MÅNADENS BY I JULI

av | jul 1, 2021 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I JULI

Petalax månadens by i juli 2021!

Petalax har valts till Månadens by i juli månad 2021 och till Årets by 2021 i Österbotten. Detta är vi så glada för. Vi kommer med stolthet att ta emot utmärkelsen på sommarmarknaden i juli.

Petalax har ca 1100 innevånare, byn är en del av Malax kommun sedan kommunsammanslagningen 1.1.1974. Till Vasa är det 43 km, ett passligt pendlingsavstånd har det visat sig. Javisst, jag har min ”egentid” morgon och kväll på vägen och det känns bra, sa en småbarnsmamma häromkvällen.

Kommunens skolcentrum med Högstadiet och Gymnasiet, gemensamt med Korsnäs kommun finns i Petalax. Ett nytt gymnasium står klart i dagarna, så även den total-renoverade lågstadieskolan. Unga familjer och ungdomar kan se med tillförsikt framåt.

Egnahemshus, som lämnar tomma då äldre flyttar till bekvämare lägenheter, hittar idag snabbt nya ägare. I de hyresbostäder som kommunen har i Petalax är beläggningen därför något sämre för tillfället.

I Petalax är det nära till allt. Dagis, skolor, äldreboende, butik, kyrka, idrottsplan med frisbeegolfbana, skidspår, UF lokal, bränslestation, gym, verkstad, lunchcafé/restaurang, tygbutik och många fler småföretagare finns i centrum. Petalax har ett brett och stort föreningsliv med många aktiva föreningar.

Skärgården är viktig för Petalaxborna. Simstrand finns i Vägvik, så även ett servicehus samt båtplatser. På Bockören finns bränsleförsäljning, båtplatser och båthus. På Skitin i Petalax yttre skärgård har bl.a. installerats ett vindkraftverk med laddningsstation för mobiler. En 360´ panoramakamera streamar live till www.petalax.fi :s hemsida från Skitin.

Kartor över strömhål och andra ställen där isen brukar vara svag har uppgjorts och satts upp i hamnarna i Bockören, Vägvik, Öjna och i Gålören.

Kyrkbacken utgör ett unikt område med väderkvarn, backstugor, lånemagasin, hembygdsmuseum, kyrka och församlingshem. Sommartid ordnas program vid museet. Petalax julkors hissas på Tomas dagen vid Jossinas stugon.

Sommarteatern Bykiston är vida känd sedan starten 1982. Sommaren 2021 vågade vi inte satsa på teater pga. Coronan, i stället blir det 2 st tillställningar med minnen från gamla Bykistor: sketcher, sånger o allsånger.

Ungdomslokalen har nyligen totalrenoverats, bergvärme installerats, köket moderniserats och dataförbindelser uppdaterats, vilket gör ungdomslokalen attraktiv för uthyrning för fester, konferenser och egen verksamhet.

Petalaxprodukter som finns till salu idag: egen vimpel, spelkort, förkläden, löpare, Petalax historia mm. Vi ser med tillförsikt framåt!

Skitin Petalax yttre skärgård

Categories

Archives

Tags