1. Home
  2. /
  3. Blogi
  4. /
  5. Aktion Österbotten
  6. /
  7. AKTIIVISTA KEHITTÄMISTÄ KAUDEN LOPPUUN...

AKTIIVISTA KEHITTÄMISTÄ KAUDEN LOPPUUN SAAKKA

mennessä | joulu 2, 2022 | Aktion Österbotten

AKTIIVISTA KEHITTÄMISTÄ KAUDEN LOPPUUN SAAKKA

Toiminnajohtaja Mathias Högbacka ja Leader-neuvoja Annika Pollari ovat tyytyväisiä, että Aktion Österbotten onnistui rahoittamaan paljon hyviä hankkeita rahoituskauden viime metreille saakka.

Aktion Österbottenin Leader-rahoituspotti on nyt jaettu. Leader-rahoitusta jaettiin  yli 17 miljoonaa euroa julkista tukea erilaisiin maaseudun yhdistysten ja yritysten hankkeisiin Maaseudun kehittämisohjelmasta vuosina 2014–2022.  Yhteensä rahoitettiin yli 300 kehittämishanketta ja yli 100:aa yritystä Pohjanmaalla. Loppuvaiheessa kautta rahoituksesta syntyi jo kilpailua.

–  Onnistuimme rahoittamaan paljon hyviä hankkeita rahoituskauden viime metreille saakka. Hankkeet ja yritykset olivat aktiivisia ja lopussa jouduimme toteamaan, ettei rahoitus riitä kaikille, kertoo Aktion Österbottenin toiminnanjohtaja Mathias Högbacka.

Nyt ollaan kahden EU:n rahoituskauden välissä. Uuden maaseudun kehittämisen rahoituskauden arvioidaan alkavan keväällä 2023.

– Ehkä maaliskuussa ollaan viisaampia ja osataan neuvoa hankehakemuksen tekijöitä, arvioi Leader-neuvoja Annika Pollari.

Hyrrä uudistuu

Nykyiseen sähköiseen Hyrrä-järjestelmään ei voi jättää uuden rahoituskauden hakemuksia.

– Nyt on hyvä aika ideoida uusia hankkeita, sillä kehittämistarve yrityksissä ja yhdistyksissä ei ole varmasti kadonnut minnekään. Hakijoiden pitää kuitenkin odottaa kevääseen uuden hakemuksen jättämisen kanssa, sillä sähköinen hakemussysteemi Hyrrä on uudistumassa, ohjeistaa Pollari.


Nykyiseen sähköiseen Hyrrä-järjestelmään ei voi jättää uuden rahoituskauden hakemuksia.

Aktion Österbottenin Leader-neuvojat toivovat, että ne hankkeet, jotka eivät enää mahtuneet rahoitettavaksi tällä kaudella, laittavat hakemuksen sisään heti uuden kauden alussa. Näin hyvät ideat eivät jää käyttämättä.

Kestävä kehitys keskiössä

Aktion Österbottenilla odotetaan innokkaasti uutta EU:n ohjelmakautta, jolloin päästään toteuttamaan Meidän Pohjanmaamme 2023 – 2027 -strategiaa. Strategian läpileikkaavina teemoina ovat YK:n Kestävän kehityksen Agenda 2030-tavoitteet, joiden edistämistä edellytetään myös alueen hankkeissa. Uudesta rahoituskaudesta jaetaan tietoa heti, kun lait ja asetukset varmistuvat kansallisesti.

– Kannustamme, kuten ennenkin yhdistyksiä, yhteisöjä ja yrityksiä ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä, jotta voidaan keskustella hakijan ideoista ja viedä kehittämistä ja rahoitusasioita eteenpäin, Pollari ja Högbacka muistuttavat.

Toukokuussa oli ensimmäinen opintomatka Suomen ulkopuolella, kun matkasimme Puolaan Ziemia Bielskan alueelle. Majoituimme paikallisessa Bed and Breakfastissa ja tutustuimme moniin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Laventelia ja luonnonmukaisia viljelmiä

Ensimmäinen vierailukohde ”Lawenda za Stodołą”, on luonnonmukainen laventeliviljelmä Zabrzegissä. Täällä osallistuimme laventelityöpajaan, nautimme opastetusta kierroksesta laventeliviljelmällä ja nautimme puolalaisesta vieraanvaraisuudesta.

Naudanlihaa ja paikallisia markkinoita

Seuraavaksi vaihdoimme laventelin tuoksun hieman erilaiseen hajumaailmaan, kun vierailimme ”Podbeskidzka Wołowina” -nimisellä paikallisella maatilalla Bronówissa, jossa saimme esittelyn heidän luonnonmukaisesta naudanlihantuotannostaan.

Meitä varten oli järjestetty pienet minimarkkinat ”Rybaczówkaan” Kaniówiin, jossa pääsimme tutustumaan paikallisiin tuotteisiin. kokemaan paikallisten tuotteiden markkinat. Kaniowskissa tapasimme myös Kaniowskin kuninkaallisen karpin kalastusyhdistyksen puheenjohtajan, joka karpin kasvatustoimintaa.

Alpakoita ja puolalaista vieraanvaraisuutta

Lounaan jälkeen vierailimme ”Alpaqueroon” Międzyrzecze Górnessa, koulutusmaatilalla, jossa tutustuimme tilaan ja alpakoihin. Ensimmäinen päivä päättyi vierailuun ”Haczek” -nimisellä luonnonmukaisella maatilalla Pisarzowicessa. Teimme kierroksen tilalla, osallistuimme työpajaan, nautimme runsaan illallisen. Mukava ilta tarjosi mahdollisuuden kuulla tilan historiasta ja tutustua paikallisiin ihmisiin.

Itämaista väriterapiaa ja mehiläisiä

Perjantaina opintoretki jatkui aamupalan jälkeen. Ensimmäisenä vierailimme ”Pudełko,” hortikulttuurifarmi Pisarzowicessa, jossa tutustuimme ainutlaatuiseen itämaiseen puutarhaan, jonka väriloisto oli uskomaton. Sieltä siirryimme “Skowronek” -nimiselle mehiläistarhalle Stara Wieśissä, jossa tutustuimme mehiläistarhaan ja monipuoliseen hunajatuotevalikoimaan. ”Szetyńscy” puutarhalla Kozyssa tutustuimme mustikan viljelyyn ja sen eri vaiheisiin. Jatkoimme tutustumista ”Haczek” tilan monipuoliseen liiketoimintaan vierailemalla perheen taimitarhalla.

Erikoisia kasvihuoneita

Viimeinen vierailukohde oli jännittävä ekologinen puutarha, ”Dolina Bawole Serce”, jossa pääsimme testaamaan osaamistamme siementen tunnistuskilpailussa ja tutustuimme valtaavan määrään tomaatin siemeniä. Puutarhan erikoiset pallokasvihuoneet aiheuttivat myös ihmetystä.

Saimme paljon uutta tietoa ja tutustuimme moniin uusiin ihmisiin. Opintomatka Ziemia Bielskaan, oli kaikin puolin onnistunut.