MÅNADENS BY I JANUARI

av | jan 2, 2023 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I JANUARI

Hej om du ir från Esse, å hej entå!

Esse ligger i nordöstra delen av Pedersöre kommun i Österbotten. De byar som hörde till Esse kommundel före sammanslagningen med Pedersöre år 1977 var Lappfors, Bäckby, Överesse och Ytteresse. Där Esse å gör en ”S-sväng” har vi månadens by och namnet Esse används ofta när man enbart syftar på månadens by, kyrkbyn Överesse.

Föreningslivet i byn är starkt och det finns ett stort antal föreningar inom olika områden. Till följande presenteras en del av det som finns i Överesse och några av de företag, föreningar och evenemang som bidrar till att stärka både gemenskapen och trivseln i månadens by.

I byabutiken Kjellman & Co (eller ”kompaniji”) hittar man allt som behövs och lite till. Nyligen firade butiken hela 90 år av verksamhet. Armsport Esse har uppnått stora framgångar och har egna FM- EM- och VM-medaljörer i armbrytning. Fotbollsföreningen Esse IK skördar goda resultat på fotbollsplanerna och föreningen har många fotbollsglada juniorer. Överesse har en egen bollhall vid namn Esse Elektro-Kraft Arena där spelare och motionärer kan träna och samlas. Nära lågstadieskolan i Överesse finns ett fint nyöppnat bibliotek. Musikbutiken Nordsound betjänar musikintresserade med ett stort utbud av instrument och tillbehör. Esse Hembygdssällskap äger området vid Fornstugan där tomten har fyllts med byggnader av olika slag. På tomten finns bl.a. museet från 1850-talet, väderkvarn, rökbastu och olika
bodar.

Åren i Överesse fylls med varierat program. Varannan sommar ordnar ett antal föreningar traditionsenligt Esse Vattenfestival och var femte sommar Essedagar. Båda evenemangen bjuder på ett varierande program. Överesse ungdomsförening (ÖUF) arrangerar egna evenemang för olika åldersgrupper. Spelkvällar, minidiscon och revyer är av de evenemang som ÖUF ordnar de evenemang som lockar mest folk till samlingspunkten Essegården.

Essegården som byggdes delvis på talko 1907 och förstorades 1954 är ofta bokad och lamporna lyser här nästan varenda kväll. Denna centralt belägna samlingsplats fick nytt plåttak 2021 och detta möjliggör att många evenemang även kan ordnas i framtiden i denna fina lokal. Byarådet i Överesse är en relativt ny förening i byn men har snabbt arbetat fram flera nya evenemang. Byarådet ordnade nyligen en lyckad julkalender på olika platser i byn som både föreningar och privatpersoner deltog i.

Föreningar i Esse har sedan länge goda samarbeten sinsemellan vilket är bra för både invånarna i byn och deltagarna i evenemangen. Det finns kreativa idéer, känslor för traditioner och en stark talkoanda i Esse. Mot bakgrunden av detta är framtidsutsikterna goda för Esse. Föreningslivet ger mycket värde till alla inblandade. Man träffar vänner, skapar nya bekantskaper och får umgås och höra om aktualiteter i byn. Samtidigt gör alla en insats tillsammans för att göra Esse till ett ännu bättre ställe att bo i.
Välkommen till Esse och att bli mer bekant med byn!

Styrelsen, Överesse Ungdomsförening r.f.

Foto: Jan Enqvist

Categories

Archives

Tags