MÅNADENS BY I APRIL

av | apr 1, 2019 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by

MÅNADENS BY I APRIL

MÅNADENS BY I APRIL ÄR SOCKLOT.

Socklot är en växande by mittemellan Nykarleby och Jakobstad med ca 550 invånare. Byn består av två delar, Storsocklot och Lillsocklot. Dessutom är byn antagligen världens mest pälsfarmstäta by med tjugotalet aktiva farmare. I byn finns dagis, förskola och skola för åk 1-6. Bland de många aktiva företag som finns i byn finns allt från grustransporter och maskinentreprenad, verkstad, musteri, städfirma, massör till Tavast besöksgård.

I Socklot finns många aktiva föreningar, över 10 stycken, bland dem Byarådet, Marthaföreningen, Socklot ryttare och ungdomsföreningen Suf.

Under de senaste 10 åren har flera landsbygdsprojekt genomförts i byn. Först kom “Huset mitt i byn”, vilket var en byaplan och intervjuer med ortsbor, som följdes av ”Den kykladiska byn – koncept för ett serviceorienterat lokalsamhälle”. Själva namnet på projektet – den kykladiska byn – kommer från de små öarna i den grekiska arkipelagen där öborna insett att de själva måste producera den samhällsservice som behövs för att kunna bo kvar.  Efter projekten har radhus byggts av en privat aktör, en simstrand har gjorts och ungdomsföreningen Suf har väckts till liv igen. Det som ännu finns på önskelistan är en cykelväg i byn.

Grisselören är en del av Socklot där det finns fiskehamn och villaområde. Varje år anordnas Grisselöfesten den första helgen i juli, en byafest för ortsbor och utflyttade Socklotbor.

Det finns också Smeds Gårdsmuseum med en stor samling av gamla bruksföremål från olika gårdar, och därtill en hall full med gamla traktorer, motorer och tändkulemotorer. På Rijfsvägen, Ahlnäs hemman  har Håkan Ahlnäs gjort i ordning ett litet kapell, St. Jacobs Capell, i gödselutrymmet under det gamla fähuset! Kapellet är alltid öppet för den som vill titta in.

Det bästa med Socklot är det gynnsamma läget mellan två städer och nära till havet. Att byskolan får finnas kvar är något som ses som mycket viktigt för byn och som säkert bidragit till den stora inflyttningen av unga familjer. Aktiva lokalpolitiker har också sett till att Socklot fått ett efterlängtat dagis. För att kunna erbjuda alla som vill bo i Socklot en tomt startar under 2019 planeringen av ett nytt bostadsområde i byn, Kepalod med plats för 12 tomter. Socklots motto ”byn i medvind” vittnar om framtidstron i byn, ”jär är e bra”!

 

Text och bild: Charlotta Sundqvist och Susanne Blomqvist

Categories

Archives

Tags