MÅNADENS BY I AUGUSTI

av | aug 11, 2021 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I AUGUSTI

Maxmo skärgård ligger i Vörå kommun och består många öar och flera små byar: Kvimo, Djupsund, Teugmo, Lövsund, Brudsund, Särkimo, Västerö och Österö. Under de senaste åren har vi byggt upp ett starkt samarbete mellan de olika byarna och i dag marknadsför vi oss som en enhetlig region, dvs Maxmo skärgård.

Det finns goda förbindelser till Maxmo skärgård. Broar till fastlandet finns både i Hellnäs mot Kaitsor och vid Öjskatan mot Maxmo fastland. Österövägen förbinder alla byarna med varandra. Människorna i Maxmo skärgård har sedan lång tid tillbaka valt att bo närmast havet. Huvudvägen går oftast mitt genom de olika öarna. För att se var människorna bor behöver du svänga upp på de små vägarna som leder dig ut mot stranden t.ex. mot Brudsund by, Djupö och Ulot. Kvimo är en annan by du absolut inte får missa att besöka. Kvimo är en bondby där man kan uppleva en riktig bullerbykänsla. Att ta sig fram längs de slingrande vägarna genom Maxmo skärgård är populärt både bland bilister, motorcyklister och vanliga cyklister.

Maxmo skärgård är paradiset för många. Hav, skog och tystnad är det som många längtar efter och värdesätter med skärgården. Eftersom förbindelserna är goda pendlar många till sitt jobb utanför skärgården, men uppskattar att komma hem till lugnet när arbetsdagen är slut. I Maxmo skärgård har vi flera kända livsmedelsföretag. Byggbranschen och pälsdjursnäringen är två andra stora näringsgrenar. Maxmo skärgård är en av de få byar i landet som idag har kvar en äkta byabutik. Vår byabutik finns på Österö. Vi har också förmånen att få ha en butiksbil som trafikerar genom byarna två gånger i veckan. På sommaren ökar befolkningen många gånger om. Då kommer folk ut till sina fritidsbostäder. Det märks att fler och flera börjar bosätta sig på sina fritidsbostäder en allt längre tid av året.

Byarna i Maxmo skärgård kompletterar varandra till en bra helhet. I Särkimo finns skärgårdens skola fint beläget med egen simstrand och nära till naturen. Här finns också ett byagym och en ungdomsgård. I Djupsund och Kvimo finns mysiga byagårdar där det ordnas många olika typer av aktiviteter och sammankomster. På vintern träffas familjerna vid pulkbacken i Djupsund eller vid rinken och skidspåret i Särkimo. I Brudsund ligger ett av våra mysiga sommarcaféer och här har fler fiskare sin hemmahamn. Västerö har speciellt fin natur. Här kan man campa på campingplatsen och vandra längs Västerö vandringsled med sina många olika slingor. Västerö har också en spännande historia med berättelser om vapensmuggling och skeppsförlisningar. På Österö är Stråkaviken en populär samlingsplats. Här kan man blicka ut över havet som öppnar sig ända till horisonten. På Österö finns också ett sommarcafé, ett fiskemuseum och en handarbetsbod samt en UF lokal för större evenemang. Ibland kan vägen mellan byarna upplevas lång, men här är det naturligt att ta båten eller kajaken till grannbyn och vintertid sparken eller fyrhjulingen över isen till den andra holmen. Då är vännen inte alls långt borta.

I Maxmo skärgård finns många aktiva föreningar. Förutom byaföreningar och jaktföreningar driver t.ex. Maximuskören och Folkhälsan en aktiv verksamhet. Maxmo skärgårdsförening driver verksamhet som berör hela Maxmo skärgård.

Skärgårdsföreningen satsar på verksamhet som förenar byarna och skapar en vi-anda. Under coronapandemin har vi fått tänka nytt. T.ex. pyntade vi huvudvägen med lysande julgranar i skogen under december månad, för att sprida lite ljus, hopp och gemenskapskänsla i tillvaron. Olika tävlingar och utmaningar har ordnats digitalt under året. Vid vandringsleden ordnades i jultid en Nisserunda (skattjakt). Under våren arrangerades workshopar om byautveckling inom Leaderprojektet Framåt i samverkan. Workshoparna verkställdes med en hybridmodell, där både digitala möten och fysiska möten i små grupper i byastugorna hölls. Vi har tagit fram en skärgårdsjacka och -mössa med snygg logo som folk med anknytning till Maxmo skärgård bär stolt. Under sommaren ordnades ett välbesökt loppisrace med flera lopptorg och annat smått program runt om i byarna. Vi har också gjort en presentationsfilm om Maxmo skärgård.
De senaste åren har skärgårdsföreningen satsat aktivt på att stärka marknadsföringen och informationen om Maxmo skärgård. Besök gärna vår hemsida www.maxmoskargard.fi för att bekanta dig mera med livet i skärgården under alla årstider. Hemsidan finns på tre språk. Här kan du också se vår presentationsfilm eller hitta företag som står till din tjänst. Vill du ha information om aktualiteter som är på gång så behöver du följa vår Facebook sida, Maxmo skärgård. På Instagram hittar du också pärlor från Maxmo skärgård under @maxmoskärgård eller #maxmoskärgård #maksamaansaaristo.

Sommaren 2021 har varit en mycket aktiv sommar i Maxmo skärgård och skärgårdslivet har blomstrat. I år har vi haft två stycken sommartorg som sålt godsaker varje helg. Vi har också haft tre verksamma caféer, där folka gärna tillbringat en stund av sin dag. Och många är de som lyxat till sommardagen med en ljuvligt smakrik Maxmoglass, eller tagit en rofylld kajaktur bland de natursköna vikarna och öarna i vårt område. Vi ser framemot en fortsatt aktiv och levande skärgård och hoppas trenden med att uppskatta lokalt och söka livskvalité från naturen håller i sig.

Skrivet av Mikaela Svanbäck, vice ordf i Maxmo skärgårdsförening rf.

Categories

Archives

Tags