1. Home
  2. /
  3. Blogi
  4. /
  5. Okategoriserad
  6. /
  7. Koronaviruksen vaikutukset kehittämishankke

Koronaviruksen vaikutukset kehittämishankke

mennessä | maalis 16, 2020 | Aktion Österbotten, Okategoriserad

Koronaviruksen vaikutukset kehittämishankke

Kiinassa on vuoden alussa puhjennut COVID-19-tartuntatautiepidemia ja tautitapauksia on todettu myös lukuisissa muissa maissa. Tautiepidemialla on vaikutuksia myös Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kehittämishankkeisiin ja niissä tehtäviin matkoihin. Valtiot ovat rajoittaneet matkustusta epidemia-alueille tai niiltä pois. Osa maista voi rajoittaa myös suomalaisten maahantuloa. Myös vierailukohteet voivat perua suunniteltuja tapaamisia ja tehdä siten suunnitellusta matkasta alkuperäistä tarkoitusta vastaamattoman. Lisäksi lentoja saatetaan perua. Hallitus on suositellut välttämään kaikkea tarpeetonta matkustusta. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa.

Hankkeita toteuttavat organisaatiot arvioivat itse tapauskohtaisesta, voiko hankesuunnitelmaan sisältyvälle matkalle lähteä vai onko matka perusteltua siirtää. Tärkeä on noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja ulkoministeriön antamia ohjeistuksia. Peruuntuneen tai siirtyneen matkan osalta tulee olla välittömästi yhteydessä tuen myöntäneeseen ELY-keskukseen.

Peruuntuneen tai siirtyneen matkan osalta tulee olla välittömästi yhteydessä tuen myöntäneeseen ELY-keskukseen.

Mikäli hankematkoja peruuntuu tai siirtyy, on kulujen korvaamista aina ensin tiedusteltava lentoyhtiöiden kautta tai matkavakuutuksen kautta. Korona-viruksen takia peruttujen matkojen ja tapahtumien kulut ovat tukikelpoisia, jos ne ovat lopullisia ja kohdistuvat hankkeelle. 

Jos hankeaika on päättymässä, voidaan arvioida jatkoajan myöntämistä hankkeelle, jolloin hankesuunnitelmaan kuuluvia matkoja voidaan tehdä myöhemmin. Jos matkojen siirtäminen ei ole tarkoituksenmukaista, voidaan ne perua. Tällöin arvioidaan, täytyykö hankesuunnitelmaa muuttaa.  

Mikäli hankeaika on päättymässä ja matka on siirtymässä hankeajan päättymisen jälkeiseen ajankohtaan, tulee tuensaajan jättää jatkoaika-/ muutoshakemus ottaen huomioon hankkeen erityispiirteet ja olosuhteet sekä erityisesti koronaepidemian hankkeelle aiheuttaman jatkoajan tarpeen. Jatkoaika-/ muutoshakemukset ratkaistaan tapauskohtaisesti

Lisäksi muistutamme, että hankkeiden tulisi nyt käyttää harkintaa erilaisten tilaisuuksien, tapahtumien ja kokousten suunnittelussa ja järjestämisessä ja tukeutua kaikessa toiminnassa viranomaisten antamiin ohjeisiin. Lisätietoa valtioneuvoston tiedotteesta: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-paatti-suosituksista-koronaviruksen-leviamisen-hillitsemiseksi

Toukokuussa oli ensimmäinen opintomatka Suomen ulkopuolella, kun matkasimme Puolaan Ziemia Bielskan alueelle. Majoituimme paikallisessa Bed and Breakfastissa ja tutustuimme moniin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Laventelia ja luonnonmukaisia viljelmiä

Ensimmäinen vierailukohde ”Lawenda za Stodołą”, on luonnonmukainen laventeliviljelmä Zabrzegissä. Täällä osallistuimme laventelityöpajaan, nautimme opastetusta kierroksesta laventeliviljelmällä ja nautimme puolalaisesta vieraanvaraisuudesta.

Naudanlihaa ja paikallisia markkinoita

Seuraavaksi vaihdoimme laventelin tuoksun hieman erilaiseen hajumaailmaan, kun vierailimme ”Podbeskidzka Wołowina” -nimisellä paikallisella maatilalla Bronówissa, jossa saimme esittelyn heidän luonnonmukaisesta naudanlihantuotannostaan.

Meitä varten oli järjestetty pienet minimarkkinat ”Rybaczówkaan” Kaniówiin, jossa pääsimme tutustumaan paikallisiin tuotteisiin. kokemaan paikallisten tuotteiden markkinat. Kaniowskissa tapasimme myös Kaniowskin kuninkaallisen karpin kalastusyhdistyksen puheenjohtajan, joka karpin kasvatustoimintaa.

Alpakoita ja puolalaista vieraanvaraisuutta

Lounaan jälkeen vierailimme ”Alpaqueroon” Międzyrzecze Górnessa, koulutusmaatilalla, jossa tutustuimme tilaan ja alpakoihin. Ensimmäinen päivä päättyi vierailuun ”Haczek” -nimisellä luonnonmukaisella maatilalla Pisarzowicessa. Teimme kierroksen tilalla, osallistuimme työpajaan, nautimme runsaan illallisen. Mukava ilta tarjosi mahdollisuuden kuulla tilan historiasta ja tutustua paikallisiin ihmisiin.

Itämaista väriterapiaa ja mehiläisiä

Perjantaina opintoretki jatkui aamupalan jälkeen. Ensimmäisenä vierailimme ”Pudełko,” hortikulttuurifarmi Pisarzowicessa, jossa tutustuimme ainutlaatuiseen itämaiseen puutarhaan, jonka väriloisto oli uskomaton. Sieltä siirryimme “Skowronek” -nimiselle mehiläistarhalle Stara Wieśissä, jossa tutustuimme mehiläistarhaan ja monipuoliseen hunajatuotevalikoimaan. ”Szetyńscy” puutarhalla Kozyssa tutustuimme mustikan viljelyyn ja sen eri vaiheisiin. Jatkoimme tutustumista ”Haczek” tilan monipuoliseen liiketoimintaan vierailemalla perheen taimitarhalla.

Erikoisia kasvihuoneita

Viimeinen vierailukohde oli jännittävä ekologinen puutarha, ”Dolina Bawole Serce”, jossa pääsimme testaamaan osaamistamme siementen tunnistuskilpailussa ja tutustuimme valtaavan määrään tomaatin siemeniä. Puutarhan erikoiset pallokasvihuoneet aiheuttivat myös ihmetystä.

Saimme paljon uutta tietoa ja tutustuimme moniin uusiin ihmisiin. Opintomatka Ziemia Bielskaan, oli kaikin puolin onnistunut.