FINA BARNDOMSMINNEN FÖR ALEXIA SAHL TILLBAKA TILL SKAFTUNG

av | maj 25, 2022 | AKTION R.F., BYAR, Okategoriserad

FINA BARNDOMSMINNEN FÖR ALEXIA SAHL TILLBAKA TILL SKAFTUNG

Skaftung är årets by i Österbotten

Mia Häggblom-Ingves och Alexia Sahl är aktiva vid Skaftung Ungdomsförening.

Årets by i Österbotten 2022, Skaftung, är som en dold pärla som man hittar om man svänger från riksvägen åtta till den tidigare kommunen Sideby. Till byn som hör till Kristinestad drivs genom kulturlandskapet, kohagar och gamla stugor kantar byvägen. I Skaftung ligger havet i närheten, byn har badstränder, små hamnar och naturligtvis även sommarstugor.

Byns invånarantal är 250–300 och sommargäster nästan dubblar det, säger Alexia Sahl, 26, ordförande vid Skaftung Ungdomsförening och Mia Häggblom-Ingves, 37, kassör.

Byn är lugn men där är gemenskaplig atmosfär. Häggblom-Ingves, från Lållby i Kristinestad, flyttade till byn efter studier i Åbo.

-Jag trivdes inte så bra i Åbo för att jag var van vid att ha en egen trädgård och att det tar inte många minuter att komma in i skogen. Det är tryggt att uppfostra barn här och jag har blivit väl mottagen, det har inte funnits en tröskel att engagera sig, säger mamman till 9- och 6-åriga barn.

Sahl flyttade till Vasa för ungefär tio år sedan för studier och arbete, men är fortfarande aktiv i byn.

– Jag har haft en fin barndom här och fina minnen för mig tillbaka till byn.

Skaftung är havsnära och där finns idylliska små hamnar och vackra stränder.

Alla är välkomna

Båda kvinnorna säger att de är stolta över utnämningen till årets by. Även om ungdomsföreningen är en aktiv aktör i byn, erkännandet tillhör hela byn. Bybor, bortflyttade såsom sommargäster beskriver byn med fina ord.

-Andra föreningar, som jaktklubben, fiskegillet, byaförsamlingar och skifteslag samarbetar med oss, och vår ungdomslokal fungerar också som deras mötesplats. Det är ett stort erkännande av föreningarnas frivilliga arbete, säger Sahl.

– Jag är glad att bo här. Fler barn har kommit till byn, coronaperioden har haft en så positiv effekt för att distansarbete har möjliggjort att flytta till mindre platser, säger Häggblom-Ingves.

Coronaåren har begränsat verksamheten, men i år har de haft påskbrasa och på hösten börjades anordna byakafékvällar.

– Byakaféet är ett relativt nytt inslag i vår verksamhet, vi har ordnat ett fåtal under hösten. Det är ett byavänligt tillfälle att umgås och träffa Skaftungbor och andra intresserade. Nästa gång finns det en fotoutställning och kaffeservering i programmet, Det behöver inte vara svårt för att vara trevligt påpekar Sahl.

Lekparken Busklobban, byggd med Leader-stöd, fungerar också som en bra mötesplats i byn, liksom byns badstränder.

-Jag sommarjobbare på Skoängens strand som lek- och simlärare för barn och den tiden lämnade goda minnen. Det bästa är också själva skärgården, dess holmar, kobber och öar. Att åka skidor på is på vintern är fantastiskt, beskriver Sahl.

Kvinnor vill välkomna alla till byn, och de hoppas att sommargäster också deltar i verksamheten. Man kan ta kontakt via sociala medier, som Ungdomsföreningens Facebook, hemsida och Instagram, om man vill ha mer information om aktiviteter eller till och med tips om var man kan besöka.

Facebook

Instagram

Hemsida

Text och bilder: Kirsi Tikkanen

Categories

Archives

Tags