andra dag avslutades med gemensam middag på WestInn i Maxmo skärgård, efter middagen rökbastu för de allra flesta av deltagarna. De allra modigaste tog även ett dopp i det mörka havet (ca 10 gr celsius).

Partnerländernas utbyte av idéer kommer säkert att fortsätta

Efter frukosten sista dagen med gänget blev det dags att paketera resan och styra kosan mot Vasa. Där besöktes Aktion Österbottens kontor varvid gästerna med egen tidtabell började söka sig mot Helsingfors för fortsatt resa hemåt. Vissa med tåg, andra med flyg. De slutkörda värdarna tog emot veckoslutet nöjda och glada. Studieresan var i alla avseenden lyckad och hemåt for våra gäster med nya tankar och funderingar. Speciellt länge får ändå inte projektet vila för nu planeras en workshopshelhet som startar upp i februari. Mer om detta finns här.

Resedagbok skriven av Piritta Syrjälä, projektchef och en stor vän av närmat