MÅNADENS BY I MARS

av | mar 1, 2022 | AKTION R.F., BYAR, Månadens by, Okategoriserad

MÅNADENS BY I MARS

Välkommen till Norra Vallgrund!

För att orientera dig kan vi berätta att Norra Vallgrund är en skärgårdsby ute på Replot. Från Norra Vallgrund är det 7 km till Replot centrum, till den vackra Replotbron drygt 10 km och 30 km in till Vasa centrum. Norra Vallgrund var det första landområde som steg ur havet då för länge sedan och den högsta punkten i hela Replot-Björköby, Hallonback (21,4 möh), finns i Norra Vallgrund. Det här får du mer information om genom att lyssna på den audioguide som Världsarvet i Kvarken rf producerat inom projektet projektet Människan och landhöjningen om Vallan.

I Norra Vallgrund, eller “Norrbyin” bor för närvarande 330 personer. Majoriteten har svenska som modersmål, men här pratas också finska och engelska. Största delen av byns befolkning har ett jobb som utgår från Vasa eller inom Korsholms kommun. Byn har också många privata företagare inom olika branscher. Vallgrund skola är gemensam för båda Vallgrundbyarna och området Brändövik-Söderudden och har detta läsår 54 elever. Bredvid skolan finns dagis. Utomhuspedagogik som tillämpas i skolskogen utgör ett viktigt tyngdpunktsområde både i skola och dagis.

I Norra Vallgrund hamn böljar sig en fin rad av båthus längs strandlinjen. I hamnen finns drygt 80 båthus. En del är byggda förra århundradet eller ännu tidigare och en del nybyggda. Norra Vallgrund skifteslag erbjuder båtplatser vid flera olika bryggor för både bybor och fritidsboende som har sommarstuga på någon av holmarna utanför Norra Vallgrund.

Det finns många olika föreningar att välja mellan för den som gillar gemenskapen i föreningslivet. En del föreningar är gemensamma för hela skärgården, som t.ex. IF Kvarken och Folkhälsan. Folkhälsan ordnar årligen simskola vid simstranden nere i hamnen.
Vi har både rink intill skolan och en fotbollsplan med frisbeegolfbana mellan Vallgrundbyarna. På Antis-back som finns intill kommunens bostadsområde finns byns pulkbacke.

Skräddar-Antas stuga är en byaförening med syftet att bevara en del av den gamla byatraditionen samt bidra till ökad sammanhållning och gemenskap i byn. I verksamheten, som riktar sig till alla åldrar, ingår olika evenemang t.ex påskäggsjakt, skräpplockning, sommarcafé med sju sorters kakor, sommarprat med olika tema, höstaktiviteter samt nyårsringning.

Norra Vallgrund UF har långa anor. Föreningen har funnits i 100 år och under de senaste åren har UF-lokalen fått ett betydande ansiktslyft. Fastlagssoppan i februari är ett uppskattat evenemang i byn.

Det finns fina fiskevatten i Vallgrund och Vallgrund fiskargille planterar årligen ut fiskyngel för att öka tillgången till fisk. Norra Vallgrund Jaktklubb som är gemensam för Norra Vallgrund och Brändövik-Söderudden har många aktiva jägare med ett genuint intresse för jakt.

Under 2022 säkrar Vasa elnät elförsörjningen genom samgrävning med operatörerna JNT och Elisa. Många hushåll som inte ännu har haft fiberanslutning ser fram emot förbättrade förbindelser.

Det här var kort om Norra Vallgrund. För att skapa dig en egen bild av byn hälsar vi dig välkommen antingen med bil, motorcykel eller cykel om du gillar längre turer, eller varför inte komma med båt till Norra Vallgrund hamn? Genom att t.ex. följa Skräddar-Antas stuga via Facebook eller Instagram kan du ta del av en del av det som är på gång i byn.

Text i samarbete Skräddar-Antas stuga och Norra Vallgrund skifteslag.

Categories

Archives

Tags