MÅNADENS BY I MARS

av | mar 2, 2020 | BYAR, Månadens by

MÅNADENS BY I MARS

Byn Henriksdal, ca 20 km söder om Kristinestad, på den österbottniska västkusten är en liten by med 70 invånare.

Kännetecknande för den lilla byn är dess livskraft, framåtanda och goda stämning. Henriksdal är av tradition jord- och skogsbruksbygd. Även om strukturrationaliseringarna inom jordbrukssektorn har minskat antalet heltids- och deltidsjordbruk kraftigt i byn, men istället tillfört annan företagsverksamhet så har befolkningsmängden hållit en stabil nivå.

Byns historia finns dokumenterad sedan år 1789 då byn grundades av Herr Pedagogen Henric Ehrenforss från Kristinestad. Denne mycket intressant mans ättlingar finns dokumenterade i en särskild släktutredning. Byn är fortsättningsvis en utmärkt boplats och en hur stimulerande omgivning som helst för olika typer av företagsverksamhet. I byn finns en plan över lämpliga tomter. Vad vore bättre än att bo i ett hus med storstuga och värmande ugn i Henriksdal.

Bystugan utgör byns pulserande centrum. Den gamla skolan har rustats upp med gemensamma krafter. Här ordnas det bl.a. kurser, fester, traditionsdagar, kara-träffar, kvinnokvällar. Bystugan är öppen för alla, ung som gammal, och är i användning s.g.s alla kvällar i veckan. Storköket är utrustat för proffs inom bakning.

Categories

Archives

Tags