MÅNADENS BY I JANUARI

av | jan 1, 2021 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I JANUARI

15 kilometer österut från Kristinestad hittar man Dagsmark. Byn har kring 400 invånare, och grundades någon gång på 1400–1500-talet, men det finns bevis på att människor bodde här redan under stenåldern.
I Dagsmark finns det ett populärt daghem, bibliotek, många företagare och en aktiv ungdomsförening, Dagsmark UF. Naturen är vacker, och här finns ett populärt elljusspår som fungerar som skidspår på vintern. Åkrarna vid sidan om vägen vittnar om att många bybor är aktiva jordbrukare. Lappfjärds å rinner genom byn, vilket gör den till en utmärkt plats att pröva fiskelyckan och fånga en lax eller två.
Mellan julafton och tjugondag Knut är det en tradition för många att ta en promenad eller biltur i byn och titta på julkorsen som lyser i vintermörkret.
Olika byar har olika julkors, och Dagsmarkkorset har en vit topplampa, medan övriga lampor är röda och gröna.
Det har alltid varit företagsamma invånare i Dagsmark. Bland annat inleddes verksamheten för folkskolan i Dagsmark år 1878, vilket gjorde byn till den första i f.d. Lappfjärds kommun att ha en skola. Dagsmark Ungdomsförening, som bildades 1896, är den äldsta ungdomsföreningen i f.d. Lappfjärds kommun. Dagsmark UF:s föreningshus, Majbo, har på senare år blivit byns träffpunkt. Här ordnas loppis,
caféverksamhet, innebandy och mycket mera. Lokalen är omtyckt och på sommaren anordnas ofta bröllopsfester där.

Categories

Archives

Tags