MÅNADENS BY I APRIL

av | apr 1, 2020 | AKTION R.F., Månadens by

MÅNADENS BY I APRIL

Jag vill börja med att citera min 13-åriga dotter, på frågan om vad hon tycker är bra men Petalax?

”Men, det är ju allting det!!”

Jag är ganska långt beredd att hålla med henne. Här i Petalax finns skolor, bibliotek, branddepå, butiker, bränsleförsäljning, båthamnar, sim-strand, gym, tennisplan, sportplan, härlig natur rätt utanför husknuten och ett helt bra avstånd till ”storstan”. Vi har utöver detta ett mycket aktivt föreningsliv.

Petalax ligger knappa 40 km söder om Vasa. Petalax fungerade som självständig kommun fram till 1973, då det blev en del av Malax kommun. Vi har fortfarande en del service kvar i byn, men som en följd av att mycket centraliseras, får man kreativt försöka fundera ut olika alternativ och lösningar till att vara en attraktiv by där människor vill leva och bo.

Vi har många exempel på framåttänk och kreativitet både hos privatpersoner, företagare och föreningar.

Ett exempel på detta är nystartade Petalax Proina. Dåvarande servicestation med bränsleförsäljning brann och intresset att starta upp verksamheten igen var lågt. Då fanns närmaste bränslestation i Malax, 15 km bort. Efter att byn varit utan bränsle en tid tog en grupp på 9 personer tag i saken och fick byn att engagera sig genom att köpa aktier i Petalax Proina. Resultatet är att man nu sen 27 februari 2020 kan tanka i hembyn igen.

Arbetsgruppen för Petalax r.f. har arbetat mycket med Petalax synlighet utåt. Resultatet ses i en egen vimpel och en slogan för byn, ”Trivs till max i Petalax”, som vi bl.a ser på anslagstavlan vid vägskälet in till Petalax.

Man har också skapat en egen e-post förnamn.efternamn@petalax.fi vilket marknadsför byn även på en internationell nivå. På fredagar ordnar arbetsgruppen även en välbesökt Pop-up shop där utbudet varierar varje gång från närproducerade varor i form av grönsaker, frukter, kött, bröd mm. till handarbeten, kläder och möbler.

Petalax Hembygdsförening r.f. handhar muséet och backstugorna på kyrkbacken. Vid hembygdsgården Arstu i Finnbacken ordnas varje år en välbesökt sommarteater, Ur Bykiston.

Vägvik cup är en byatävling i futsal som spelas vid Vägvik. Här deltar lag från Petalax, Molpe och Bergö. Många kommer och har en trevlig dag tillsammans, stora och små. PokerRun, ordnas av Petalax Båt- och Navigationsklubb r.f., och är en navigationstävling som avslutas med gemensam grillkväll. Detta är mycket omtyckt.

Categories

Archives

Tags