MÅNADENS BY I FEBRUARI-MARS

av | feb 1, 2021 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I FEBRUARI-MARS

Övermalax är en del av Malax kommun, som blev en självständig socken år 1607. Övermalax är en stor by som i sin tur består av flera byadelar. I Övermalax bor ungefär 1600 personer.

Före kommunsammanslagningen på 1970-talet var det även Övermalax som var kommunens centrum. I Övermalax hittas idag två närbutiker, skola, daghem, församlingshem och gym. Förutom dessa hittas även Solhem här, som är Övermalax ungdomsförenings egen föreningslokal. Där ordnas allt från loppis och REKO-utdelningar till föreläsningar och discon.

Och för att vi ska få veta hur det verkligen är att bo i Övermalax och hur Övermalax är som by kan ni här läsa hur byssbor i olika åldrar uppfattar sin hemby och vilka smultronställen de har:

Britt-Helen, 75, Övermalaxbo i 75 år

“Ije finns mina rötter, e ji min födelsebygd å e finns inga orsaker å flytt janfrån” (Här finns mina rötter, det är min födelsebygd och det finns inga orsaker att flytta härifrån)

Mitt Smultronställe: Knäusgreende (Knösgränden)

Michelle, 19, Övermalaxbo i 19 år & Lizette, 14, Övermalaxbo i 14 år

“Övermalax är en lugn och fridfull by men samtidigt social by. Här har man både nära till naturen och centrum. Det finns något för alla, barnen kan umgås i någon av de olika lekparkerna och vuxna kan hänga på gymmet. Och vill man göra en liten familjeutflykt finns det flera grillkåtor och vandringsleder”

Våra smultronställen: “Grillkåtan vid Grodträsket, och där kan man även skrinna på vintern”

Jenny, 38, Övermalaxbo i 9 år

“ Det bästa med Övermalax är att jag känt mig välkommen från första stund. Speciellt föreningsverksamheten i byn är väldigt inkluderande. Grannarna var också genast väldigt välkomnanden. Både skola och dagis är jag supernöjd med i byn och all nödvändig service finns på nära håll. Övermalax är också en passligt stor by, inte så liten så att alla har koll på alla men inte så stor så man känner sig otrygg. Det har varit lätt att få vänner här även som inflyttad, speciellt med andra nyinflyttade – vilka är ganska många. “

Sigge, 7 , Övermalaxbo i 7 år

“ Många kompisar, tryggt ställe att bo på, alla är snälla.”

Jack 3 , Övermalaxbo i 3 år

“ Tycker om att va hos Malin (grannarna)”

Valdine, 96, Övermalaxbo i 96 år

“He ja tycker ji bäst me Övermalax ji grannsämjo å ja hoppas he Övermalax får lev vidare å he e var bevara” ( Det jag tycker är bäst med Övermalax är grannsämjan, och jag hoppas att Övermalax får leva vidare och bli bevarad)

Mitt smultronställe: “ Skooji i Simusbacka å Heljobacka, täär ja fe skiid förr” (Skogen i Simonsbacken och i Heljobacken där jag fick skida förr)

Foto/Video: Petter Tilljander

Categories

Archives

Tags